keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Ekan kerran näin

Jos pitäisi lyödä vetoa lumien puolesta niin minä asettuisin sille kannalle että nämä nyt sataneet lumet ovat pysyvä lumi. Ajatus on ehkä enemmän toiveajattelua kuin tietoa.
 Ihan ekan kerran puutarhaurallani kävi niin että ruusut kukkivat vielä täysillä siinä vaiheessa kun ensilumi satoi. Kevyt pakkaslumi ruusun yllä on kuin hattarapeitto marsipaaniruusun päällä.
 Suomenköynnösruusu "Pohjantähti" ehti tiputtaa melkein kaikki lehtensä. Pakkaselta en suojannut ruusua mutta verkot se sai ympärilleen. Ruusun yhden kesän kasvuvauhti on hurjimpia mitä olen elämässäni nähnyt. Pisimmät tämän vuoden versot kasvoivat yhdessä kaudessa noin kaksi ja puoli metriä.
 Mies maalasi kesällä talon eteläseinän uudestaan. Minä sen sijaan en ehtinyt maalata lasikuistin ikkunoiden karmeja. Oli muka liian kiirettä kesällä. Betonirenkaaseen en ole laittanut suunnitelmista huolimatta mitään kasveja, päätin että rengas siirretään alapihalle kunhan uusi kasvihuone on valmis. Kuvan oikean reunan koivut saavat kasvaa suuriksi pihakoivuiksi vaikka niiden kaatamista joskus mietittiin. Koivut saavat lähteä sitten kun renkaan vieressä kasvava tammi on riittävän suuri.
Eilen ja tänään sataneen lumen ansiosta pihassa on vielä lumisempaa kuin näissä kuvissa. Puutarhan kannalta toivon todella että lumi jää ja sitä sataa lisää. Nyt tarvitaan rankan talven jälkeen lempeämpää lepokautta lumipeitteen alla. Kuiva syksy on myös toivottavasti edesauttanut kasvien talvehtimista.

12 kommenttia:

 1. Vaikka en tällaisista lumimääristä tykkääkään, toivon tämän jäävän maahan suojaamaan kasveja. Jos on talvi, niin olkoon sitten kunnon talvi, eikä kuraa ja loskaa.

  VastaaPoista
 2. Toivotaan, että lumi pysyy ja antaa suojansa pihan kasveille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan. On paha pettymys keväällä jos tuhot ovat taas viime talven luokkaa.

   Poista
 3. Ku tuata lunta ny eres tulis. Tuntuu että jokapaikkahan mualle sataa, muttei meillepäi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hullulta tuntuu että kun täällä etelässäkin on lunta niin joku kolkka Suomessa on vielä ilman.

   Poista
 4. Aika niukka on meilläkin vielä lumimäärä, jos sitä edes siksi voi kutsuakaan. Teillä onkin oikein hyvä suojapeite jo tullut maahan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvä suojapeite on jo. Lumiaurat menee valtateillä ja kola on ahkerassa käytössä omassa pihassa.

   Poista
 5. Lohdullista, jos sinä ja muut taitavat puutarhapuuhaajat tulitte yllätetyiksi. Minulle tuskin riittäisi toinen yhtä hyvä syksy. Yllättyisin silti.
  Kiitos mukavista postauksista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne. Vaikka en minä pidä itseäni puutarhan suhteen kuin aloittelevana harrastajana. Mutta kyllä pakkanen pääsi vähän yllättämään. Onneksi aloitin verkkojen laiton ajoissa, se on aina syksyn tärkein homma.

   Poista
 6. Lunta minäkin odottelen, ettei taas kukat kuole, kun on pakkasta muttei lumipeitettä. Meillä korkeitaan sentti lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän on teilläkin, täällä on jo nilkkaan saakka.

   Poista

Kiitos kommenteista :)