perjantai 1. tammikuuta 2016

Maalaiskunnasta kaupungiksi

Iso byrokraattinen muutos elämässä astui voimaan tänään. Tällä päivämäärällä kylämme on osa Lahden kaupunkia. Näin palasin ikäänkuin juurilleni, olen syntyjäni lahtelainen. Siis Lahesta. Käytännön elämään kuntaliitos vaikuttaa tässä talossa yhdellä isolla tapaa, kadunnimi vaihtui enkä enää muistanut miten iso urakka on ilmoittaa kaikille tahoille uusi osoite.

Lahtelaistumisen kunniaksi kaivoin esiin vintin aarteista muutaman aihetta sivuavan kirjan.


Kunnallisverolait vuodelta 1922 on tainnut olla historiaa jo pitkään. Samoin maalaiskuntain kunnallislaki vuodelta 1919. En kumpaakaan selaillut mutta saattaa siellä olla jotain mikä pätee vielä tänäkin päivänä, melkein sata vuotta myöhemmin. Vaikka emme enää ole maalaiskunta.
 Mielenkiintoisin kirja on kirjoista vanhin, vuodelta 1893. Nastolan kunnan terveydenhoito-sääntö. Tätä on ihan mieletöntä lukea. On ohjeita ruumiin käsittelystä, talon rakentamisesta kuten esim. ohje asuinrakennus on rakennettava wähintäänkin 30 senttimetriä korkealle kiwijalalle, niin että sen korkuinen ilmakerros on maan ja lattianpohjan wälillä. Ihan käypä ohje tänäkin päivänä. Samoin tämä: 37§ Joka taloon on, jos mahdollista, hankittawa sauna. 
Yllä voitte lukea ohjeet akkunoista. Sen alla ohjeet talonpidosta jääville ruuppu- ja solkkuvesille. Minulle ihan uusia sanoja mutta kun lukee eteenpäin niin likavesiksi ne selviävät. Ja muistakaa, että sikolätti on sijoitettava vähintäänkin 25 metrin päähän asuinrakennuksesta. Mitähän lie nykyiset säännöt määräävät, jos nyt ylipäätään on edes laillista sikolättiä pitää.

Tosin oma asunto alkaa yhdenlaista sikolättiä muistuttaa, täällä ei ole pahemmin siivottu joulun jälkeen. On vietetty lomaa ja yritetty kasvattaa selkärankaa kiinni sohvaan. Ehtiihän sitä arkenakin. Me kaupunkilaiset.

8 kommenttia:

  1. Silti sitä tulee puhuttua ja toimittua samaanmalliin kuin ennen. Samoissa paikoissa sitä edelleen käy. Toivottavasti palvelut pysyy samana siellä Nastolassa. Hyvää uutta vuotta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdistyminen oli lähinnä hallinnollinen seikka. Eiköhän edelleen ole olemassa Nastola ja Lahti ja tämä oma kylä joka on ollut jo ennen näitä yhdistyviä kuntaa ja kaupunkia. Palvelut nyt joka tapauksessa ovat jo supistuneet olemattomiin joten niistäkään ei niin tarvitse murehtia. Kunhan kirjasto on ja pysyy :)

      Poista
  2. Onnellista alkanutta vuotta teille kaupunkilaisille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olo on onneksi ihan sama maalainen kuin eilenkin.

      Poista
  3. Jaahas... onnea kaupungistumisen johdosta!
    Meillä on sama juttu, osoite vaihtui, jopa postitoimipaikka. Tämä johtuu siitä, että saarellemme tuli ekaa kertaa ikinä kadunnimet, ja samalla lähimmän saaren pikku postitoimipaikka lakkautettiin. Enpä ole tullut ajatelleeksi, että pitäisi mihinkään ilmoittaa - no, ystäville toki voisi... -kun papereissa sanottiin, että tieto menee automaattisesti joillekin virallisille tahoille (kun nyt muistaisi minne). Äh. Kai se posti tänne joten kuten jatkossakin löytää...
    Aika hyviä ohjeita! Joidenkin kohdalta maailma on muuttunut, jodenkin kohdalta kaikki on aivan samoin kuin ennenkin. Jotenkin huojentavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun oli pakko tehdä lista kaikista paikoista jonne ilmoittaa uusi osoite, niitä tuli iso paperillinen. Osa menee suoraan virallista tietä mutta osa pitää ilmoittaa itse. Postista hain ison nipun kortteja jolla ilmoituksen voi tehdä ystäville ja muille ilmaiseksi. Lähetin monta kymmentä. Yhden kortin kanssa kävi hauskasti ja se palautui takaisin. Oli meidän uusi osoite sen Postin mukaan tuntematon :D Aika vaiva yhden kyltinmuutoksen takia.

      Poista
  4. Onnea vaan sinne kaupunkilaisille :) vaikka ei tämä ilmaisu ihan äkkiseltään tule teidän paikasta mieleen! Uskomattoman hienoja vanhoja dokumentteja. Varmasti myös arvokkaita, kun taas tällainenkin uusi historiallinen käännekohta tuli eteen.

    Aika outoa, että kuntaliitos vaikuttaa kadunnimeen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sana kaupunkilaisuus oikein istu meihin :) Kadunnimen muutos johtuu siitä että sekä täällä että Lahdessa on samannimisiä katuja ja pelastustoimen kannalta ei voi olla samassa kaupungissa/kunnassa kahta samannimistä katua. Siksi toinen täytyy vaihtaa. Vaihtuvia nimiä taisi olla molemmissa yhteensä n. 50 kappaletta.

      Poista

Kiitos kommenteista :)