sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Joulun havut

Kuusi on saapunut saliin. En tiedä jännittikö sen saapuminen enemmän minua lapsia. Olin pyytänyt että kuusi tulisi sisälle hyvissä ajoin, heti kun alkaa lomat. Aatto ja aatonaatto menee jouluruokien parissa joten meille on silloin liian myöhäistä kuuselle.
 Kuusenkoristeet on meillä aina samat, väreinä sinistä, hopeaa ja valkoista. Lasipalloja tarvittaisiin lisää, hankin jos tulee alennusmyynneistä vastaan. Tämän joulun rikkoutumissaldo on toistaiseksi yksi allekirjoittaneen tiputtama lasipallo. Ei onneksi ollut niitä Viipurista hankittuja käsinmaalattuja palloja joita on enää kaksi, vaan ihan tavallinen lasipallo.
 Ulkona on ihan yhtä vihreää kuin kuusen myötä sisällä. Nuorin poika haki vielä pimeän jo tultua  takapihalta oman kuusen omaan huoneeseen. Illan väkerteli koristeita siihen. Hieno tuli mutta siitä kuusesta en tajunnut ottaa kuvaa, kuten en pääovien havukransseista. Löysin Lahden torilta eilen oikein kauniit perinteiset kranssit. Tällä kertaa valitsin sellaiset joissa on kuusenkävyt koristeina. Yleensä haluan ettei kransseissa ole mitään.
 Yksi kuuri perinne josta ei voi irtilaskea on syötävät kuusenkoristeet eli ripustettavat suklaiset pallot ja kävyt. Niiden kanssa meinasi käydä vähän huonosti, suklaisia koristeita olikin aika vaikea löytää, liekö sitten jo myyty loppuun. Lidlistä onneksi löytyi vaikka samassa pussissa tuli muutakin suklaata. No, lapset tietäen ei se heitä haitannut. Isot suklaapukit saivat syödä heti joululoman alkamisen kunniaksi.
Pienet suklaatontut piilotin pitkin piparkakkuasetelmaa. Saavat lapset syödä sieltä jos huomaavat. Pikkuhiljaa alkaa olla maalliset joulun ainekset kasassa. Pari kertaa pitää vielä käydä ostoksilla ja hankkia ruuat, sika on jo sulamassa lasikuistilla. Leivonnaiset on leivottu ja toffeet tehty. Valkoisesta joulusta en edes haaveile, käy se tämä vihreäkin, joulun havujen väri.

19 kommenttia:

 1. Nyt kyllä lähden kuusenhakuun. Päätin, ettei meille joulukuusta tänä jouluna tule, mutta kaikki päätökset on mahdollista pyörtää. Niin tämäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina saa muuttaa mieltään :) Minun jouluun kuuluu ehdottomasti kuusi ja nimenomaan metsäkuusi.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Niin alkaa olla, tykkään, vapaata, löhöömistä, kirjoja ainakin yksi dvd. Eikä voi unohtaa suklaata!

   Poista
 3. Ja salissa tuoksuu kuusi.. Aiemmin innostuin muilla mailla asuessani kovasti viljeltyjen joulukuusien runsaasta muodosta, paksuista oksista, jotka melkein peittivät rungonkin, sellaisia piirretyistä tuttuja täydellisyyksiä, mutta nyt juuri meidän omat kotimaiset metsäkuuset ovat silmään kaikista kauneimpia. Juuri tuollaiset, kauniit ja ylväät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viljellyt kuuset ei oikein tuoksu miltään metsäkuusiin verrattuna. Minä olen ehdottomasti metsäkuusen ystävä, ja kotimaisen.

   Poista
 4. Kaunista, jouluisaa. Homma on teillä jo hyvällä mallilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Hyvällä mallilla on, eikä edes oikein joulustressiä, puuhat menee omalla painollaan.

   Poista
 5. Kaunis kuusi teillä <3 Meillekin tuotiin taloon oma metsäkuusi tänään. Koko perheen voimin sitä koristeltiin. Oikein ihanaa joulua teidän koko perheelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä kuusenkoristeluperinteisiin kuuluu että mies laittaa tähden, sitten viritellään valot ja joka vuosi vähän kiroillaan kun ei ne oikein toimi mutta uusia ei voi ostaa! Sitten laitetaan nauhat ja sen jälkeen muut koristeet.

   Poista
 6. Kaunis kuusi ja niin upeasti koristeltu. Minäkin laitoin kuuseen nyt hyvissä ajoin - tosin yli puolet pienemmän kuin sinun ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pinetkin kuuset on kauniita ja tuo jolun tunnelmaa. Meillä on niin korkea huone että matala kuusi näyttää hassulta.

   Poista
 7. Teillä on kaunis kuusi. Antavatko kissat pallojen olla kuusessa? Meillä kissat luulevat kuusen olevan heitä varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeesti antavat kissat pallojen olla rauhassa. Viime vuonna Alma niitä vähän nyppi kun oli vielä pentu mutta nyt ei tee mitään. Kuusenkoristelussa kyllä piti olla visusti mukana.

   Poista
 8. Kaunis kuusi on teillä. On se kuusi vaan hyvä hommata ajoissa, kun noissa ruoissa menee päivä tai pari niin ettei sille kuuselle enää ehdi tekemään mitään.

  VastaaPoista
 9. Meilläkin kannettiin eilen kuusi sisälle. Koristelu on meillä vähän...no karannut käsistä. Päätin jo että tämä on viimeinen vuosi kun hommataan aito kuusi, mutta saatanpa pyörtää päätöksen. Onhan se tuoksu ja tunnelma metsäkuusessa ihan eri kuin tekokuusessa.

  Mukavaa joulunalusviikkoa teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm. minulla taitaa olla ihan selvä koristepula. Kaksi uutta koristetta jo ostin, joulun jälkeen aion tosissani metsästää lisää sillä joku vuosi voisi vetäistä koristeluöverit :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)