tiistai 3. marraskuuta 2015

Paketissa

Täksi päiväksi aiottu tietokone/sukututkimuspäivä vaihtui auringon noustessa puutarhapäivään. Sain vietyä viimeisetkin puutarhakalusteet talvisäilöön ja siivottu pihaa ja puutarhaa talven varalle.
 Perennanvarret jätän kaikki talventörröttäjiksi ja poistan vasta keväällä. Epäsiistin näköistä mutta toivon joka vuosi että lumi peittää kaiken alleen. Siemeniä karistelin kodasta jos toisesta maahan jotta kasvustot olisivat ensi vuonna täällä luumulehdossa entistä suuremmat. Kasvulaatikot on tyhjennetty mansikkaa lukuunottamatta ja joka laatikko sai oman kasan turvelantaa.
 Haravoinnit alkaa olla tehtynä. Jotain pientä on jos vain intoa riittää. Tänä vuonna minulla oli huippuhyvä apuväline. Nestesäiliön puolikas toimitti lehtisäkin virkaa. Tuohon mahtui ihan tuhottomasti kuivia lehtiä eikä niitä ollut liian painava raahata pois. Säästiin aikaa huomattavasti siihen nähden että olisin siirtänyt kaikki lehdet kottikärryillä kasvimaalle maatumaan.
 Osa lehdistä on haravoitu vadelmien ja marjapensaiden juurelle. Syreeninlehtiä haravoin syreenien alle silläkin uhalla että kotilot niistä tykkäävät. Keräilen keväällä enemmän pois. Keväällä myös harkitsen lähteekö saunan takaa vuorenkilvet pois. Niissä tehtiin tänä kesänä ekat kotilohavainnot. Ahkerasti keräsin nilviäisiä pois mutta tuskin sain kaikkia. Ensi kesä näyttää miten on päästy lisääntymään.
Arboretum on vielä niin pieni ja onneton. Tuntuu ettei siellä kasvavat puut ole saaneet tänä kesänä yhtään lisää mittaa. Voi pitää paikkaansa sillä meillä on ollut ja on edelleen rutikuivaa. Valio-myrskyn jälkeen on satanut kahtena päivänä, eikä edelleenkään riittävästi. Vettä en ole jaksanut tänne saakka raahata muuta kuin tervaleppäaidanteelle. Se oli tärkeintä pitää vastaistutettuna hengissä.

Tällainen marraskuun sää ei haittaa yhtään. Tämän syksyn kadonnut puutarhainto tuli asteen verran takaisin. Mikäs se on tehdä hommia kun tarkenee ilman toppatakkia ja pipoa. Puutarha alkaa olla paketissa ensi kesää varten.


5 kommenttia:

 1. Sait ihanan puutarhapäivän. Tänään ehdin olla noin 5 minuuttia ulkona auringossa työpäivän lomassa ja olisin niin halunnut haravoimaan lämpimässä säässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhapäivä tuli tarpeeseen, luvattoman vähän olen ehtinyt siellä on näin hienona syksynä.

   Poista
 2. Jos ei olisi tuota pudonneiden lehtien kuvaa, voisi luulla että kuvat on keväältä! Tänään paistoi ja oli yli 10 astetta lämmintä, ihan uskomaton MARRASkuu!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sää oli aivan keväinen, minulla oli vain fleecetakki päällä ja oli kuuma koko ajan hommia tehdessä. Tämä aurinko on ollut mahtavaa, jaksaa talven yli paremmin.

   Poista
 3. Nämä päivät ovatkin olleet hyviä aurinkoisia puutarhapäiviä. Meillä on vielä vähän tavaroiden poislaittamisia jäljellä tälle syksylle.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)