maanantai 31. maaliskuuta 2014

Suomi-neito

Saunan edustalla on ollut jemmassa aivan erityinen kivi. Kivi oli Arvilan talon sivukuistin porraskivenä, ei mikään räjäytyskivi, vaan luonnon sopivaksi muovaama. Kun kivi kaivettiin maan alta esiin, huomasimme heti että tässä on jotain, kivi on ilmiselvä Suomi-neito ilman käsivartta. Laitettiin kivi talteen ja toivottiin sen pääsevän vielä joskus alkuperäiseen käyttöönsä.

Eilen kävi sitten niin, että kuistin tilalle rakennetun laajennusosan tilapäiset portaat pettivät miehen alla. Portaat oli niin lahot, että ei niitä saanut enää korjatuksi, ja kun suunnitelmissa oli tehdä koko pieni kuisti uusiksi tänä kesänä, aloitti mies eilen koko urakan tekemällä uudet portaat.
 Tasanteen kaiteet uusitaan, ja samalla tehdään porraskaiteesiinkin pystylaudat, sellaiset perinteiset, yksinkertaiset pienat. Kaiteet ja pienat on tarkoitus maalata talon väreillä, sen mukaan mitä sävyjä nurkista löytyy. Askelmat täytyy käsitellä muutoin, niissä tuskin maali kestää. Onko kellään kokemusta tervaamisesta?
 Ja siinä on Suomi-neitomme, peilikuvana aivan kotimaan muotoinen. Nyt karjalaiset jää vasemmalle ja länsirannikko on pienempien kivien vieressä.
 Jos minun mielipidettä kysytään, niin vanhan talon sisäänkäynti pitää olla luonnonkivillä katettuna eikä julmetulla betoniaskelmalla kuten pääsisäänkäyntimme. Haaveilen, että betoni piikataan pois, ja tilalle laitetaan iso laakea kivi askelmaksi, tai vaikka kaksi kiveä. Sopivat kivetkin löytyisi ihan omalta tontilta.
Kalpaa siitä nyt kulkea sisään, on sekä turvallista, että kaunista.

9 kommenttia:

 1. Harmiiti vähän että en ehtinyt kuvata kiveä ennen paikoilleen laittoa, se oikeasti on niin tismalleen Suomen muotoinen.

  VastaaPoista
 2. Hieeenot portaat kerrassaan! Tervaamisesta juuri postailinkin ja olemme käyttäneet tervaa muissakin kohteissa. On erittäin kätevä tapa. Tervaan voi sekoittaa tilkkasen vernissaa ja tärpättiä, jos haluaa, että se kuivuu nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisinkin lukea blogistasi tervaamisesta, se voisi olla hyvä ja perinteinen vaihtoehto.

   Poista
 3. Suomi-neito on passeli tuohon paikkaan.

  VastaaPoista
 4. No onhan muotoinen!! Ihana paikallaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdennäköisyys on hämmästyttävän samankaltainen Suomen kartan kanssa :)

   Poista
 5. kivat portaat :) mieheni veljen talossa on porras-askelmana laakea iso kiv...

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)