tiistai 25. kesäkuuta 2013

Kaupan päälle tilli

Toiselta puutarhaharrastajalta taimia ostaessa käy joskus hyvä tuuri ja taimen mukana saa miellyttävän yllätyksen. Ei siis mitään kotilonmunia, vaan esimerkiksi toisen kasvin. Minä toin Türista yhden ainoan esikon ja tässä muutama päivä sitten havahduin, että esikon juurelta kasvaa jotain muutakin kuin itse esikko. Heti en kasvia tunnistanut koska sitä ei kasva meillä entuudestaan. Pieni pala kasvia käteen ja nuuhkaisu, ja aivan, siinähän kasvaa tilli.
 Tilli pitää kyllä ennen kukintaansa ja siemeniä siirtää tähän yrttipenkkiin joka taasen alkaa olla tupaten täynnä. Timjami on vallannut lähes koko keskialueen ja muutkin yrttiset voivat hyvin.
 Monivuotisina tuossa kasvaa timjamin kaverina salvia, persilja, kynteli, rakuuna, ruohosipuli ja minttu. Tänä vuonna istutetusta piparmintusta en vielä tiedä onko talvenkestävä, mutta sitä toivon. Kasvi tuoksuu aivan mahtavalta, kuin kirpeältä karkilta.
 Yrttien vieressä kasvavaa mansikkaa on ihan pakko hehkuttaa vielä hitusen. Pensaat kaipaa vettä, mutta satoa tulee, eilen keräsin kilon, ja tänään täytyy kerätä toinen mokoma.
 Ja onhan meillä taas yksi pioni kukassa. Nimeään en tiedä, tämä on yksi Türin taimi jolle myyjällä ei ollut nimeä, oli vain kyltti roosa joka kuvasi tulevan kukan väriä. Kaunis se on nimettömyydestään huolimatta.
 Pionin vieressä kukkii varjolilja joka on tullut pihaan kyseenalaisin keinoin asumattoman rakennuksen pihasta. En vain voinut vastustaa kiusausta saada tätäkin väriä pihaani. Kuten huomata saattaa, olen vaaleanpunaisten kukkien suuri ystävä.
Tillistä vielä kysymys. Onko talvenkestävä ja leviääkö hanakasti? Vastauksista riippuen tiedän sitten mihin sen siirrän.

5 kommenttia:

 1. Kyllä on kaunis yrttipenkki sinulla! Minua kiinnotaisi sinun kokemuksesi puureunuksen kestävyydestä. Kuinka kauan hirsireunus on ollut sinulla käytössä? Se näyttää erittäin hyväkuntoiselta.

  tvLeena

  VastaaPoista
 2. tilli on yksivuotinen. siemenet vaatii kait aika pitkän lämpimän tuleentuakseen. Minulla ei ole koskaan siementänyt ja levinnyt.

  t. rouva mieskolainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Sitten uskallan siirtää jo täynnä olevaan yrttipenkkiin.

   Luumupuusta vielä, sain yhden luumun taimen ja se taitaa juuri olla joku perinteinen punaluumu. Nimeään en tiedä. Mutta kiitos tarjouksesta, laitan korvan taakse jos tulee taimelle tarvetta!

   Poista
 3. Yrttipenkin hirsireunus on vanhan kasvihuoneen perustus, eli ikää sillä on jo n. 6 vuotta. Hirret on tietenkin alapohjastaan ja sisältä maan kanssa kosketuksissa vaikka on nostettu tiilenkappaleiden ja kivien päälle. Kestää tuossa todennäköisesti vielä muutaman vuoden ja ne tosiaan on hyväkuntoiset vieläkin.

  Nykyisen kasvihuoneen hirsiperustus alkaa olla jo nyt nelivuotiaana tiensä päässä ja kestää korkeintaan kaksi kesää vielä. Sitten vaihdetaan uudet tilalle. Hirret on enemmän maan sisällä ja olivat jo laittaessa huonokuntoisemmat. Siihen hätään meillä ei kuitenkaan ollut muuta, ja ajateltiin että kestää minkä kestää. Eli sanoisin että hyvässä lykyssä hirsi kestää maata vasten jopa kymmenen vuotta.

  VastaaPoista
 4. Olipas yllätys, että sinulla ei tilliä ollut lainkaan ;) Minä en ole (vielä) puutarhaihmisiä, mutta pienellä yrttilavallani kasvaa kyllä tilli. Sitä on myös aina ollut äidilläni ja anopillani kukkapenkissä. Tilli sopii perunan ja kalan kaveriksi kuin nenä päähän.

  Olen vakkarilukijasi, mutta olen harvoin kommentoinut. Ihailen ahkeruuttasi ja taitojasi entisöinnissä ja kasvimaalla. Kiitos, kaikista hienoista päivityksistä!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)