torstai 17. marraskuuta 2011

Arjen askareita

Arvilan talossa ja täällä maalla moni kotityö menee vuodenaikojen mukaan.
Kesällä ajan vie puutarha,
 talvella lämmitys ja muut sisäpuuhat.

Puukorien täyttö pitää tehdä päivittäin,
missään uunillisessa huoneessa ei ole vielä sähkölämpö päällä.
Puuta menee päivittäin useampi korillinen.
 Leivinuunin metriset halot on miehen vastuulla, mutta muiden uunien puut tuo sisälle se joka ehtii.
 Kylmään aikaan kuuluu olennaisesti leivän leipominen, mieluiten viikoittain.
Tämän päiväiseen taikinaan tuli mm. hunajaa, ohrahiutaleita ja venäläistä jogurttia.
Hyvää!
 Sytytyskävyt joita tein viime talveksi ison tölkillisen, alkavat olla lopussa. Käpyjä on valmiiksi kerättynä kunhan vain ehtisin kastella niitä sulatettuihin kynttilänjämiin.
Näitä kun kuluu 7 tulipesän kanssa.
 Samoin kuluu tätä, omatekoista mehua. Tällä hetkellä nurkissa lojuu vain tyhjiä pulloja, lauantaiksi suunnittelinkin mehun keittoa.
Siihen saa hyvin tärvättyä muutaman tunnin puulieden kanssa mutta on kaiken sen vaivan arvoista.
Mukavia kotipuuhia, niin maaseudulle kuin kaupunkiin!

13 kommenttia:

 1. Just tehtiin Kertuissa takkaruusuja, sillai nopeita versioiota, ei hienoja, vaan arkikäyttöön:) Tölkkeihin valoin kynttilöitä myös. Mukavaa kaamospuuhaa:)

  VastaaPoista
 2. Peurankello: Meiltä ei oikein enää liikene kennoja poltettavaksi, äitini hakee niihin luomumunia pieneltä munakasvattamolta. Käpyjä kyllä riittää :))
  Tölkkikynttilät olisi ihana tehdä. Mistä ostatte sydänlangan?

  VastaaPoista
 3. On ihan totta, että arkiaskareisiin kuluu koko päivä, kun taloa lämmittää ja ruokia sekä kaikenlaisia tarvikkeita valmistaa itse. Eron huomaa, kun kaupungissa ei kulu mihinkään tuollaiseen aikaa (niin ehtii sitten "harrastaa" kuten vaikka näprätä nukketaloa ;-)
  Minullakin kuluu suuri osa päivästä tuollaiseen tavallaan vanhanaikaiseen tekemiseen, mikä kuitenkin maalla on välttämätöntä. Nostan hattua sinulle, jolla on kokonainen suuri talo ja lauma nälkäisiä suita! Siinä on työmäärä moninkertaisena.
  Ihanasti silti kirjoitat, tuossa ei ole valittamisen häivääkään, vaan arkirealismia ja tyytyväisyyttä omaan elämänmuotoon, vaikka työteliäs onkin.

  VastaaPoista
 4. Laittaisitko ystävällisesti muutaman hyvän leipäohjeen sivuille? Sain just 'kotiäidin unelman' eli monitoimikoneen, jolla olisi helppo vaivata taikinaa useamminkin. Esim vuokaleipä kiinnostaa!

  T: M

  VastaaPoista
 5. Mukavia ja tuoksuvaisia kotoisia puuhia:)

  VastaaPoista
 6. Saila: Mieluisia puuhia nuo on kaikki. Ruoka valmistuu pääosin puuliedellä, peseytyminen tapahtuu pihasaunassa, talo lämpene puilla jne. Toki ne mukavuudet lisänä on kivojakin :)

  M: Apua, ei mulla ole mitään reseptiä :D Leipä on joka kerta erilaista ja hivenen eri makuista riippuen siitä mitä kaapissa on. Vaihtelen siis eri jauhoja joka kerta. Vehnäjauhot on aina toki se perusta ja niitä on yleensä eniten. Taikinaan menee myös siemeniä, puurohiutaleita tai puuroa, hunajaa yms. Puolukkaakin voi käyttää. Teen aina puolen litran taikinan, nestemäärä silti noin arvio, yksi pussi kuivahiivaa. Tulee juuri sopivasti leivät kahteen vuokaan. Kokeilemaan vaan rohkeasti!

  Inkivääri: Juuri niitä.

  VastaaPoista
 7. Aivan mahtava tuo vanha pönttöuuni!!

  VastaaPoista
 8. taas oli tänne tultava, käpyvinkki oli vau :)
  (täällä näkyy Inkikin olevan ;)

  VastaaPoista
 9. Niin tutun näköinen korikokoelma:) Vielä kun ehtisin aloittaa vanhaan leivinuuniin tutustumisen! Meilläkin vielä patterit lepää, ja uunit hehkuu, aamutouhuista sielukkain on puuhellan sytytys ja keittiö alkaa täyttyä lämmöstä. Vähän jännittää miten pärjäämme pakkasten tullen vanhan saunan kanssa - onko vesi padassa joku aamu jääklönttinä...

  VastaaPoista
 10. Irmastiina: On se nyt hieno, kova urakka oli raapia vanhat maalit pois.

  Hintriika: Tervetuloa vaan uudestaan, sehän se on tämän kirjoittelun tarkoitus :)
  Kävyt on tölkissä kauniimmat kuin pahviruust. Ja tosiaan meillä ei niitä kennoja tule tarpeeksi.

  Maarit: Sama aamupuuha minulla. Kyllä se padan vesi jäätyy jos ei joka päivä sauno, meillä auttaa myös se, että kovimmilla pakkasilla saunalla on irtopatteri. Pakkasilla se ulkosaunassa käyminen on vasta jotakin :)

  VastaaPoista
 11. Olen lueskellut blogiasi ja ihastunut! Saanolaittaa linkin blogistasi omaani?

  VastaaPoista
 12. Meillä on hirveän kummallinen talo: meillä on toistaiseksi tänä syksynä lämmitetty takka kolme kertaa. En oikein ymmärrä, mikä talomme lämmittää, kun ihan on sopivan lämpöistä. Meillä on kyllä vielä käytössä hehkulamppuja ja sit kuivaan pyykin rumpukuivaajassa, joka aika hyvin lämmittää koko yläkerran. Et ehkä tämä lämpiää hukkalämmöllä...

  Meillä lämmitetään kokonaan puilla (sähköpatterit ovat päällä vain, jos olemme talvella matkalla pakkasaikaan), mutta jos pakkasillakaan lämmittäisimme uunin joka päivä, niin läkähtyisimme kuumuuteen. Viime talven 30 asteen pakkasilla lämmitettiin joka toinen päivä. Siis joko uuni tai takka, jotka ovat kimpassa ihan keskellä taloa ja osuvat joltakin reunaltaan kaikkiin talon kuuteen huoneeseen (ala- ja yläkerrassa kummassakin kolme huonetta). Tää on kyllä kauhean vähän lämmitystä vaativa talo, mitä emme taloa ostaessamme osanneet edes arvata.

  VastaaPoista
 13. Miia: Toki saat linkittää! Tervetuloa Päivänpesään.

  Anonyymi: Teillä päästään sitten helpolla, meillä ei :D On lämmitettäviä kuutioita ihan sikana korkeiden huoneiden takia. Ihanat ne on, mutta joskus vaan toivoisi vähemmän tilaa ylöspäin.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)