sunnuntai 7. tammikuuta 2024

#suuntanaomavaraisuus, tammikuu 2024, tulevan kauden suunnitelmat

 Suuntana omavaraisuus- postausten sarja jatkuu edelleen vuonna 2024. Julkaisupäivä on kuukauden ensimmäinen sunnuntai viime vuodesta poiketen. Postauksia luotsaavat edelleen Tsajut ja Korkeala.

Odotan kovasti jo vuoden 2024 puutarhakautta. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vaikeampia ovat talvet ja niiden tuoma toimettomuus. On toki harrastuksia joiden lisäksi voi kasata palapelejä, tulee luettua kymmeniä kirjoja, mutta silti kaipaan juuri sitä aikaa jonka saan viettää ulkona, kasvien parissa.


Suunnitelmissa on uuden kasvihuoneen istutusalueiden viimeistely. Kivituhkakäytävät sain valmiiksi viime kesänä. Amme on viettänyt talvea saunassa, kesäksi sen voisi tuoda uudestaan ulkoilmakylpyjä varten kasvihuoneelle.
Viime keväänä tehty kahden alueen yhdistäminen kaipaa sekin viimeistelyä eli kasveja. Kesään mennessä puutarhakompostin jäte on saanut maatua tuossa vuoden, luulen, että se jo sopivaa kasveille. Syksyllä istutin tuohon kymmeniä kukkasipuleita, niiden näkemistä kukkivina odotan. Siihen meni sekalainen sakki alelöytöjä, voi olla ties mitä tulossa.
Hortensiapuutarhaan mahtuu vielä kasveja jos tulee jotain pientä vastaan, mutta välttämätöntä se ei ole, toivon, että nykyiset ovat tuuheutuneet ja täyttävät tyhjät välit. Jotain pieniä viimeistelyjä on tulossa.
Keväisin kasvihuone on täyttynyt esikasvatuksista. Tänä vuonna tuon tänne vain itse siemenestä kasvatettuja taimia. En uskalla tuoda muita, sillä viime kauden vihannespunkkien episodi pelästytti pahasti. Toki voivat tulla mullan mukana, mutta ehkä se ei ole niin todennäköistä kuin kasvien mukana leviäminen.
Siemeniä riittää. Tässä on kaikki omasta puutarhasta kerätyt siemenet sekä äidiltäni tulleet valkoisen kelloköynnöksen siemenet joita on kymmeniä. Lähinnä tuossa on yksivuotisten siemeniä sekä perennoja. Niistä osan kasvatan myyntiin avoimiin puutarhoihin joka on ensi kesänä sunnuntaina 16.6.2024. 
Kasvimaan suhteen ei ole mitään erityisiä suunnitelmia. Osaan kasvimaata tulee laatikoita, muutama laatikko on jo paikoillaan. Tarkoitus on vähitellen kasvattaa laatikoiden määrää eli sen mukaan, että saan niihin omaa kompostimultaa. Kokeilen, kasvaisiko osa kasveista laatikoissa paremmin kuin avomaalla.
Oma siemenvalikoima on käymättä vielä läpi. Luulenpa silti, että suurempia hankintoja ei tarvitse tehdä. Ja onhan tuo esikasvatus muutenkin tänä vuonna haastavampaa innokkaan apulaisen avustamana. Oivan kanssa ei ehkä laiteta puolta salia tomaatintaimia täyteen. Tai sitten täytyy pitää salin ovet visusti kiinni.

Muut mukana olevat blogit: (päivitän listan sunnuntain aikana)

Kasvuvyöhyke 1

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/vuosisuunnitelma-omavaraisuuteen-suuntana-omavaraisuus-tammikuu-2024

Tillintilananna https://www.tillintilananna.fi/suunnitelmia-vuodelle-2024/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/tammikuu2024/

Kasvuvyöhyke 2

Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2024/01/suuntanaomavaraisuus-tammikuu-2024.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2024/01/tammikuu-2024-suuntanaomavaraisuus.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/01/puutarhakauden-2024-suunnittelu-alkaa.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2024/01/katse-tulevaan.html

Finland urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2024/01/suuntana-omavaraisuus-yhteiskirjoitus-1.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2024/01/suuntana-omavaraisuus-1-vuosi-2024.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-1

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=18079

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/vuodelleni-2024

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2024/01/suuntana-omavaraisuus-2024-osa-1-suuret.html

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2024/01/suuntana-omavaraisempi-elama-2024.html

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2024/01/uuden-vuoden-haaveet-2024.html

Myco2quota https://myco2quota.wordpress.com/2024/01/07/puutarhasuunnitelmia/

Kasvuvyöhyke 6

Farm escape https://farmescape.fi/suunnitelmia-ja-haaveita-vuodelle-2024/

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/01/07/tammikuu-24-uuteen-vuoteen/
28 kommenttia:

 1. Ihanan kuuloisia suunnitelmia. Täytyy kyllä tuohon talven jouten oloon sanoa, että ainakin instan kautta olen saanut kuvan ettei siellä tahti ole höllentynyt, sen verran komeasti remontti ja huonekalujen kunnostukset ovat edenneet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei nyt ihan jouten, mutta paljon enemmän jouten kuin kesällä, ja sisätiloissa kun en ole yhtään talven ystävä.

   Poista
 2. Kivan näköinen piha ja kasvimaat!

  VastaaPoista
 3. Haha, meillä on esikasvatusaikana samat haasteet. Liian innokkaat apulaiset, joiden vuoksi esikasvatettavia voi olla vain tuvassa, jonne kisuilla ei ole asiaa tai sitten osa esikasvatettavissa on salissa sellaisessa koirien kuljetushäkissä, jonne kisujen tassut eivät yllä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista yhtään miten meni aikoinaan noiden omien pentujen kanssa esikasvatukset? Ehkä ne olivat rauhallisempia pentuja kuin Oiva. Sillä Oiva on aika aktiivinen, vaatii leikittämistä pitkän ajan joka päivä. Toisaalta sitten nukkuu koko yön eikä riehu silloin.

   Poista
 4. Minä taas rakastan talven "tekemättömyyttä"! Päivät kuluu varastoja syöden, taloa lämmittäessä ja eläimistä huolehtien. On aikaa lukea, bongailla pikkulintuja ja saunoa. Ei ole koko ajan ihan rätti poikki! 😄
  Ihanan näköisiä kuvia kasvimaalta!💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minäkin nautin talven tekemättömyydestä ja etenkin siitä, että on aikaa lukea kirjoja. Parhaimpina päivinä menee kirja per päivä. Kesällä taas se rättipoikki-olo mikä tulee puutarhasta niin se on vain ihanaa, kun tietää antaneensa kaiken puutarhalle juuri sinä päivänä.

   Poista
 5. Talvi on kyllä tullut tarpeeseen, että jaksaa kerätä uutta virtaa uuteen puutarhavuoteen. Tsemppiä paljon suunnitelmiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tämä kommentti tuli - Riikalta krutbacken.fi kautta. :D

   Poista
 6. Aivan ihanan näköisiä puutarhakuvia, varsinkin tuo uusi kasvihuone! Itselläni on (toivottavasti 😅) ensimmäinen kasvihuonevuosi tulossa ja muiden kasvihuonetta tulee vilkuiltua sillä silmällä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna. Kasvihuone on ihana minustakin. Tänään kävelin taas sen luokse, sisällä kasvihuoneessa oli -8 astetta kun ulkona oli muutoin -22 astetta. Aurinko lämmittää huonetta jo mukavasti ja ehkä en enää pelkää niin pahasti viiniköynnöksen puolesta.

   Poista
 7. Kivoja suunnitelmia tulevaan puutarhakauteen. Olen itse ollut suorastaan helpottunut, että nyt on ollut puutarha talviunilla, sillä niin paljon tuli tehtävää anopin kuoleman jälkeen. Nyt on voinut keskittyä niihin asioihin ja muihin omiin kirjanpito- yms tehtäviin. Tiedän kuitenkin mitä tarkoitat ja jaan ehdottomasti kanssasi ilon puutarhakauden alkamisesta keväällä, silloin ei enää haluaisi tehdä sisällä juuri mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti on helpottunut olo, ettei kaikki kasaantunut pahimpaan puutarhan kiireaikaan. Talvi on hyvä aika tehdä sellaiset työt joita ei ole välttämätöntä tehdä kesällä.

   Poista
 8. Näin ne ajatukset siintää jo kylvöissä, vaikka pihalla lunta vankasti ja mittari näyttänyt melkoisia pakkasia, täälläkin -30 astetta ja enempikin. Kyllä te Oivan kanssa pääsette hyvään yhteisymmärrykseen taimien kanssa, toivottavasti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä ne siintää, tänään kävin siemenvarastot läpi, sain kumman inspiraation pakkasesta huolimatta.

   Poista
 9. Nyt ajatukset ja suunnitelmat alkavat pikku hiljalleen kääntyä tulevaan puutarhakauteen.
  Sinullakin on jo kivoja suunnitelmia valmiksi mietittynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajatukset ovat jo kovasti tulevassa puutarhakaudessa.

   Poista
 10. Nyt kirjoitan anonyyminä, kun kirjautumisen kanssa on kummallisia haasteita. Hieno uusi Oiva sinulla on siellä. Olen pahoillani myös Alman poismenosta.
  Teillä on tapahtunut paljon kaikkea ja isännänhuone on mahtava.
  Uusi puutarhakausi on minusta vielä liian kaukana, jotta vielä aloittelen esikasvatuksia. Tilanpuute toki tähän myös vaikuttaa. Sinulla tulee olemaan mielenkiintoinen kasvatuskausi uuden puutarha-apulaisen kanssa.
  Terveisin Vaalean Vihreää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on ollut haasteita, tosin olen luullut sen johtuvan läppärini iästä, saisi jo jäädä eläkkeelle. Helmikuussa ehkä aloittelen esikasvatukset, nyt voi olla niin kylmä talvi, ettei voi saliin laittaa mitään liian aikaisin. Almaa on ajoittain todella kova ikävä, onneksi on Jalo ja Oiva kavereina.

   Poista
 11. Kylläpä on kaunis kasvihuone ja sen ympäristö! Kyllähän talvi on pitkä aika olla kuoputtamatta maata, aivan liiaksi meillä tulee vietettyä vapaa aikaa tv:n äärellä pimeän aikaan, vapaa päivät kelien mukaan sitten metsätöissä. Kutominen olisi varmaan hyvä harrastus tähän aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kasvihuone on unelmieni täyttymys. Kutomista on kiva tehdä telkkaria katsoessa.

   Poista
 12. Hei hiukan jotain vaikeuksia kommentoinnissa mutta yritetään. Ihania kesäisiä kuvia ja veivät kyllä mielen kesään. Samalla huomasin, että kukkasipuli alet on menneet ohitseni syksyllä. Hyvää kesän odotusta sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Minulla kävi köpelösti kun osuin aleen, sai vitosella ison taimikassillisen sipuleita.

   Poista
 13. Onko sinulla verkko tuossa kasvilavojen kaarien päällä? Tuollaista olen haaveillut, että olisi kulkemisen salliva korkeus. Laittaisin tosin sellaisen kaaliverkon, sillä olen perin kyllästynyt kaalikoin hyökkäyksiin ja vastaaviin. Kasvihuoneesta saa vihannespunkin pois Biotuksen torjuntaeliöillä. Kahtena vuotena menetin kurkut, mutta viime vuonna oli ajoissa ja tilasin eliöt. Sato pelastui ja punkit lähti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaarien päällä on rastasverkko, laatikoissa kasvaa mansikoita ja päädyssä pensasmustikat. Kaalit ovat minullakin kaaliverkon alla, ei niistä muuten saisi satoa. Biotuksen punkit tilasin, mutta olin liian myöhään liikkeessä. Nyt pitää tilata ne heti alkukesästä.

   Poista
 14. Upea kasvihuone. Ja hienossa järjestyksessä piha ja siemenet.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)