tiistai 7. joulukuuta 2021

Jouluruusuja

 Jouluruusujen kasvu puutarhassani on ollut kivikkoinen ja esteitä täynnä. Jouluruusut ja minä emme ole tulleet toimeen keskenämme, ja kaikki on mennyt lähemmäksi epäonnistumista kuin onnistumista. Sitkeä oikean kasvupaikan hakeminen on kuitenkin tuottanut tulosta.

Arboreumin suurimman kiven vieressä sinnitteli yksi punainen jouluruusu monta vuotta. Jos se kukki, tuli kukkia tasan yksi ja yleensä senkin kasvu epäonnistui. Niinpä keväällä 2020 päätin siirtää jouluruusun uuteen paikkaan talon edustan penkkiin. Siirrossa selvisi, että kivi tekeekin mutkan maan alla juuri jouluruusun kohdalla joten eipä ihme ettei se kasvanut kunnolla. Juuristolla ei ollut tilaa kasvaa vaikka kuvassa näyttää, että kyseisellä jouluruusulla on hieno juuristo. Sitä juuristo oli mutta tilaa oli silti ahtaasti.
Keväällä 2021 samainen jouluruusu lupaili kaikkien aikojen suurinta kukintaa. Oi joi, olin aivan täpinöissäni. Jänisten papanoiden esiintymisestä huolimatta jouluruusua ei syöty.
Täpinöissäni olin myös tästä, vaaleanpunaisesta jouluruususta jonka kukintaa olin odottanut monta vuotta. Huono kasvupaikka tälläkin mutta en ole saanut siirretyksi. Ja nyt tuskin siirrän koska suostui keväällä vihdoin ja viimein kukkimaan. En ole ollenkaan nirso jouluruusujen kukkien värien suhteen, kaikki kelpaavat.
Joulukuussa 2020, juuri ennen joulua löysin alennusmyynnistä huippuedullisia jouluruusuja. Kerrankin raaskin ostaa useamman taimen vaikka ostinkin ne sokkona, joissain oli nimikyltti jossa sanottiin väriksi rose tai red mutta missään ei kukkivaa kukkaa. 23.12.2020 istutin taimet pilkkopimeässä maahan ensimmäisiin kohtiin mitkä tulivat mieleen. Tuohon aikaan maa ei ollut vielä jäässä joten edullisten taimien kanssa uskalsin ottaa riskin noinkin myöhäisestä istutuksesta. Tämä kukka kuuluu yhdelle niistä taimista.
Ja tässä toinen kukka. Mahtava tumma punaisen sävy ja kerrottu kukka.
Yhden taimen kukka oli mielenkiintoinen, saattaa olla tällainen tai sitten on kärsinyt talvesta ja kylmästä sillä tämä oli ensimmäinen joka aukaisi kukkansa.


Tämä näky on se mitä olen yrittänyt tavoitella keväisin. Samassa kuvassa jouluruusuja, esikoita ja kirjopikarililjoja. Näkyy olevan myös pikkusydäntä.
Siirretty jouluruusu todella tykkää uudesta kasvupaikastaan, tällaista kukkamäärää siinä ei ole ollut vielä koskaan. Todellakin siirto kannatti.


Tänä syksynä odotin innokkaasti ehdinkö nähdä jouluruusuissa kukkia. Melkein ehdin sillä yhteen taimista ehti tulla nuppu. Vaan sitten tuli pakkaset ja hento lumikerros ja jouluruusut vaipuivat talvilepoon. Nyt odottelen päälle lisää lunta jotta talvesta selviäminen olisi varmempaa.
Siirretyn jouluruusun uudet versot lupailevat hieno kukintaa myös ensi keväänä. 

Jouluruusuja olisi taas myynnissä mutta koen hankalana pitää ne elossa talven yli. Valkoisia jouluruusuja en enää kokeile ollenkaan, ne tuntuvat kuolevan yhden kesän jälkeen mutta punaisista on nyt vihdoin ja viimein hyviä kokemuksia. Päätin, että punaisia voin ostaa tähänkin aikaan vuodesta jos tulee edullisia vastaan. Pistän purkit kyljelleen ulos ja suojaan ne lumella jos lunta tulee. Ja jos lunta ei tule niin eiköhän paksu harso aja saman asia ja taimet säilyvät hengissä kunnes ne voi keväällä istuttaa maahan.
20 kommenttia:

 1. Kannatti todellakin siirtää jouluruusu. Upea kukinta palkitsee rohkeutesi. Hyvä idea laittaa istuttamattomat jouluruusut kumolleen puutarhaan. Sisätiloissa en ole onnistunut niitä hengissä pitämään. Vähintäänkin niihin tulee kirvoja. Nyt huolestuttaa jouluruusujen ja ihan kaikkien kasvien selviytyminen. Mittari näyttää -20 astetta ja lunta on vain pari senttiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hengissäpito sisätiloissa ei onnistu minultakaan. Täällä sama juttu, hitunen lunta ja viime yönä oli ollut -25 astetta pakkasta.

   Poista
 2. Tämä oli kiva ja hyödyllinen postaus. Kunpa itsekin löytäisin näitä punaisia jouluruusuja puutarhaan istutettavaksi sen yhden taimen lisäksi, mikä minulla nyt on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki valkoiset olen onnistunut tappamaan mutta punaiset menestyvät nykyisin ihan hyvin. Vähänlaisesti niitä on myynnissä.

   Poista
 3. Oi,miten ihania! Minullakaan ei ole ollut tuuria jouluruusujen kanssa. Ne pari mitkä minulla on istutin aikoinaan ihan liian varjoon. Viime vuonna siirsin ne enempi valoon. Luulen että on parempi niin. Hankin myös muutamia pikkutaimia. Niistä ei nyt voi oikeastaan sanoa muuta kuin että olivat vielä syksyllä hengissä. Niissä pitäisi olla eri sävyjä. Jääpi nähtäväksi kuinka käy ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis viime kesänä, ei viime vuonna :D Ihan tässä ajantaju on hävinnyt...

   Poista
  2. Valossa kasvavat minullakin hyvin, jopa aurinkoisessa paikassa. Paitsi valkoiset jotka kuolevat kaikki. Pikkutaimilla saattaa onnistua paremmin.

   Poista
 4. Ihania! Kannatti kyllä siirtää, ja kukka kiitti todella runsaalla kukinnalla!
  Mulla sama ajatus valkoisten jouluruusujen suhteen, koen ne vaikeammiksi kuin nämä punasävyiset. Tai sitten ne vain ovat huonommilla paikoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania ovat minustakin. Toivottavasti tämä kylmyys ilman lunta ei tee tuhojaan.

   Poista
 5. Todella kauniita ja runsaasti kukkivia jouluruusuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat ja minusta niin ihanaa, että tuli erilaisia.

   Poista
 6. Joulu ruusuja olen nähnyt kaupassa ja en ole itse kasvattanut. Joskus sain ruukussa yhden jouluruusun.

  VastaaPoista
 7. Viime kesänä yksi uusi vihreäkukkainen jouluruusu kuivui, kun en sitä tajunnut kastella. Vaaleajouluruusuja olen saanut useamman selviämään joulukukista puutarhaan, vaikkakin ne usein ovat lopputalvesta näytttäneet olevan jo tosi raaskuja. Sen vuoksi minäkin haluan nykyisin punertavia tai muita värejä jouluruusja.

  Sinulla alkaa olla pian hyvä määrä jouluruusuja. Ne kyllä ovat keväällä näyttäviä kukkiessaan. Onneksi jo sait nyt tuon jouluruus-esikkoyhdistelmän nähdä omassa puutarhassasi. Se on kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihreäkukkainen muuten häviis minultakin, ehkä se on vähän herkempi. Punaisia on jo kiva määrä mutta eihän näitä voi koskaan olla liikaa :)

   Poista
 8. Huomenta!
  Blogissani on Joulun this or that-postaus ja nyt haastan sinut vastaamaan kysymyksiin blogissasi! Otatko jouluhaasteen vastaan?

  Iloista jouluarkea!🎄

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jasmin, pitää käydä katsomassa haaste.

   Poista
 9. Hienot jouluruusut voisikohan niitä talvettaa kellarissa 🤔

  VastaaPoista
 10. Tulin toivottamaan sinulle oikein Rauhallista ja Hyvää joulua!

  VastaaPoista
 11. Oijoi, mitä ihanuuksia! Miten tämä postaus oli jäänyt minulta huomaamatta?? Täällä päin on todella harvoin myynnissä punaisia jouluruusuja. Ovat kuulemma niin hankalia saada säilymään hyvinä niin joulukukkana kuin puutarhassakin. Nyt on kaksi pientä tainta tuolla hangen alla ja kovasti niille pidän peukkuja, että selviäisivät. Pidän samalla peukkuja sinun jouluruusuillesi, että selviäisivät kaikki talvesta ja kukkisivat komeasti keväällä.
  Heitin sinulle välipäivien iloksi haasteen. Mukavaa vuoden viimeistä viikkoa!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)