maanantai 10. helmikuuta 2020

Rakkaudesta lajiin

Vaikka puutarhassa on hetkiä jolloin haluaa heittää hanskat penkkaan niin pääosin siellä on mukavaa, iloa ja onnea. Kun rakastaa lajia on hanskan heittelyn hetketkin helppo sietää. Luumulehdossa niitä hetkiä on riittänyt. Vääriä kasvivalintoja, kuolleita kirsikkapuita, mädäntyneitä pioneja, harakoiden syömiä mansikoita ja sammaloituvaa hiekkaa. Vastapainoksi olen saanut luumuja ähkyyn saakka, täydellisiä kasviyhdistelmiä, kauniisti kasvavia kirsikkapuita, koko kauden kestävää kukintaa ja jakotaimia omaan sekä muiden puutarhaan.

Alla oleva kuvasarja kertoo luumulehdon tarinan päinvastaisesta suunnasta kuvattuna kuin aiemman postauksen kuvat.

 Jokin visio minulla oli, paperille en silti piirtänyt mitään. Alue on n. 10x10 metriä. Tuosta niitettiin koiranputkiniitty pois, pintamaata muokattiin ja tuotiin lisää multaa istutuskohtiin. Irtotiilien rajaamalle alueelle tuli katekangas ja kate.
 Reuna-alueet on saaneet mullan ja ensimmäiset kasvit. Keskiympyrässä on pieni ruusuomena, tänä päivänä se on puun mitoissa vaikka onkin jänisten takia monihaarainen.
 Katteena kuormalava-aluueella on liiterin puusilppua. Katetta on lisätty näiden vuosien aikana kerran. Aitta on vielä remontoimatta eikä edustan kivimuuria ole.
 Seuraavana kesänä ilme on toinen kivimuurin ja ryhdistäytyneen aitan ansiosta. Pioniunikko yritti valloittaa kukkamaat mutta kylmästi kitkin sen pois, nyt pioniunikkoa on enää yksittäisinä kasveija ja edelleen kitken liiat pois.
 Keskiympyrä ei miellytä, akileijat kasvavat liian rönttöisesti. Sivuille on saatu luumupuut joista muuten saatiin viime syksynä jo maistelusato.
 Kesä 2018 oli kuiva ja kuuma. Keskiympyrän ruusuomena on jo hyvässä koossa. Etualan kivireunus on poistettu ja siihen on levitetty musta muovi tappamaan rikat ja nurmikko pois.
 Kevät 2019 oli huikea. Oikeassa reunassa kukkii keltaluumu 'Laatokan Helmi'. Ensimmäinen kesä kun olen istutusalueen kasveihin tyytyväinen. Silti päätin tyhjentää keskiympyrän ja miettiä siihen jotain uutta. 

Loppukesän 2019 rehevyyttä. Etualalta on muovit pois ja siinä on joitain kasveja kokeilussa, katsotaan kestävätkö savisen maan.
---

Olen tehnyt joitain lomasuunnitelmia kesän suhteen. Sain työpaikalta vihreää valoa ajatukselle jättää loput pitämättömät lomat kesään ja näin mahdollistaa pitkä kesäloma. Toivottavasti toteutuu.

9 kommenttia:

  1. Luumulehdostasi on sukeutunut vuosien varrella todella kaunis. Välillä on kyllä tosi vaikea hahmottaa miltä jokin kasvi/perenna tulee näyttämään sille varatulla paikalla, mutta kokeilemalla saavuttaa kyllä lopulta haluamansa lopputuloksen. Kunpa kasveilla olisi pyörät allaan, joilla niitä voisi siirrellä halutessaan paikasta toiseen.

    VastaaPoista
  2. Luumulehto oli hauska nähdä toiselta puolelta kuvattuna. Hieno kehitystarina tuolla alueella! Ihana alue tosiaan!

    VastaaPoista
  3. Ihana lomasuunnitelma. Luumulehtosi on ihana. Sinne mahtuu kasveinakin vaikka mitä. Toivottavaati tänä vuonna on oikein sopivat säät myös luumulehdon kasveille.

    VastaaPoista
  4. Kiva oli nähdä luumulehdon kehitys myös täältä toisesta suunnasta katsottuna. Tuo kukkiva luumupuita näyttää aivan ihanalta! Hienoa, että saat kesään pidemmän vapaan - se on onnea!

    VastaaPoista
  5. Luumulehto on täyttynyt hienosti ja nyt on ilmeisesti hienosäädön aika.
    Pitkä kesäloma kuulostaa kivalta. Toivottavasti se toteutuu.

    VastaaPoista
  6. Ihania postauksia, tämä ja edellinen! Todella kiinnostavaa katsoa puutarhasi kehittymistä, vaikka se olikin jo blogistasi vuosien myötä tuttu - mutta silti tällaisena koosteena ja pohdintojesi kanssa ihana lukea.

    VastaaPoista
  7. On sinulla tilaa siellä. Hienosti kuvasarja näyttää miten alue on muuttunut ja kasvanut. Aivan mahtava aitta myös löytyy pihaltasi.

    VastaaPoista
  8. Mukava oli tarkastella tätä aluetta toisestakin kuvakulmasta. Minäkään en ole moneen paikkaan mökillä tyytyväinen mutta toivottavasti joskus.

    VastaaPoista
  9. Aikamoinen muodonmuutos muutamassa vuodessa! Tällaisia on mukava katsella ja saada inspiraatiota. Harvoinpa ne kasvit kerrasta löytävät lopullisia paikkojaan. Tai ehkä puut löytävät, sillä niiden paikat miettii alunperinkin tarkemmin kuin perennojen.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)