tiistai 14. maaliskuuta 2017

Hyödyksi ja kauneudeksi

En ole koskaan laskenut mitä maksaa kasvattaa tomaatit itse. Luulen kuitenkin, että taloudellista säästöä ei kamalasti tule jos laskee mukaan kasvihuoneen rakentamisen kulut, mullat, lannoitteet, siemenet, ostomatkojen bensat jne. Mutta se taitaakin olla harvalla hyötykasvien kasvattajalla tavoitteena, tuo rahan säästäminen. Itse kasvatan tomaatteja iloksi, makupaloiksi, harrastukseksi ja mielen virkistykseksi ja myös hyödyksi.

Tämän vuoden kylvöt onnistuivat hyvin, osa tomaateista on jo koulittu isompiin potteihin.
 Kaupan karkkilaatikot ovat hyviä alustoja mustille neliön mallisille taimipoteille. Neljä pottia sujahtaa paikoilleen kuin tarkoituksella. Isommat dynot ovat myös hyviä, niihin menee kuusi vähän pienempää pottia tai sekalainen määrä kylvöastioita.
 Taimimulta loppui kesken, viikonloppuna koulin loput, kuten nämä pikkuiset ruukkutomaatin taimet. Kylvö siemen kerrallaan omaan koloonsa kannatti, eipä ole ollut kouliminen koskaan näin helppoa kun taimet eivät olleet toisissaan kiinni. Tässä vaiheessa kastelen taimia alta päin jotta juuret kasvaisivat samaan suuntaan, alaspäin. Mustista poteista taimet siirtyvät jossain vaiheessa maitotölkkiin, yleensä silloin kun varsi on kasvanut liian honteloksi ja taimi tarvitsee tukea. Maitotölkkiin on hyvä upottaa osa liian pitkästä varresta ja saada tukikepille riittävä multatila.
 Tomaattilaatikot ikkunalla eivät ole mikään varsinainen kodin kaunistus. Niinpä tomaatteja vastapäätä tuli narsisseja Ikeasta. En kastellut purkkia yhtään muta silti kasvoivat lämmössä hurjassa tahdissa kukintaan. Toinen ruukku on ihan uhmalla lasikuistilla mikä menee vielä öisin helposti pakkasen puolelle. Siellä ei kukita vielä yhtä paljon mutta hengissä ollaan.

Perunanarsissit on lemppareitani ja senpä takia on harmi etten saa niitä kasvamaan puutarhassa. Nämäkin sipulit päätyvät lopulta puutarhaan vaikka jo etukäteen tiedän etteivät kuki sieltä enää koskaan. Tällä kertaa taidan kuitenkin kokeilla ihan uutta paikkaa, jospa se auttaisi.

23 kommenttia:

 1. Mun tomaatit ovat vasta vähän itäneet, eivät lainkaan tuolla asteella... Hm, pitäisikö olla huolissaan? Tottahtan se on, että varmaan ostotomaatit tulevat halvemmaksi, mutta hauskaahan tämä siemenhulluus on:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvitse olla huolissaan, hyvin ehtivät kasvaa. Minä malttamattomana laitoin aika aikaisin tomaatit kasvamaan. Siemen- ja puutarhahulluus on hyvälaatuista hulluutta :)

   Poista
 2. Ei kait noita kustannuksia kannata niin tarkkaan laskea. Kaikilla on omat harrastuksensa. Joillakin se on puutarha ja hyötykasvit. Muut kantavat rahansa muihin harrastuksiin - huonompiinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kannata kovin ynnäillä mitä maksaa. Huonomminkin voisi valita.

   Poista
 3. Mäkin olen miettinyt tuota raha-asiaa - eipä ole rahallista hyötyä, mutta ilo sitäkin suurempi! Ja maitotölkkeihin ajattelin minäkin koulia taimet. Ja nuo "romut" vintillä aikaisemmin oli aivan ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman maitotölkkejä ei tule hyviä tomaatteja :)

   Poista
 4. Taloudellista hyötyä en taatusti koskaan tomaateista tai muustakaan hyötykasvattamisesta saa, mutta jotenkin kaikki kasvattaminen vain on niin mukavaa. Vähäinenkin sato tuntuu saavutukselta ja tietenkin itse kasvatettu tomaatti maistuu taivaalliselta. Hassua, että parasta minusta koko tomaatin kasvatuksessa on istua kasvarissa vaikkapa sateisena päivänä nyppimässä varkaita. Oi, se tuoksu ja tunnelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on vaan niin mukavaa, suorastaan terapiaa. Eikä kenenkään muun kasvattama tomaatti lyö laudalta itse kasvatettua tomaattia ja sen makua. Voi kun menitkin muistuttamaan tomaattikasvarin tuoksusta. Ei siihen onneksi ole pitkä aika.

   Poista
 5. Syötävien kasvien kasvattaminen on oikein hauskaa. Hintalappua ei kyllä kannata miettiä sille harrastukselle, etenkin jos on kasvihuoneet sun muut. Satokin jää joskus heikonlaiseksi, mutta ei se meidän intoa lannista. Hienot taimet sinulla,mutta kyllä tuo perunanarsissi on ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadon määrällä ei loppupelissä ole merkitystä kun harrastuksena tekee. Epäonnistumiset naurattaa enemmän kuin itkettää :)

   Poista
 6. Omien kasvatusten hintaa ei tosiaan kannata laskea! Minä olen erehtynyt tekemään sen joskus ja olin pyörtyä. Tietysti jos kasvattaa kaikkea kuin mummoni aikanaan - pulan kautta ja ilman rahaa - saa ruoan puoli-ilmaiseksi, mutta meistä nykyharrastajista harva tekee niin. Tomaateissa haetaan makua ja sitä ei tahdo saada rahalla edes torilta, myynnissä olevien lajien määrä on niin vähäinen.

  Taimesi näyttävät tosi terhakoille, noita kannattaa kyllä kasvatella!

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei kannata kilohintaa laskea tomaateille. Tehokasvatuissa tomaateissa ei ole samaa maksua kuin hitaasti omassa kasvarissa kypsytetyissä.

   Poista
 7. Hyvin on tomaatit itäny. Mulla ei oo ensimmäästäkää tomaatintainta, ei liioon siämeniäkää. Oon jo siinä pistees, että voisin ostaa valamihin taimen jostaki. Jospa se siitä sitte lähtis :) On jotenki tomaatit tökkiny. Äitee niitä kasvatti ja kersana tuntuu, että tomaattia pursus jo korvistaki ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itävyys oli huippuluokkaa, veikkaan jopa 90% mutta tomaatilla luku on aina hyvä. Minusta tuntuu myös että syksyllä alkaa tomaatit tökkiä jossain vaiheessa. Yleensä kun oma sato on syöty niin meillä menee viikkokausia ennen kuin ostetaan kaupasta tomaatteja.

   Poista
 8. Olipa hienoa, että löysin blogisiRouva Myttysen kautta. Asun yli 100 vuotta vanhassa pohjalaistalossa ja tykkään puutarhatöistä ja entisöinnistä. Seuraan jatkossa blogiasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukemaan blogia eliinamirjami.

   Poista
 9. Kyllä minunkin pitäisi jo aloittaa kylvöhommat! Olenkohan jo auttamattomasti myöhässä? Tomaatteja en ajatellut itse kasvattaa, vaan ostan taimet, mutta viime vuoden alusta asti itse kasvatettu hyvä härkäpapusato kannustaa jatkamaan valitulla tiellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu mitä kylvää onko myöhässä vai ei, voi olla jopa liian ajoissa :)
   Härkäpapua ei kannata esikasvattaa, itää suorakylvönä hyvin ja voi kylvää jo toukokuussa, kestää muita papuja paremmin kylmää.

   Poista
 10. Hyvän näköisiä tomaatin taimia sinulla. Enpä minäkään rahallinen hyöty mielessäni tomaatteja kasvata vaan iloksi, harrastukseksi ja herkuksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna taimet näyttää aika sopivilta, ei vielä liian honteloilta.

   Poista
 11. Joskus aloitin laskemaan puutarhaan liittyviä kuluja. Kuittien laskeminen jäi aika lyhyeen. Plussalle jää sellaista, mitä ei voi muuntaa euroiksi.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)