tiistai 25. elokuuta 2015

Kuin rubiini

Voi mahdoton miten onnelliseksi voi tulla jonkun kukan onnistuneesta kukinnasta. Olen istuttanut puutarhaan jo vuosia salkoruusuja, kylvänyt siemenestäkin mutta aina ne kuolee. Kunnes. Kolme vuotta sitten istutettu salkoruusu on nupuilla ja tämä kaksi vuotta sitten Türista tuotu on aukaissut ensimmäiset nuppunsa.
 Olen lähes sanaton tämän kauneuden edessä. Ihan hassua mutta tekisi mieli mennä toreille ja turuille huutamaan , että minunpa salkoruusu kukkii!
 Ei tämän nimi turhaan ole salko ja ruusu. Varsi on vahva kuin salko, tosin minulla ei niin pitkä. Ja kukka on kuin ruusu. Nuppuja on aukeamatta vallan mahdottomasti.
 Toinen kuin rubiini on tämä rubiininpunaiseksi osoittautunut tiikerililja. Sen toin Türista tänä keväänä. Jossain on lappu missä on liljan nimikin mutta se on hukassa. Ei ihme, kokoa lapulla oli noin 2x3 senttiä, myyjä laittoi sellaisen liljan sipulin mukana pussiin. Ja minä lapun liian hyvään talteen.
 Tykkään tästä ihan älyttömästi. Nyt harmittaa etten ostanut kymmentä sipulia vaan eipä sitä koskaan uskalla kun ei tiedä mitä saa.
Vielä yksi kuva salkoruususta, tai sen nupusta. Voiko kauniimpaa heräävää kukka olla? Vaikka toivon jo kiihkeästi sadetta näille seuduille niin samalla toivon että se tulee hiljalleen jotta nämä jalokiveni sen kestävät.

26 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Minustakin. Väri oli täysi yllätys, myyjä sanoi vain että punainen salkoruusu.

   Poista
 2. Onpas mahtavan näköinen ruusu. En ole koskaan tuollaista nähnyt. Miten korkeaksi tuo kasvaa ja miten ruusu kestää talven?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salkoruusun nimi vähän hämää, kasvi kuuluu malvoihin ja on kaksivuotinen. Tosin minulla oli kolmevuotinen koska ei kukkinut. Salkoruusu kuolee kukinnan jälkeen, joskus jatkaa kasvua jos kukat leikkaa heti pois mutta en minä ainakaan voi. Näistä pitää nyt nauttia ja toivottavasti siementää uudet taimet.

   Poista
 3. Kylläpä nyt taas tuli kukkahaavelistaan uusi kaunotar. Hyvin sopisi minunkin uuteen perennapenkkiini tuollainen salkoruusukin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ehdoton kaunotar. Värin nimeä en tiedä kun tämä on hankittu nimellä "punainen".

   Poista
 4. Oi valtava, mikä väri! Ja uskon kyllä onnesi;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tykkään puutarhassa pinkistä niin rubiininpunainen on toinen lempiväri, ehdottomasti.

   Poista
 5. Todella kaunis ja hyvän värinen salkoruusu. Tiikerililja ei kauneudessa suinkaan häviä edellämainitulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suorastaan fantastisen ruusunpunaisen värinen :) kuten myös tiikerililja.

   Poista
 6. Onpa kaunis salkoruusu. Minäkin olen joskus kasvattanut, mutta tuntuvat olevan hankalia ja vaativia. Rubiininpunainen tiikerililja on myös kauneudessaan todella häikäisevä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitavat olla salkoruusut aika oikukkaita. Ja ilmeisesti tykkäävat kuivasta kasvupaikasta, tuossa talonseinustalla on tosi paahteinen ja kuiva paikka jota en ole kastellut kesällä yhtään. Siinä olen nyt ekaa kertaa onnistunut niiden kasvattamisessa.

   Poista
 7. Aivan hurmaava!!! Yhdessä Avoimien puutarhojen pihassa viime vuonna oli kaikkia eri värejä näitä, ja oli kyllä mielettömiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa mahtavaa jos näitä joskus saisi enemmänkin kasvatettua, jopa runsaasti.

   Poista
 8. Ompa kaunis vaikken niin tummanpunaisen ystävä olekkaan. Meillä on vaalean sininen/harmaa talo, niin jotenkin olen vain keräillyt sen takia pastelleja sävyjä ympärilleni. Näiden sinun kasviesi sävyt ovat kyllä silti huikeat<3

  VastaaPoista
 9. Minulle on tullut tänä vuonna tummanpunaista, tai juuri rubiininpunaista. Kirkkaanpunanen ei oikein iske minuun, mutta tälläinen ruusunpuna on kaunista. Ja käy minusta muuten yllättävän hyvin harmaaseen taloon (yläkuvasa näkyy talon värit), minullakin on paljon taloa vasten vaaleanpunaista.

  VastaaPoista
 10. Enpä ole onnistunut salkoruusuja kasvattamaan, vaan kovin tarmokkaasti en ole yrittänytkään. Näiden kuvien myötä tuli taas yksi "täytyy-saada" -kasvi listaan. Upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogit on pahoja "täytyy saada"-listojen suhteen! Muiden puutarhassa kasvaa aina sellaisia jotka on saatava omaankin :)

   Poista
 11. Upean värisiä kukkia! Todella herkullinen tuo syvän tummanpunainen lilja. Salkoruusuja oli mullakin välillä kasvamassa ja ovat kyllä hienoja kukkiessa. Meillä valitetavasti myös ne löysivät peurojen ruokailulistalle, joten en ole pariin vuoteen enään viitsinyt kasvattaa niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lilja on aika herkku! Jos ensi toukokuussa pääsen Türiin ja samaa liljaa on vielä myytävänä niin aivan varmasti ostan lisää. Peurat on syvältä, täällä niitä on näkynyt pelloilla mutta ei onneksi puutarhassa.

   Poista
 12. Upeat! Rubiininpunainen on juuri oikea sana tuolle upealle värille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeat ja mikä tunne kun kerrankin onnistuu :)

   Poista
 13. Hienoja punaisia kukkia. Minusta punainen on upea väri puutarhassa. Tuo lilja on niin ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punainen on oikein hyvä väri, etenkin rubiinin sävyisenä :)

   Poista
 14. On kyllä häkellyttävän kauniita. En ole ikinä nähnyt tuonväristä salkoruusua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole minäkään nähnyt. Taitaa olla vieläpä kerrottu.

   Poista

Kiitos kommenteista :)