lauantai 14. syyskuuta 2013

Happoja, lumipalloja ja tuoksua

Siinä kolme uutta kasvia jotka pääsivät tänään arboretumin multiin. Lumipalloheisi ja pihajasmike tulivat ostettuina taimina taimikaupan alennusmyynnistä, happomarja on ihan omasta pihasta.

Happomarja onkin hauska juttu. Olen tyystin unohtanut että meillä kasvaa sellaista. No, paikka on huonoin mahdollinen niille. Varjoinen, kuiva ja köyhä maa, isot kuuset ja koivut ympärillä. Syysvärityskin jää onnettoman vihreäksi puuttuvan auringon takia. Ihan retuperällä olevia pensaita.
 Aamulla otin lapion kouraan ja kaivoin kaksi kolmesta happomarjasta pois. Suurin pensas jäi vielä, sillä se vaatii vähän järeämpää kaivuuta. Arboretumissa näille olisi hyvä paikka, kuohkeaa maata ja koko päivän paistavaa aurinkoa. Oksasaksilla katkoin kuivat oksat pois, keväällä katsotaan tarvitseeko pensaat leikata kokonaan alas. Ainakin minulla happomarja on kestänyt alasleikkuunkin.
 Nyt koska kotiloita löytyy omilta mailtakin, ja ihan tästä arboretumista saakka, uskallan hankkia taimia vapaammin ja sellaisiltakin taimitarhoilta joissa kotiloita on. Lumipalloheisi ja jasmike onkin olleet haaveissa jo pitkään.
 Taimet paikoillaan puiden seurana. Vähän hassua, että pensaat ovat suurempia kuin arboretumin puut, mutta eiköhän 10 vuoden päästä tilanne ole toinen. Tai ainakin 20 vuoden. Eipä tämä ole mitään hätähousun hommaan.
 Happomarjan ja lumipalloheiden on tarkoitus kasvaa vuosien myötä yhteinäiseksi alueeksi, nyt välissä on vielä nurmikkoa. Heisi on ikäänkuin tausta tumman liilana kasvavalle happomarjalle. Mielikuvissani ainakin onnistunut istutus.
 Lopuksi vielä kokonaiskuvaa, arboretumin alue on nurmialue pihatien oikealla puolella. Vasemman puolen nurmialueella kasvaa yksi tammi, mutta nurmialueen takana oleva pöheikkö raivataan sekin arboretumille. Kunhan taas saadaan järeämpää konetta pihaan. Ja sinne tarvitaan lisämaatakin, sitä on toiveissa saada kylälle kaivettavan vesi- ja viemärilinjaston oheistuotteena.
Happomarjan lajikkeesta en osaa sanoa muuta kuin että tekee keltaisen pienen kukan, ja auringossa väri on tummanpunainen tai liila. Taimia jäi nimittäin yksi yli, ja jos joku sellaisen haluaa, niin saa tulla noutamaan ihan ilmaiseksi. Kaupan päälle saa perennan siemeniä. Happomarjan iästäkään en osaa sanoa, sitä kasvoi täällä jo silloin 8 vuotta sitten kun tilan hankimme. Juurien paksuudesta päätellen on jo aika vanhaa kantaa. Ja happomarja on kaivettu ylös sellaisesta osasta pihaa jossa kotiloita ei ole, jos joku kotiloton sen haluaapi.

16 kommenttia:

 1. Harmi, että asut niin kaukana, olisin tullut muuten hakemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi! Postinkaan kautta ei taida kannattaa laittaa.

   Poista
 2. Voi mun täytys tehdä tota samaa juttua ja täältä jää kyllä takuulla tavaraa yli, täytyisi pitkää vaihtajaiset tai laittaa taimimyymälä pystyyn :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin on muitakin ylimääräisiä taimia, jos ovat vielä hengissä. Purkitin ja olen unohtanut koko kesäksi ne.

   Poista
 3. Siis, sinun puutarhassasi/pihallasi on ja elää kotiloita?! Onks ne niinkuin etanoita, joilla on "koti" mukana?
  Meidän puutarhasta löytyy niitä espanjansiruetanoita, oranssin,ruskean sävyisiä,yli 10 senttiä pitkiä lihapötkylöitä, uhh..yök! Auringossa niitä ei näy, mutta sateessa ja iltaisin niitä matkaa nurmikolla ja terassin betonilaatoiltakin niitä tällöin löytyy. Ollaan kesän aikana kerätty yli 400 etanaa kannellisiin lasipurkkeihin. Kuolleita ei voi jättää luontoon, koska lajitoverit syövät ne raadot, yäk! Nyt vaan toivotaan, että maa jäätyisi kunnolla, ennenkuin tulee pysyvä lumipeite, sillä etananmunat talvehtivat mullassa ja näin ne selviävät talven yli. Pakkasta ne eivät kestä.
  -MUR-MUR-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotilot eivät ole vielä varsinaisessa puutarhassa asti, mutta tuolla arboretumin takana olevalla joutomaalla/niityllä niitä on. Puron varsikin ihan täynnä. Keväällä keräsin ahkerasti, mutta nyt on sekin jäänyt. Onpa löydetty pari jo navetankin takaa joten ensi kesänä lienee nilviäiset jo puutarhassa asti.

   Enpanjansiruetanat ovat ällöttäviä! Olen kaupungissa törmännyt sellaisiin. 400 yksilöä on huima määrä, onneksi jaksat kerät pois.

   Poista
 4. Arboretumista tulee varmaan ihana! Meillä ei ole vielä kotiloita, kertookohan ne rehdisti puutarhalla jos on riski saada niitä kasvien mukana? Haluaisin myös jasmikkeen, mutta kotilot voisivat kyllä pysyä poissa, vaikka varmaan on vaan ajan kysymys milloin niitä alkaa esiintyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä tiedä kertooko vai olettavatko että ihmiset tietää riskin.

   Poista
 5. happomarja on kaunis syksyllä,toivottavasti siirto onnistui!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti siirto onnistuu, värinsä takia ihan kiva kasvi. Piikeistä en niin tykkää :D

   Poista
 6. Yritän nyökytellä sen oloisena, kun olisin ymmärtänyt jotain, mutta mun aiheeseen liittyvillä tietotaidoilla ei ole paljoa toivoa ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mä yritin päteä tietämällä valtavasti puutarhasta :D No enpä kehtaa kertoa tyhmyyttäni siellä puutarhamyymälässä.

   Poista
 7. Meilläkin kasvaa rupunen happomarja tuolla joutomaalla. Olen jo pitkään pohtinut, että mihin sen siirtäisi. Tämäkin kasvaa isojen koivujen varjossa. Sellainen paikka, että siellä ei meinaa kasvaa edes nurmikko. Ehkä siirryn tuumasta toimeen, sain tästä nyt vähän inspiraatiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhalta kysyin happomarjasta, niin ehdottomasti aurinkoon ja valoon, muuten lehdet ei punerra.

   Poista
 8. Blogissani on sinulle haaste, tsekkaa kun ehdit!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)