lauantai 13. marraskuuta 2010

Kaste

Sain kunnian olla tänään vieraana pienen pojan kastetilaisuudessa.
Varsinainen kaste tapahtui kirkossa, ja kahvitilaisuus oli mummolassa.
Kirkossa tapahtuva kaste on minulle vähän vieraampi tilaisuus, sillä omat lapset ja kaikki lähipiirin lapset on kastettu kotona. Edellisestä kirkkokasteesta onkin aikaa jo yli 20 vuotta.
Tilaisuus kirkossa oli oikein kaunis ja lapsi rauhallinen.
Samaa ei ihan voinut sanoa meidän kuopuksesta, mutta pienen kirkkoevään avulla selvittiin.
Itse juhlista en laita kuvia, mutta lahjasta ehdin ottaa kuvan ennen juhliin lähtöä.
Tykkään kun lahjatoive on selkeä, silloin mikään ei ole helpompaa kuin mennä ja hankkia toiveiden mukainen paketti. Tällä kertaa toiveena oli Muumia ja pakettiin pääsi Muumipeikko lautanen,  muki sekä aterimet. Omien kokemusten perusteella nämä aterimet ovat näppärät käyttää ja kestävät.
 Omien lasten kastaminen kotona oli meille helppo valinta. Kastemaljakin on periytynyt minun omista kastejuhlistani. Serkkuni ja minä kastettiin aikoinaan samassa tilaisuudessa mummolassamme. Minun vanhempani olivat ostaneet oikean kastemaljan. Malja on lasia jossa kiertää kukkaköynnös ja edessä on risti. Jalka on hopeaa. Toisaalta on harmi, ettei siinä kastetuista lapsista ole mitään listaa. Kaiverrukset  eivät mahtuisi maljan jalkaan, ehkä parempi niin.
Seuraavan kerran maljalle on käyttöä sisareni syntymättömän lapsen kasteessa.
Siskon kanssa meillä onkin diili. Hän saa lainata maljaa, ja minä olen saanut lainata lapsilleni hänen kastepukuaan. Se puku onkin sitten ihan oman postauksen arvoinen.
Puvun esittelen sitten kun tuleva vauva kastetaan, ja saan toivottavasti taas kunnian kirjoa lapsen  nimen puvun helmaan.
Mukavaa Isäinpäivää kaikille!

10 kommenttia:

 1. Ajankohtaista tuo kasteasia täälläkin. Ensi kuussa kastetaan täällä mammalassa lapsenlapsemme. Kastemalja on äitini vanha kastemalja, joka kristallia.
  Nuo muumi aterimet, ja astiat ovat kiva kastelahja. Itse en ole vielä päättänyt, mitä mamma ostaa kastelahjaksi pikkuiselle:)

  VastaaPoista
 2. Meillä Joas kastettiin kirkossa jumalanpalveluksen yhteydessä ja kahvit oli sitten kotona, kun ei täällä edes tunneta kotona kastamista Oli kyllä onneksi helppo järjestää, sillä kirkko oli kotikadulla 50 metrin päässä entisestä asunnosta :) Täällä itäisessä Saksassa (ja etenkin Berliinissä) lasten kastaminen on melko harvinaista jo siksi, että se ei liity millään lailla nimenantoon (nimi pitää olla jo synnyttäessä valmiina ja se pitää lisäksi käydä vielä erikseen rekisteröimässä viralliseksi muistaakseni 7 päivän sisällä syntymästä) vaan on vain kirkollinen toimitus ja toisaalta myös historiallakin on osansa, sillä olihan täällä kommunistit vallalla vasta parikymmentä vuotta sitten ja uskonto on aika toissijainen juttu toisin kuin sitten esim. konservatiivisessa Baijerissa. Vähän sama juttu on myös kirkkohäät eli virallinen vihkiminen tapahtuu aina maistraatissa ja jos vielä haluaa, niin voihan siihen ottaa sitten lisäksi kirkollisen siunauksen. Mutta tuo maistraatti riittää kyllä monille.

  VastaaPoista
 3. Niin muistelin, että teillä taitaa kohta olla kastejuhlan vietto edessä. Kaappien siivous ainakin etenee hyvää vauhtia :)

  VastaaPoista
 4. Saara: Mukava kuulla miten muualla toimitaan. Suomessahan tuo nimenanto ja kaste on hyvin tiiviisti yhteydessä toisiinsa. Tuo jumalanpalveluksen yhteydessä kastaminen on varmaan ihan omanlainen kokemuksensa kun paikalla on muutakin seurakuntaa.

  VastaaPoista
 5. Jännityksellä odotan ja kuulostelen, mutta hiukan vielä pelkään ettei liian aikaisin..kyllä niitä kerkiää, mutta vauvan tuoksua ei voita mikään, joten malttaa malttaa odottaa..milloin sitä mammaksi saa alkaa :))
  Isäinpäivä Onnea Sinnekin!

  VastaaPoista
 6. Meillä kastettiin esikoinen kirkossa. (syystä, jota en vieläkään oikein tiedä, kahvit oli kuitenkin kotona... ?) Pienempien kasteet on olleet kotona. Siinä juhlassa on jotain aivan erityistä.. Se uuden ihmisen ihme ja kaikki tärkeät ympärillä. :)

  Mukavaa isänpäivää päivänpesään!

  -Päivi-

  VastaaPoista
 7. Mä en jaksanut stressata kastejuhlasta niin kastetoimitus + kahvittelu pidettiin seurakuntakeskuksessa. Oli helpoin meille niin ei tarvinnut siivoilla kotia eikä leipoa mitään. Eikä meille olisi kotiin mahtunutkaan niin paljon vieraita.

  VastaaPoista
 8. Meillä on Max ja Myy kastettu kotona. Nyt uusin tulokas kastetaan kirkossa, sillä tällä kylällä on niin kaunis puukirkko. Kahvittelut ovat sitten kotona. Jännittää vähän, miten tuon kaksivuotiaan saa pidettyä aisoissa, paha kausi menossa :) Kirkkoeväät tulevat tarpeeseen täälläkin.

  Kaunis tuo kastemalja! Meillä on käytössä perinnepuku, joka on tehty äitini hääpuvun kankaasta.

  VastaaPoista
 9. Meidän suvussa lapset on kastettu kotona, paitsi Inka, joka kastettiin kirkossa. Olihan se tunnelma erilainen, jotenkin hartaampi;).

  Kiva lahja:)

  VastaaPoista
 10. Tosi kiva lahja, jotain tuollaista meillä toivotaan joulupukilta! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)