sunnuntai 10. joulukuuta 2023

Lämmitystä

Enpä muista toista näin yhtäjaksoista pakkasjaksoa näin varhaisessa vaiheessa talvea. Normaalisti talon uuneja lämmitetään tässä kohta vuotta vuoropäivinä. Nyt jokaisessa uunissa on ollut tulet joka päivä, ja se näkyy puun menekissä. Tälle talvelle varaamamme polttopuut tulevat tuskin riittämään.

Kuva on otettu joitain päiviä sitten. Tänään oli ohjelmassa kasata lunta kivijalan päälle. Nippanappa saimme kivijalan peitettyä. Tässä kohtaa minua ei haittaisi, vaikka tulisi vielä 10-15 cm lisää lunta. Saisimme vielä paremman peiton kivijalan päälle.
Puuhella on aarre. Se on käytössä päivittäin. Parhaimpina päivinä siinä on tulet kolme kertaa päivässä. Kokemus on opettanut miten hellassa saa vartissa teeveden kiehumaan. Aika nopeasti omasta mielestäni. Vanhat puulaatikot täytän kerran viikossa oksanpätkillä, niillä on hyvä pitää tulta yllä sytyttämisen jälkeen.
Palapeli-into on ollut tänä vuonna hurjaa. Kun saan yhden valmiiksi, on otettava heti seuraava esiin. Tämän kissapalapelin sain siskoltani syntymäpäivälahjaksi. Se oli tehty nopeasti, kolmen päivän aikana.
Salissa on ollut pakko pitää koko marraskuun sähköpatterit päällä tulien lisäksi, monesti ne on laitettu päälle vasta joulukuussa. Tosin olen säätänyt termostaatit 11 asteeseen, kunhan pitävät pahimman kylmyyden poissa. Joulukuusi haettiin ja koristeltiin lastenlasten kanssa. 
Salin suureen peiliin tein pitkästä aikaa koristeeksi piparkakut. Ne tuovat ihanaa joulun tuoksua ilmaan pitkän aikaa. Tällä kertaa en väkertänyt mitään koristuksia itse piparkakkuihin, yksinkertainen on kaunista.
Olin itsenäisyyspäivänä kaupungintalon itsenäisyyden juhlassa. Tässä teillekin kuva juhla-asustani. Samalla sinisellä iltapuvulla on menty jo monta vuotta ja edelleen se on mieluinen. Viime vuonna kokeilin toista pukua, mutta ei se ollut ehkä minun juttuni. Kun katselin kuvaa, siitä tuli mieleeni Jane Austen filmatisoinnit. Ylpeys ja ennakkoluulo pitääkin katsoa joulunpyhinä, sopiva viiden tunnin maratoni vuodelta 1995. Samalla voi ottaa konvehtiähkyn ja miettiä tulevaa puutarhakautta.


13 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos Pauliina. En yhtään tykkää olla kuvattavana, mutta tuossa on onnistunut kuva minusta.

   Poista
 2. Nyt takkaa onkin saanut lämmittää pitkään ihan päivittäin.
  Hyvä ja kaunis kuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On saanut lämmittää, toisaalta säästää se sähkölaskua.

   Poista
 3. Juu, polttopuuta on tarvittu meilläkin tavallista enemmän. Nätti iltapuku! Jos minulla olisi joskus tarvetta iltapuvulle, niin jotain tuon tyyppistä haluaisin. Teidän talo on kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilapuku on kaunis, ja ajaton. Ja kiitos, talo on minustakin kaunis, rakastuin siihen ensi silmäyksellä.

   Poista
 4. Täällä on myös ollut tulet joko takassa tai leivinuunissa harva se päivä. Tänään pitää polttaa kummassakin, kun eilen jäi lämmittämättä. Pakkasjaksosta on paljon vaivaa mutta on tämä aina parempi kuin loskakeli. Metsäkin näyttää niin kauniilta höttöisen pakkaslumen kuorruttamana.
  Kaunis iltapuku ja nätti kuva muutenkin. Olin myös itsenäisyyspäivänä kunnan ja seurakunnan yhteisessä juhlassa mutta "vain" housupuvussa. Iltapuvulle on ollut niin harvoin käyttöä, ettei ole tullut hankittua.
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 5. Kannattaa todella kivijalka peittää. Talvi tuli aikaisin ja lumipeite.
  Onnistunut kuva ja mitä uusia pukuja hankkii jos ennestään on joku tällainen versio .

  VastaaPoista
 6. Tytär rakastuisi tuohon palapeliin, eläinten ystävä kun on. Kohtalaista pakkasta on ollut nyt pitemmän aikaa. Kunhan ei joulun ajaksi keksi tehdä pääkallokelejä! Niitä en halua!
  Kaunis on pukusi ja turhaa ostaa uutta. Nythän on trendikästä/ekologista/järkevää hyödyntää olemassa olevia. Linnan juhlissakin nähtiin aiemmin päällä olleita asuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluna saisi olla lunta ja vähän pakkasta. Minustakin on turhaa ostaa joka vuosi uusi puku jota käytetään ehkä kerran tai kaksi vuodessa.

   Poista
 7. Kyllä onkin kaunis iltapuku. Klassikkoainesta, joka kestää hyvin useammankin juhlan. Kaunis olet sinäkin.
  Enpä muista, milloin täällä etelärannikolla olisi ollut näin varhain pitkä pakkasjakso jo marras-joulukuussa. Nyt sähköpatterit on meillä päällä jo makkareissakin, tosin aika pienellä. Usein ne laitetaan päälle vasta joulun jälkeen tilanteen mukaan. Takkaakin on lämmitetty ahkerasti. Tuntuu kuin talvea olisi ollut jo iät ja ajat. Jos kevät vielä venähtää, tästä tulee hurjan pitkä odotus.
  Herkullinen palapeli. Josta muistui, etten ole vieläkään hommannut sitä isompaa alustaa palapelejä varten.

  VastaaPoista
 8. Pakkaskausi on tosiaan alkanut ja jatkunut jo turhankin pitkään, vaikka luonto onkin aivan hurmaavan kaunis. Mutta lämmityskautta tämä koettelee ja puita kuluu! Upea juhla-asu ja kaunis puvun kantaja!

  VastaaPoista
 9. Kiitos Sirkku. Nyt on tosiaan ollut kaunista, puut kuuraisia ja maa puhtaan lumen peitossa.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)