keskiviikko 16. toukokuuta 2018

Valmista ja tekemätöntä työtä

Tänään saatiin ripaus vettä, todellakin vain ripaus, vesimittariin ei helähtänyt kuin pisara ja kuution säiliössä ja vettä ehkä kahteen kastelukannulliseen. Kuivaa on mutta seuraavaksi pariksi päiväksi on luvattu sadetta. Tietysti sillä minulla on pari lomapäivää.
 Osa kukkapenkeistä on kantattu ja siivottu, osa odottelee vuoroaan. Mansikkalaatikoista on valmiita vasta kaksi, tämän kesän tavoite on saada neljä laatikkoa valmiiksi, puolet on siis jo tehty tavoitteesta.
 Keltaiset tulppaanit eivät ole suosikkejani, silti niitä löytyy puutarhasta. Nämä kasvavat tummalehtisen happomarjan vieressä ja sopivat siihen hyvin. Happomarjalle talvi oli armollinen, yhtään oksaa ei kuollut kuten yleensä käy.
 Heti kun puutarhatyöt helpottaa on vuorossa aitan kevätsiivous. Nukkumahuoneet pitää tomuttaa ja toinen kalustaa. Museo pitää siivota ja laittaa jotain uutta tälle vuodelle.
 Kirjavalehtinen vuoheputki on toistaiseksi pysynyt aisoissa. Muutaman rönsyn kitkin sitä pois karhunvadelman juurelta mutta muuten se on saanut olla rauhassa.
Pikkusydän on aloittanut kukintansa. Tämä on puutarhan lempparikasvejani. Kukkii lähes koko kesän ja pysyy ryhdikkäänä loppukesään saakka. Reunuskasvina käytän pikkusydäntä paljon.

Illalla päätin uhmata vanhoja ohjeita ja istutin tomaatit ja kurkut kasvihuoneeseen. Kurkun taimia on niin paljon että jos taimille käy kasvihuoneessa huonosti niin uudet taimet löytyy. Tomaattien kanssa kävi tänä vuonna osin huonosti. Kastelin liikaa ja ostin sopimatonta multaa, osassa taimia on kasvuvirheitä. Seurailen vielä miten niiden kanssa käy, säästänkö vai vienkö suoraan kompostiin. Huomenna uhmaan lisää ja vien ensimmäiset kesäkurpitsat kasvupaikalleen, ne laitan harson alle vielä. Niidenkin taimia on runsaasti, kylvin reilusti vanhoja siemeniä. Niistä kun ei koskaan tiedä itävätkö vai ei. Nyt iti lähes kaikki.

20 kommenttia:

  1. Pikkusydän on niin suloinen:) Minulla ne hävisivät tuhotalvena pari vuotta sitten. Pitäisikin hommata noita, sillä niiden paikalla ei kasva nyt mitään.
    Minäkin laitoin jo kesäkurpitsat kasvupaikalleen harson alle, saas nähdä miten käy.
    Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oops, olen luullut ettei pikkusydäntä tapa mikään. Se onneksi leviää kohtalaista vauhtia joten uusista taimista saa nopeaa kasvua. Sääennusteissa yölämpötilat näytti hyviltä, ei muuta kuin kesäkurpitsat maahan, saa sisältä taimet pois.

      Poista
  2. Ihanan kaunista ja aurinkoista! Toivotaan sadetta öiksi ;-)
    Tänään tuli Paraisilla viisi tippaa kahteen otteeseen. Huomiseksi meille luvattu sade on nyt vedetty pois, ääh. Tästäkö taas kesän kuivuus jo alkaa, kuten viime vuonna! 10 päivän ennusteessa on vettä yhteensä luvassa 0,3 mm. Se on melkoisen vähän... Minäkin jo kylvin pavut sun muut avomaalle, en jaksa uskoa, että pakkasöitä enää tulee, vaan mistäpä sitä tietää. Nyt on niin uskomattoman lämmin.
    Ihana pikkusydän! Olen niin iloinen, kun se viimein on asettunut minunkin puutarhaani, jostain syystä ei ole aiemmin viihtynyt. Toivottavasti siitä tulee kaunis laaja kasvusto, toistaiseksi se on vielä hyvin vaatimaton.
    Nuo kirkkaankeltaiset tulppaanit happomarjan tummien lehtien edessä ovat mahtavan ärtsyt! Täydellinen tausta niille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pari tippaa on toistaiseksi tullut vettä, ei sen enempää. Pyykkiä on voinut kuivata ulkona koko päivän. Ukkonen jylisee mutta päälle ei näytä tulevan. Viikonloppuna teen avomaan kylvöt, oli sää mikä tahansa, kesäkurpitsat vein laatikoihin tänään. Nyt ei ole yhtään taimea sisällä talossa, lasikuistilla on vielä jotain.

      Poista
  3. Kuivuus se on täälläkin haasteena. Tänään ja huomenna sitä tulossa. Minäkin olen puntaroinut uskaltaako tomaatit viedä kasvariin, kastelujärjestelmän viritin jo eilen valmiiksi. Ilmojen puolesta kyllä, mutta kalenteria kun katsoo...?Kesäpikkusydän kuuluu minunkin suosikkeihini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin laittaa harsot ja kynttilät jos näyttää hallaöitä, 10 päivän ennusteessa oli öiksi ihan hyvää lämpötilaa luvassa. Yleensä olenkin laittanut kaikki kasvariin jo toukokuussa ja hyvin on mennyt vaikka olisi ollut pari kylmempää yötä.

      Poista
  4. Minä laitoin myös kesäkurpitsat kasvimaalle, kylvö jäi hiukan myöhäiseen ja olivat juuri sirkkalehtiän vasta availemassa kun tätä hellettä oli kestänyt pari päivää. Yhtenä iltana unohdin kasvatusastian ulos ja kun taimet olivat vielä aamullakin hengissä päätin istuttaa ne kasvilavalle. Harson en laittanut ja toistaiseksi ovat kovin terhakat ja hyvin kasvaneet. Saa nähdä miten käy...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvilavassa on nyt minunkin kesäkurpitsat, kaikki kahdeksan tainta. Ja kurkutkin laitoin kasvihuoneeseen, kävi miten kävi. Nyt vähän harmittaa etten laittanut esikasvatukseen meloni jos tästä vaikka onkin tulossa lämmin kesä.

      Poista
  5. Tomaatit ovat olleet jo toista viikkoa kasvarissa, enemmin on helle kuin kylmyys haitannut:) Mutta daalioiden maahan istuttamista harkitsen vakavasti, viime vuonna kun halla iski vielä kesäkuun yhdeksäs ja kaikkien maassa olevien alut paleltuivat, joutuivat hakemaan uuden lähdön. Hassu tämä kevät, mutta ah, niin ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin tuli hallaa tosi myöhään viime kesänä, muistan kun huisku-unikon lehtiä paleltui ja kaikki kesäkurpitsani harsosta huolimatta. Ihana, ihana kevät on ollut, minun luut tykkäävät lämmöstä.

      Poista
  6. Sadetta kaipaisin meillekin, tietysti mieluummin yöllä :) Suloinen pikkusydän. En ole saanut sitä meillä kasvamaan, mutta täytyykin kokeilla uudelleen eri paikkaan. Olen myös istuttanut kurkut ja tomaatit kasvihuoneeseen ja kelloklynnökset jo kasvupaikoilleen. Toivottavasti ei tule hallaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tietysti yöllä :) Joissain kohta kasvaa minullakin pikkusydän nihkeästi mutta useimmassa kohdassa hyvin. Lidlissä katselin tänään maljaköynnöstä mutta jätin ottamatta, tappaisin kuitenkin :) Toivotaan ettei hallaa tule meidän malttamattomien puutarhureiden kiusaksi.

      Poista
  7. Pikkusydän on niin ihana. Minun omani on ollut sellaisessa paikassa, missä vuohenputki ja voimakaskasvuisemmat perennat ovat tukahduttaneet sen. on sinullakin siellä melkomoinen työmaa. Toivotaan sadekuuroja, että poudan aikana pääsisi työskentelemään. Minunkaan suosikkeihini eivät kuulu keltaiset tulppaanit tai mitkään keltaiset kukat. Siksi meillä on se oma keltainen alue :) Ihana tuo teidän pihapiiri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin pääsi tekemään töitä, kasvimaan kimpussa on mennyt iso osa päivästä. Tuli jo olo että pienennän alan puoleen. Sitten kun sadon aika on niin työmäärä unohtuu. keväällä keltainen menettelee mutta muuten se on vähän liian hallitsevä väri.

      Poista
  8. Täälläkään ei ole satanut pisaraakaan vettä pariin viikkoon. Eiliseksi oli luvattu oikein kunnon ukkoskuuroa iltapäiväksi, mutta täysi pilvetön taivas oli koko päivän. Maa on vielä talven jäljiltä kosteaa, mutta mieluummin kastelisin taimia sadevedellä kuin laskisin hanasta kasteluvettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadepilvet ovet menneet meidänkin ohi, jostain pilven hännästä ripautti muutaman pisaran mutta siinä kaikki, taisi haihtua kuumasta maasta heti pois. Meillä saa kaivosta vettä niin paljon kuin pumppu tuo mutta sadevesi on minustakin parasta.

      Poista
  9. Meilläkään ei ole satanut ollenkaan, eilen sateesta haaveilin, mutta roikkuvat pilvet tekivät oharin - illalla oli tosin mukavaa pihalla puuhastella, vaikka seuraa heti sain hyttysistä ja mäkäräisistä.

    En ole keltaisten tulppujen ystävä, mutta minua on jälleen tänä keväänä keltasuodatettu ja melkein niistä olen alkanut pitämään, ovathan keltaiset tulput kuin aurinkoja!

    Tuo teidän aitta on kaunis! Nyt riittää kaikkea puuhaa, mutta onneksi pääsee ulos touhuilemaan ja siitä nautin kovasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyttyset ja mäkäräiset ovat heränneet, ikävä kyllä. Saan molemmista isoja kutisevia paukamia. Keltainen on keväällä kiva, kunhan ei kuki yhtäaikaa voikukan kanssa kuten nuo keltaiset tulppaanit tekee. Ja voikukkaa meillä riittää...

      Poista
  10. Täällä meillä ukkosti ja sade tulikin todella tarpeeseen pitkän hellejakson jälkeen.
    Pikkusydän on mainio kukkapenkin reunuskasvi ja se on minunkin suosikkini monien hyvien ominaisuuksiensa vuoksi.
    Mukavaa loppuviikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunnon sade olisi tehnyt hyvää mutta vain pikkuripaus saatiin. Pikkusydämestä on vaikka mihin, monipuolinen kasvi.

      Poista

Kiitos kommenteista :)