tiistai 1. toukokuuta 2018

Vaihtokauppoja ja vadelmia

Meillä on tyttären kanssa sopimus vaihtokaupasta. Minä vien heille kaikki kartonkipakkaukset gerbiilien virikkeiksi ja minä saan gerbiilien terraarion siivouksesta tulevan purun. Puru on pientä haapalastua jossa on mukana kaikki se mitä gerbiilit pureskelevat silpuksi. Eli ne viemäni kartonkipakkaukset.
 Ensin mietin purun hyödyntämistä kompostin kuivikkeena. Taudinaiheuttajien pelossa en uskaltanut sitä tehdä vaan totesin, että ihan yhtä hyödyksi puru on vadelmien katteena. Vaalean purun alla on syksyllä punaisten vadelmien juurelle ja käytäville haravoidut lehdet.
 Purun levittämisen jälkeen latvoin kaikki vadelmat ja harvensin vielä muutaman oksan, suuren harventamisen tein syksyllä kun poistin marjoneet versot. Viime vuonna tein latvomisen ensimmäisen kerran ja minusta sadon määrässä ja laadussa oli eroa positiivisesti edellisiin vuosiin verrattuna, etenkin kun kesä oli niin sateinen. Näille keltaisten vadelmien käytäville on levitetty viime vuonna liiterin pohjan mujua ja nyt oksasilppurilla tehtyä silppua. Savimaa tuntuu syövän kaiken katteen mitä tuohon jaksaa levittää, oli määrä mikä tahansa.
 Vadelmatöiden jälkeen tihkusade yltyi epämiellyttävämmäksi sateeksi. Viimeisten kukkakuvien kautta sisälle. Syksyllä rinnepuutarhan syreenien alle istutetut vaaleanpunaiset kevättähdet availevat nuppujaan sateesta huolimatta.
Samaan paikkaan tein alun scillamerestä. Ehkä se ei totetudu vielä vuosiin ennen kuin saan siementaimia mutta jo muutamassa scillapussissa on meren alku. Taimiin on ainakin tulossa runsaasti kukkia joten siementaimien mahdollisuudet on hyvät.

19 kommenttia:

 1. Meilläkin on gerbiilejä (tai tällä hetkellä enää yksi), mutta enpäs ole hoksannut niiden puruja hyödyntää puutarhassa, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purut puutarhaan vaan. Minulla on krooninen pula katteista, katettavaa pinta-alaa on puutarhassa niin paljon, siksi pitää hyödyntää kaikki mahdollinen.

   Poista
 2. Tuota latvomista en olekaan kokeillut vadelmilla. Täytyykin testata. Kiitos vinkistä! Hyvää vapunpäivän iltaa ja ihanaa toukokuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti latvomista suositellaan, helpottaa myös marjojen keräämistä kun eivät ole 2,5 metrissä niin kuin nyt oli pisimmät versot.

   Poista
 3. Hienot vadelmarivit👍 Täällä vaan sekasin rinteessä yhdessä vuohenputken kanssa, uuh😬

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuohenputken vallassa on minullakin, rivit tehtiin kun taloa ostaessa keltaiset vadelmat oli villinä marjapensaiden keskellä. Olihan homma siirtää ne mutta nyt on työ tehty. Punaiset vadelmat on laitettu pihaan jokunen vuosi sitten.

   Poista
 4. Hienot vadelma rivit! Hyvä keksintö hyödyntää purut noin :) Minä olen muutamana keväänä vienyt kanalasta puruja kasvimaalle ja möyhinyt ne jyrsimellä sinne sekaan lannoitteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki mahdollinen pitää hyödyntää. Kanalan onkin hyvää lannoitetta.

   Poista
 5. Vadelman latvomisesta en ole ennen kuullut, mutta jostain taisin kuulla, että jos vadelman varren taivuttaa vaakatasoon, siitä haaraantuu ylöspäin kasvavia oksia ja sato paranee. Tätä olen ajatellut kokeilla, mutta en ole vielä toteuttanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää paikkansa, vaakatasoon kasvava vadelma tekee versoja ylöspäin. Myös latvottu vadelma tekee versoja latvomiskohdasta ja sadon määrä kasvaa. Vaakatasossa kasvavassa on aina se vaara että katkeaa jos tulee liikaa painoa tai pitäisi tukea.

   Poista
 6. Voi mikä ihana vattumaa, haaveissani - vanha vattumaani pitäisi nostaa ylös. Olen miettinyt uudelle maalle paikkaa ja perustamista, jottei juuriversojen kanssa tulisi kovin paljon ongelmaa. Onneksi sellaisia lajikkeita on jo markkinoilla, jotka eivät tee niin paljoa juuriversoa. Nuo vaaleanpunaiset kevättähdet ovat tosi kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole kummankaan vadelman kanssa ongelmia juurivesoista. Ympärillä kasvavaa nurmikkoa leikatessa häviää sinne kasvavat versot ja käytävien kohdalta leikkaan pois. Ammattiviljelijät jättää rivien välit niin leveiksi että ne mahtuu ajamaan ruohonleikkurilla, samalla poistuu vesomisongelma.

   Poista
 7. Ihanat kevättähdet. Miltäköhän näyttää köynnösukonhatun alku? Jännityksellä seuraan, onko näkemäni alku sinulta saamani köynnösukonhatun vai jokin muu kasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttää ukonhatun lehdeltä minikoossa. Pitää ottaa kuva ja laittaa sinulle. Jos ei ole hengissä niin saat uuden. Kevättähdet on ihania, etenkin vaaleanpunaiset.

   Poista
  2. Ehkä minä sitten tunnistan. Luulisin, että hengissä on, kun kauempaa katsoin. Käyn lähiaikoina kyykkimässä läheltä.

   Poista
  3. Laitoin sulle kuvan sähköpostiin.

   Poista
 8. Vadelmatarhasta minäkin unelmoin; äidilläni sellainen on ja metsävadelmia löytyy mökkipitäjästä runsaasti, mutta omalta pihalta vademat - nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vadelmaa ei tarvitse olla isoa alaa kun saa kivasti satoa, olemme niin omavaraisia vadelmien suhteen että metsävadelmia ei tarvitse kerätä. Vadelma on lempimarjojani.

   Poista
 9. Aivan loistavaa vaihdannaistaloutta. Ja miten siistit vadelmarivit. Minulla ne ovat päässeet aivan villeiksi.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)