sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Hyttyset syö elävältä

Yritän ajatella hyttysistä, pienistä verenimijöistä positiivisesti. Linnutkin tarvitsevat ruokaa. Vaikeaa on sillä saan hyttysen pistoista valtavat ja kutisevat paukamat. Erityisesti tänään oli pihalla hyttysiä kiusaksi saakka. Ja koska oli koko päivän pihalla niin nyt olen paukamia täynnä.
 Tänään sai paljon aikaiseksi. Mies leikkasi nurmikon eli ajoi voikukat pois. Arboretum näyttää heti siistimmältä. Pellon vieressä oleva tervaleppäaidanne näyttää hyvältä, onneksi se tuli istutettua. Olen miettinyt latvojen katkaisemista tervalepistä, saisin se haarautumaan ja kasvamaan hitaammin korkeutta. Mutta mietin vielä koska katua ei voi saksien käytön jälkeen.
 Täydellisiä värejä. Siniset lemmikit, tumma pensaskärhö, vaaleanpunaiset tulppaanit ja tummalehtinen omenapuu 'Marjatta'.
Arboretum sai viime kesänä uuden kiven joka löytyi autotallin eteen tehdyn uuden tien alta. Kivi pääsi verivaahteran ja 'Paimio' ruusun viereen. Ruusu on kiven toisella puolella eikä näy kuvassa. Arboretumin puut ovat vielä kovin matalia. Vain kaksihaaraiseksi kasvanut jalava alkaa olla puun mitoissa, parissa metrissä.
 Rinnepuutarha laajeni alarinteessä olevan kiveen saakka. Kivi on niin iso ettei sitä saa pois ja se on aina ruohonleikkurin tiellä. Alunperinkin oli tarkoitus laajentaa aluetta kiveen saakka ja nyt se on tehty. Jotain matalaa reunuskasvia tuohon mietin, kuivuutta ja paahdetta kestävää pitää olla.
 Istutin viime kesänä viisi jalokärhöä. Toistaiseksi hengissä näyttää olevan vain tämä rinnepuutarhan kärhö. Ilmeisesti toivoa ei kannata vielä heittää vaan odotella, näin olen ymmärtänyt muiden puutarhureiden ja kärhönkasvattajien blogeista.

 Sillä aikaa kun tein mansikkamaan kolmannen istutuslaatikon valmiiksi ja laitoin taimet multaan, otti Jalo kissanminttuöverit. Minttu on tuolla takajalan kohdalla, se on kissojen toimesta täysin nyhjätty ja maahan myhjätty. Vuorotellen käyvät ottamassa kunnon överit ja sitten pötkötellään mullassa ja toivutaan hetki.
Vielä yksi kuva tulppaaneista. Vaikka en keltaisista niin pidä niin tummaa puunrunkoa vastaan ovat kauniita. Siinä näkee, että kasvi kuin kasvi kun on oikeassa paikassa niin se on kaunis.

Mukavaa alkavaa viikkoa, helteiseltä näyttää sääennusteet täällä Lahden seudulla.

16 kommenttia:

 1. Ihana pihapiiri. olette tehneet kovasti hommia sen eteen ja suloinen kissaus:) Täällä ei ole juuri satanut, eikä ole enää niin helteistäkään joten hyttyset ovat pysyneet poissa, tosin lammikko kuhisee alkavia hyttysparvia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irja. Jalo on tosi suloinen , kaikkien kaveri.

   Poista
 2. Hyttysiin nahka tottuu alun paukamien jälkeen. Täällä on vielä vähän inisijöitä, mutta oikeasti tepsivä karkoitin on Thermacell- merkkinen vekotin. Sen hintakin on vain pari kymppiä, joten jos kärsit inisijöistä, niin osta Thermacell. Jokainen marketti myy niitä, ja on hintansa väärtiä.

  Hyvä vauhti on teillä siellä - piha kaunistuu ja homma etenee. Voimia jatkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ekat hyttyset on pahimpia mutta minulla kutisee viimeisin hyttysiin saakka. perinyt jotkut kummat geenit tänne Suomen oloihin. Karkottimia en haluaisi käyttää jotta linnuilla on syötävää pihassa, pääskysiä lentelee illalla useita pihapiirin yllä ötököitä saalistaen.

   Poista
 3. Ihania näkymiä. Puupuistossa on joka vuosi korkeampia puita. Laittaisin omaan pihaan muuten kissanminttua, mutta naapuruston kissat varmasti tekevät tuon saman nyhjäämisen täällä myös.
  Minä joudun käyttämään paukamiin allergialääkettä, muuten paukamat kutiavat viikon. Hyttyset heräsivät tänä keväänä yhtä aikaisin kuin muu luonto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puut kasvavat mutta tuskastuttavan hitaasti. Kissat tuntuvat olevan hulluina kissanminttuun, tai meillä puolet kissoista on ja toiset puolet ei niin välitä. Allergialääkettä otan minäkin joskus ja antihistamiinivoidepuikko on hyvä ensiapu.

   Poista
 4. Hyttyset meilläkin ovat riesana. Ärsyttäviä! En muistanutkaan, että allergialääkkeellä voisi helpottaa oireita. Teillä näyttää hienolta! Nurmen leikkuulla saa ihmeitä aikaan. Koko yleisilme siistiytyy ja istutusalueet korostuvat kauniisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyttyset on ärsyttäviä. Nurmikon leikkuu tekee ihan eri näköiseksi koko pihan.

   Poista
 5. Hyttysiä on meilläkin mökillä paljon kun on vielä se purokin. Mutta tänä vuonna kun aloitin hyvissä ajoin allergia pillereiden syönnin kun povattiiin ankaraa siitepölykautta hyttyset on jättänyt minut mukavasti rauhaan. Ihme juttu. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä olisi pitänyt aloittaa allergialääkekuuri jo huhtikuussa. Tänään pysyi hyttyset poissa kun teki kitkemistä aina auringon puolella.

   Poista
 6. Koen itseni lottovoittajaksi, sillä olen verenperintönä saanut immuniteetin hyttysiä vastaan. Silti niiden pistot tuntuvat ilkeiltä ja ärsyttäviltä kun itikoita on paljon.
  Teillä on niin kaunista ja siistiä, pitäisi itsekin käynnistää ruohonleikkuri. Tänään on ollut liian kuuma puuhastella kasvimaalla, toivottavasti illan viileydessä voi tehdä jotakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on Cheri oikeasti lottovoitto! Isäni on saanut saman jättipotin. Kuuma päivä tuli, töissä työhuoneessa +30 astetta lämmintä ja täysin seisova ilma.

   Poista
 7. Ensimmäiset hyttysen pistot kutittavat minua ihan sairaasti. Miltei raavin ihon rikki :( mutta siihen näyttää hieman turtuvan kesän edetessä. Täällä kotosalla ei ole kovin paljon hyttysiä, mutta mökillä sitten senkin edestä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minuakin ja valitettavasti raavin verille saakka. Lapsuudesta on jäänyt arpiakin kun ei silloin ollut mitään lääkkeitä.

   Poista
 8. Meillä ei kovin paljoa hyttysiä ole ollut, mutta mäkäräisiä on kyllä! Meilläkin äiti ja pappa eivät kärsineet sääskistä, minä imuroin ihan kaikki - maistun varmaan hyvältä?? Kärhöt tosiaan saattavat nukkua keväällä hiukan myöhempään ja Börje Fri sanoi, että kärhö saattaa nukkua jopa kolme vuotta mullan alla, mulla on kokemusta vain vuoden 'unista'. Kannattaa odotella siis!

  Mullakin on pieni arboretum ja naurattaa niin paljon, kun kaikki puut ovat vielä pieniä, suurimmat ovat saman korkuisia kuin itse olen :D, mutta pian ne kasvavat kuitenkin :D.

  VastaaPoista
 9. Voi kissanpäivät sentään :) pitääköhän omallekin harkita kissanminttua johonkin... Kaunista ja siistiä jälkeä puutarhassa!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)