perjantai 25. toukokuuta 2018

500 litraa

Otsikon määrä vettä on tänään törsätty puutarhaan. Tosin mikäpä sitä on törsätä kun vesi tulee ikivanhasta rengaskaivosta jota ei käytetä mihinkään. Tai nyt käytetään, kasteluun. Kylvin porkkanat ja kastelin penkit huolella sekä ennen kylvöä että kylvön jälkeen.
 Tuolla kasvihuoneen vieressä pilkottavien harsojen alla on porkkanat. Harsot virittelin ötököiden ja kuivuuden takia, kosteus pysyy paremmin siellä missä pitää harson avulla. Kaksi riviä jäi kylvämättä, toiseen tulee vain kehäkukkaa ja toista vielä mietin, ehkä käytän siihen siemenlaatikossa pyörivät vanhentuneet lantun siemenet pois.
 Myös kesäkurpitsat ovat majailleet alusta alkaen harsojen alla. Harso on tuossa peräti kolminkertaisena paahteen takia, tähän paistaa aurinko koko päivän. Taimet olivat yhden päivän ilman harsoa ja illalla tehdystä huolellisesta kastelusta huolimatta kasvulaatikko oli rutikuiva. Vedin samantien harsot uudestaan päälle enkä ota niitä pois kuin kastelun ajaksi.
 Syreenien kukinta on hitusen aikaisessa, on vuosia jolloin kukkivat vasta kesäkuussa. Pihan vanhimpien, valkoisten syreenien kasvustoista on osa kuollut. Rungot ovat niin paksuja, että niiden kaatamiseen tarvitaan moottorisahaa. Onneksi niistä pukkaa koko ajan uutta versoa esiin niin koko kasvusto ei kuole.
 Allium pskemense on vahvistunut vuosi vuodelta. Varret ovat hauskat patukat.
 Rosariossa on esillä ensimmäiset nuput. Tämä lehtien suojaan kätkeytyvä herkkis kuuluu Rosa marretii-ruusulle joka on löytö Mustilan arboretumin taimimyymälän alelaarista. Ruusu on kuulemma japanilainen luonnonlajike. Innolla odotan kukkaansa, tämä kun kukkii ensimmäistä kertaa. Kukan pitäisi olla pieni ja yksinkertainen luonnonruusujen tyyliin.
 Kuolanpioni ei petä mikään vuosi. Tänä vuonna kukkia on kolme mikä on uusi ennätys, ihan huima sellainen. En tiedä onko taimen ikä tai kevään lämpö vaikuttanut mutta minusta tämän kukka oli ennen tummempi.
Huomenna on luvassa puutarhapäivä, tosin ei omassa puutarhassa. Keltajapaninangervon kitkentä ja kanttaus jäi kesken mutta ei työmaa mihinkään karkaa, huomenna illalla voi jatkaa jos kestää hyttyset ja mäkäräiset sekä tänään kaveriksi ilmestyneet paarmat.

14 kommenttia:

 1. Ihania kuvia ❤ Mukava nähdä huomenna Sinut 😊

  VastaaPoista
 2. Nyt voisikin jo hieman sataa välillä vettä, sillä puutarha kaipaa jo kovasti sadetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kaipaa, osa kasveista on ihan nuupallaan kivikovan ja kuivan savimaan puristuksissa.

   Poista
 3. Pieni yösade tekisi kyllä hyvää... kivaa nähdä huomenna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhuri toivoo aina sateen tulevan yöaikaan :)

   Poista
 4. Puutarhassasi tapahtuu ja on niin siistiä ja kaunista. Hauska tyyppi tuo Allium pskemense - mistä on peräisin tämä Kirgisian ja Kazakstanin (oletan) arojen sipuli? Olisi kiva löytää itsellekin. Miten käytät vai onko "vain" kasvina kasvien joukossa? Millaisessa mullassa kasvaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvi on ostettu Virosta Türin kukkamarkkinoilta jokunen vuosi, se kasvaa meillä koristeena perennapenkissä ihan tavallisessa mullassa jossa on savi pohjalla jossain kohtaa. Kesti paikoillaan myös sen kuuluisan tappotalven.

   Poista
 5. Ihanalle näyttää. Meitä hellitään nyt lämmöllä ja meikäläistä kohta valtavalla vesilaskulla. Pakko kastella ja meillä ei tuota ilmaista vettä tarjolla ole. Huoks.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma kaivo on tällaisilla helteillä luksusta, tuskin raaskisi kastella näin paljon jos olisi ostoveden varassa. Toisaalta kalliiksi käy sekin jos kasvit kuivuvat ja kuolevat.

   Poista
 6. Just tänään mietin, että pakko alkaa kohta kastella. Vettä ei ole tullut miesmuistiin ja katsoin sääennustusta, että vasta viikon päästä satais....
  Mutta onpa upea vanha luhtiaitta teidän pihapiirissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä 10 päivän ennuste ei näytä pisaraakaan vettä. Jos se pitää paikkaansa niin sitten täällä on ollut kuukauden satamaton jakso. Aitta on meistäkin upea, siksi korjattiin se muutama vuosi sitten.

   Poista

Kiitos kommenteista :)