torstai 17. toukokuuta 2018

Sirkusta

Tällä kertaa muistini ei pettänyt vaan syksyn kukkasipulipussissa ei ollut sitä mitä piti. Ostin syksyllä tasan kolmea laatua tulppaaneja. Tulipa turkestanica tuli ja meni niin kuin pitikin. Vielä on kukkimatta Tulipa Bakeri 'Lilac Wonder' ja Tulipa 'Peppermint Stick'.
 Tilalle onkin ilmestynyt tämä, ihan kamala sirkustulppaani. Keltaista ja oranssia yhdessä,  päätä särkee pelkkä ajatus tällaisella pinkin ystävällä. Missä on 'Lilac Wonder' tai piparminttu, kysyn vaan.
 Olkoot talon edustalla tulppaanisirkus, arboretumissa silmiäni hellitään tällä nimettömällä kaunokaisella joka tuli valkoisten tulppaanien kylkiäisenä. Joskus sattuma voi onnistuakin.
 Enkä minä nyt niin kamalasti inhoa keltaista ja oranssia, kunhan vain petyin etten saanut sitä mitä ostin. Luumulehdossa nimittäin tulee kohta kukkaan oranssi tulikellukka ja keltainen kullero. Hetken päästä on sirkusta luumulehdossakin.
 Pihan vanhempi hevoskastanja poltti taas kevätauringossa korkeimman versonsa kärjen. Puu on jo parimetrinen joten en enää suojaa sitä. Ehkä tämä vielä joskus kasvaa paleltumatta tai kuivumatta.
 Talon vierustan viereisellä kalliolla kohtasin ihanan yllätyksen. Kaksi vuotta sitten Puutarha Tahvosilta saatu lakka on tehnyt kukkia, peräti viisi kappaletta. On siis toiveita oman lakkasuon sadosta. Lakkasuon perustin todella syvään kallionkoloon laittamalla sen täyteen luonnonturvetta. Lakan taimi turpeeseen ja suo oli valmis. Kallionkolossa on aina sen verran vettä ettei se kuivu kovimmillakaan helteillä.
Huomiseksi ei ole ihan hellettä luvassa, ihan riittävän lämmintä kuitenkin. Ja josko saisimme pienen sateen ripottelun sijaan, osa kasveista lähes huutaa janoissaan.

16 kommenttia:

 1. Ohhoh! I feel your pain! Saisin hepulin moisista sirkuksista, ovatpa kerrassaan järkyttäviä :D Mutta noistahan pääsee helposti. Itselläni on kirkkaanpunaisia tulppaaneja aivan väärässä paikassa. olen muistaaksen valkoisina ne istuttanut. Ne eivät myöskään taannu tai häviä vaan lisääntyvät. Joka vuosi uhkailen niitä hävittämisellä, mutta siellä ne taas ovat. Viime vuotta sankemmalla joukolla. Antaa kaikkien kukkien kukkia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensijärkytys oli hirveä :D nyt on silmä tottunut, kukkikoot tuossa kun kerran kasvaa. Ja voin kuvitella että juuri tämä on se tulppaani mikä ei taannu milloinkaan.

   Poista
 2. Keltainen ja oranssi ovat ihanan pirteitä värejä kukissa. Harmi kuitenkin että tuli ikävä yllätys. Satuinpa itsekin perustamaan lakka- ja karpalosuon. Toivotaan että pääset jo maistelemaan omaa lakkasatoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma karpalosuo on vielä haaveissa, jos löytyisi toinen hyvä kallionkolo niin voisi istuttaa myös karpaloita. Lakat ovat valloittaneet oman kolonsa täydellisesti.

   Poista
 3. Harmi ettet saanu 'Lilac Wonder'ia. Son nii nätti, mutta jospa ens syksyllä onnistaa paremmi. Mullon torennäköösesti ollu nuata sirkustulppuja. Hianoja neki oli.
  Ihan oma lakkasua oliski huippua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoja ovat mutta paikka on hiukan väärä kun kasvavat vaaleanpunaisten penkissä. Pelkkä keltainen vielä menettelisi mutta oranssi kylkiäisinä tuo riitasointuja. Olen tosi tyytyväinen että lakka on elossa ja levinnyt ja tekee vieläpä satoa. Ei ollut mitään käsitystä käykö sille kallionkuoppa kasvupaikaksi.

   Poista
 4. Kieltämättä aika riemukkaat on nuo tulppaanit, toisaalta tähän aikaan vuodesta ainakin täällä kelpaa kukka kuin kukka :D
  Ikioma lakkasuo kuulostaa luksukselta, harmi ettei itsellä ole sopivaa paikkaa omalle suolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kelpaa, pääasia että kukkivia tulppaaneja on. Keinosuon tekeminen ei ollutkaan helppo juttu, pitkään mietin missä sen paikka olisi.

   Poista
 5. En voi kuvitellakaan, kuinka makealle oman pihan, itse istutetut lakat voivatkaan maistua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimessa oli saadessa muutama raakile, hyville ne maistuivat, toivottavasti tulee satoa, 'Nyby' lakan pitäisi olla itsepölytteinen.

   Poista
 6. Minusta nuo sirkustulppaanit ovat kerrassaan ihania, mutta ymmärrän pettymyksesi kun odotit jotain aivan muuta. Minun lakkani taitaa olla kadonnut, harmi, yksikin lakka omasta maasta olisi taivaallinen asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan muuta oli mielessä mutta sirkuksen sain. Kauniitahan nuokin ovat mutta jos olisin tiennyt värin olisi paikka ollut muualla. Lakat on marjojen aatelia, herkullisia.

   Poista
 7. Voi apua! Minulla on myös 'Peppermint Stick'-tulppaaneja ja totta kai istutin ne olohuoneen ikkunan eteen luumutarhaan, jossa ne ovat koko ajan ihailtavina. Toivottavasti eivät ole samanlaisia kuin sinulla, anteeksi vain. Jos jotain väriä kukissa vierastan, se on oranssi. Keltainen tulee heti seuraavana. Toivottavasti sirkustelttasi haalistuu kauniin pinkki-valkeaksi kukinnan edetessä. Arboretumin vaaleanpunainen on ihana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahaa pelkään että sirkustulppaani on 'Peppermint Stick', näytäisi siltä että 'Lilac Wonder' on nousemassa arboretumin kiven juureen. Muutaman päivän päästä näen tilanteen paremmin, kukan muodosta vasta päättelin. Oranssi on minullekin vaikea väri vaikka esim. oranssi tiikerililja on hyvä yhdistelmä siniseen ukonhattuun ja valkoiseen syysleimuun.

   Poista
 8. Isolla pihalla tuollainen väärä väri ei ole niin paha juttu kuin pienellä pihalla. Ja
  pitkäänhän tulppaanit eivät koskaan kukoista. Minä olen ottanut pahanvärisiä kukkia maljakkokukiksi.

  VastaaPoista
 9. Ymmärrän niin hyvin sinua! Itsellä on sama kokemus tältä vuodelta, kun ei tullutkaan sitä mitä tulppaanipussissa luvattiin.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)