perjantai 11. toukokuuta 2018

Mansikkamaan uudistus

Parina viime vuonna olen tullut vain pahalle tuulelle mansikkamaata katsellessani. Talvi vie syksyllä istutetut mansikat, keväällä laitetut joko kuivuvat tai hukkuvat. Savimaa mansikkamaan alla routii ja muokkaa rivejä uuteen uskoon. Ei tule mitään.
 Tästä tilanteesta lähdettiin, rivit täynnä kuivuneita taimia ja roudan liikuttama maa mansikkakankaan alla.
 Muutama elossa oleva mansikka pois, samoin katekankaat. Seuraavaksi jyrsittiin maa jyrsimellä. Tasattiin ja jyrättiin kovaksi.
 Aitan varastohuoneen kätköistä löytyi sopivasti kahdeksan vapaana olevaa lavakaulusta laatikoiksi. Ne aseteltiin katekankaan päälle joka hyödynnettiin kolmannen kerran. Katekankaan päälle tuli vielä osittain suodatinkangasta koska katekankaassa on reikiä.
 Laatikoiden väliin tuli aamulla tekemäni oksasilppu, riitti juuri ja juuri mikä on hyvä sillä nyt on kaikki oksat silputtu.
 Multaa riitti kahteen laatikkoon. Tuollainen lavakaulus syö uskomattoman määrän multaa, vielä pitäisi saada kuusi laatikkoa täyteen.
Lopuksi virittelin harson mansikoiden ylle. En hallan vaan harakoiden takia. Ne vihulaiset käyvät nokkimassa vastaistutettuja taimia.

Miksi laatikot mansikkamaalle? Luumulehdossa on ollut parisen vuotta yhdessä laatikossa mansikkaa. Siinä mansikka on kasvanut hienosti eikä menehdy talviin tai kuivuuteen. Nyt kokeillaan suuremmassa mittakaavassa samaa. Jos tämä ei toimi, niin sitten lähtee kaikki mansikat tästä puutarhasta.

14 kommenttia:

 1. Melkoinen urakka taas, toivottavasti mansikat viihtyvät. Minulla oli monta vuotta yhden lavakauluksen mansikkamaa ja hyvin toimi. Nyt olen luopunut puutarhamansikoista ja annan ahomansikan rehottaa, se on varma ja satoisa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahomansikka on varma kasvi, tuntuu leviävän ainakin sinne minne ei toivo ja kasvaa kuin häkä.

   Poista
 2. Hyvältä näyttää lavatarha! Tein pari vuotta sitten saman, pienemmässä mittakaavassa ( meillä on toistaiseksi vain yksi lava mansikoita). Mansikat eivät meillä avomaalla viihtyneet, joten siirsin ne suosiolla lavaan. Juuri eilen kävin tuon lavan läpi ja kaikki mansikat ovat elossa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä miksi mansikka ei tunnu viihtyvän avomaalla meilläkään. Laatikossa taas kasvaa tosi hyvin.

   Poista
 3. Talvituhoihin tulee tuolla varmasti helpotusta. Istutin viime kesän amppelimansikat kukkapenkin reunaan talveksi ja tarkoitus olikin jättää ne siihen reunuskasviksi. Sitten tuli mieleen, sotkeentuvatko mansikat multaan, kun ovat maan tasalle istutettuina eivätkä katekankaalla katettuun harjuun. Sinulla ei ilmeisesti ole ollut sen kanssa ongelmia, jos olet jo kasvattanut niitä laatikossa. Käytätkö mansikoiden alla jotain katetta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisessa laatikossa eivät sotkeennu mutta olen jotain katetta miettinyt kuitenkin varmuuden vuoksi, olki olisi ehkä luontevin vaihtoehto.

   Poista
 4. Tämä postaus tuli nyt kreivin aikaan, ollaan nimittäin tekemässä ihana samaa mutta on kyllä vielä suunnitteluasteella. Itse ajattelin laittaa laatikon pohjalle vanhoja rikkinäisiä lakanoita ja pussilakanoita mitä ei edes matonkuteiksi kehtaa leikata. Olen miettinyt ettei katekankaan laitto noihin laatikoihin taida oikein onnistua.. Tarkoitan mansikoiden väliin. Pitänee keksiä sitten jotain muuta, vaikka pehkua tai jotain. Hyvä kuulla että ne pärjäävät talvenkin laatikoissa.
  Kiitos tästä postauksesta ja mukavaa loppuviikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanomalehteä tuli minullakin laatikoihin mullan alle vielä katekankaan päälle koska kankaassa on ammottavat reiät jotka oli ennen mansikoiden paikat. Laatikkoon voi olla hankala saada katekangas ja mustana se saattaa kuumentua liikaa. Olkea mietin itse.

   Poista
 5. Oletpa tehnyt urakan! Mutta mitäpä tekee mansikkamaalla, josta ei tule satoa, toivotaan että urakkasi kannatti! Meillä juuri tuon savimaan ongelma, mansikoita en ole kasvattanut, ehkäpä tuo lava voisikin olla ratkaisu täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella toivon että urakka kannatti, jos mansikka ei viihdy niin sitte laatikoihin laitetaan jotain muuta. Mansikka on hankala kasvatettava savimaalla.

   Poista
 6. Meillä mansikat olivat pitkään savimaan päälle tehdyissä multakohopenkeissä. Harmi vain, että lehtokotilot tuhosivat aina marjat. Meillä taitaisi enää onnistua amppelimansikat.
  Hyvä ratkaisu nuo laatikot. Lavakaukukset imevät multaa kyllä suuret määrät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotilo-ongelman ajattelin ratkaista kuparinauhalla sitten kun kotilot ovat mansikkamaalla saakka. Amppelimansikat on meillä toivoton kasvattaa, linnut syö kaikki vaikka kasvaisivat suojassa. Heti kun punertaa niin marjojen napsiminen alkaa. Tänään haettiin kaksi peräkärryllistä hevosenlantaa, siitä saa hyvän pohjan laatikoihin.

   Poista
 7. Kunnon urakka. Laatikoissa mansikat tosiaan kasvavat hienosti! Lapsilla oli joskus oma laatikko ja siinä niitä kasvoi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mansikka taitaa tykätä kasvaa koholla, savimaalle on tosi hankala tehdä kunnon kohopenkkejä kankaan alle. Josko laatikot nyt toimisivat.

   Poista

Kiitos kommenteista :)