keskiviikko 9. toukokuuta 2018

Puumaja on poissa

Kysyin tänään nuorimmalta pojalta ihan ohimennen olisiko puumajan jo aika lähteä. ja poika vastasi yllätyksekseni, että, kyllä. Niinpä maja sai lähteä, se olikin jo vaarallinen ja osin sortumavaarassa, hyvä poistaa siitäkin syystä. Ja kyllähän yksi osa pihaa siistiytyi majan lähtemisen myötä huomattavasti.
 Maja oli rakennettu terijoensalavan torsojen päälle. Ne jätettiin paikoilleen syystä että haluan tuohon jotakin köynnöstä kasvamaan. Sen pitäisi olla kuivassa paikassa viihtyvä ja sietää varjoa-puolivarjoa. Onko ehdotuksia? Aikaa miettimiseen on, ensin pitää muokata maa torsojen ympäriltä.
 Iso osa oksasilpusta jota tein meni rinnepuutarhan polkuun. Polulla oli kävelty niin ahkerasti että siitä oli kulunut kate pois. Pari vuohenputken alkua yritti nousta esiin polulta ja se piti torpata heti. Nyt on torpattu ja levitetty uusi kate omenapuun oksasilpusta.
 Istutusalueet on vielä kaljuja, osa kasveista, kuten laukat eivät ole vielä nousseet. Kurjenpolvi on nostanut maasta vasta yhden tupsun. Ja kaikkea en edes muista mitä tuohon tuli syksyllä istutettua. Kesemmällä jatkan kasvittamista kunhan näen mitä esiin nousee. Köynnöstukien alla kasvaa jalokärhö ja kellokärhö.
 Kuolanpioniin on tullut vaivihkaa nuppu. Vieressä on toinenkin nuppu. Kävin aluetta tänään läpi suurennuslasilla ja löysin peräti kolme siementaimea emotaimen läheltä. Kylläpä tuli hyvä mieli niistä.
 Liilat balkaninvuokot kurottelee aurinkoon päin. Ostamassani kahdessa sekoituspussissa oli molemmissa vain liiloja vuokkoja. Pienoinen pettymys kun odotin myös punaisia ja valkosia.
Puissa näkyy jo selkeää vihreyttä vaikka nurmikon vihreys viekin huomion. Mies leikkasi tänään arboretumista nurmikon. Oli ihan pakko kävellä leikkaamisen jälkeen nurmikolla ja tuoksutella illan auringossa vasta leikatun nurmen tuoksua, kesän tuoksua.

20 kommenttia:

 1. Ihana kesän tuoksu. Tuo metsäpuutarha näyttää jo nyt hienolta. Se on hieno uutuus puutarhaanne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vasta leikatun nurmikon tuoksu on ihana, sitä niin kaipaa talvella. Uudet alueet jo siintelee silmissä kun yksi valmistuu.

   Poista
 2. Ostin myös sekoituspussin balkaninvuokkoa, kaikki olivat valkoisia! Minulla on haaveena kaksikotinen kiinanlaikkuköynnös, joka viihtyy puolivarjossa ja tuottaa niin ihania marjoja/hedelmiä, sitä voisin sinullekin suositella! Köynnös on kaunis ja vanhemmiten lehdet muuttuvat kaksivärisiksikin. Meillä kuolanpioni on vallattoman fertiili ja jos siemeniä ei poista, pikkutaimia kasvaa villisti siellä ja täällä. Nurmikonleikkauskausi teillä on siis korkattu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekoituspussi sai ihan uuden käsitteen, yhtä väriä yhdessä pussissa ja arpoa saa mitä väriä tulee. Vähän kuin rulettia pelaisi. Kiinanlaikkuköynnös on nätti, kiitos vinkistä

   Poista
 3. Ihana piha, ja leikattu nurmikko! Täällä se on vielä edessä, ei tahdo tohtia, kun nurmella kasvaa niin paljon kiurunkannusta ja käenrieskaa, mukulaleinikkikin kukkii niin nätisti. Mutta se kasvaa niin vauhdilla, että kohta joutuisi niittokoneella leikkaamaan...
  Kaiman suosittelema kiinanlaikku on hyvä ajatus. Olen hieman huono köynnöksissä, kun monet tuntuvat kuolevan, mutta viinikärhöt kuulemma sietävät muita kärhöjä paremmin kuivuutta- Istutin toissa vuonna yhden koivun juurelle ja ainakin viime kesänä se oli vielä hengissä. Täytyykin tutkia, näkyykö siinä elonmerkkejä. Tuntuu, että kaikkialle ei millään kerkiä, joka kolkka pitää tutkia päivittäin, kaikenlaista puskee maasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin ihania jos kasvaa nurmikolla niin sitä on vaan sitkuteltava leikkaamatta. Ei meilläkään koko pihaa vielä leikattu, vain ne missä kasvu meinasi päästä jo yli. Kiirettä pitää puutarhureilla.

   Poista
 4. Eilen itsekin katselin, joko koivut alkavat vihertää. Nurmikkoa ei kyllä pääse vielä hetkeen leikkaamaan. Terijoensalavien runkoihin laittaisin itse alppikärhöä tai köynnöshortensiaa. Tietysti jos paikka on ihan rutikuiva eikä sitä saa kasvualustaa parantamallakaan paremmin kosteutta pidättäväksi, niin sitten en tiedä... Suloinen tuo balkaninvuokko <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Köynnöshortensiaa meillä kasvaa jo kahdessa paikassa, alppikärhöjä on yksi mutta toisen väristä olen miettinyt hankittavaksi. Pitää tutkia kuinka kuivalla paikalla se viihtyy.

   Poista
 5. Niin se aika menöö eteheppäi ja taas on yks ajanjakso takana, ku mökki sai lähtiä ja antaa tilaa uurelle. Jotaki alappikärhyä vois kokeella.
  On nii siistiä kulukia nenä maas ja tiiraalla uusia alakuja. Vaikka oon muuten nii tyytyvääne lämpöhön ja kasvien kasvuhun nii........nurmikonleikkuuta inhuan ylikaiken. Ku voiski delekoora sen jollekki. Isäntä ei tuu kysymyksehenkää. Ihanat balkaninvuakot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen ääni alppikärhölle, google osannee auttaa kasvupaikan valinnan suhteen sietääkö kuivuutta. Meillä mies laikkaa nurmikon, minä en kuulemma osaa :D

   Poista
 6. Aikansa kutakin, myös majalla.
  Kiva katsella kun luonto puhkeaa vihreyteen ja jotakin kukkia näkyvissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapset kasvaa ja touhut muuttuu, mahan oli korkea aika lähteä.

   Poista
 7. Alppikärhö olis varmaan yks hyvä ehdokas tuohon. Sitä saa valkoisena, siniviolettina ja olen nähnyt myös vaaleanpunaisena. Ja on aika nopea kasvuinenkin vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on yksi liila alppikärhö mutta joku toinenkin väri olisi kiva, siis vaaleanpunainen.

   Poista
 8. Kaikella on aikansa, ja hyvillä mielin mutta varmasti haikeana puritte puumajan. Ja saithan luvan pojaltasi :)
  Siellähän vihertää jo ihan kummasti. Tuollainen hake on varmasti hyvä ratkaisu katteeksi. Meille ostettiin viikko sitten oksasilppuri mutta en ole vielä yhtään ehtinyt siihen tutustua.
  Mukavaa viikon jatkoa sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhassa on kohta täysvihreys päällä. Mukavia hetkiä oksasilppurin kanssa, silppuamiseen tulee himo :) Huomenna silppuan loput koivunoksat, sopivaa puuhaan viileään aamuun.

   Poista
 9. Voi vastaleikatun nurmen tuoksua - parasta kevättä kera hiirenkorvien!

  VastaaPoista
 10. Aika mainota ainetta se oksasilppu, tulee heti tosi siistin näköistä. Onpa tosiaan komea tuo kuolanpionin nuppu! Mulla tuo pioni on ollut pihassa monta vuotta ja se kasvaa hyvin, vaan ei ole koskaan vielä kukkinut. Siirtäisin sen toiseen paikkaan, jos se ei olisi pioni ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuolanpioni kestää hyvin siirtämistä, tuo minunkin on siirretty jokunen vuosi sitten paikasta jossa ei kukkinut kunnolla, oli ilmeisesti liikaa varjoa. Oksasilppua ei ole koskaan liikaa puutarhassa, mietin jo että kaataisko vielä koivuja kun alkaa oksat loppua.

   Poista

Kiitos kommenteista :)