tiistai 6. kesäkuuta 2017

Suojassa

Autopaikan kivimuuri on lähes täydellisessä varjossa. Muurin etuosaan kyllä paistaa aamupäivällä aurinko mutta siihen ei voi istuttaa mitään autopaikan takia. Muurin alaosa on sitten sitä varjoista seutua. Onneksi on varjossa viihtyviäkin kasveja.
 Taponlehti on tuuhentunut kuin itsestään. Tätä taidan laittaa muihinkin väleihin, ei tunnu kuiva ja varjoisa paikka haittaavan. Selvisi talvestakin täydellisen hyvin.
 Pari vuotta sitten istutettu köynnöshortensia ei ole kasvanut yhtään mutta on hengissä. Ja siihen on muuten tulossa ensimmäinen kukka. Kasvua en odota vielä vuosiin, tuossa kohtaa tuli savi vastaan melko aikaisin kun istutin hortensiaa. Vie vuosia ennen kuin kasvi tottuu savimaahan. Haaveissa on että köynnöshortensia peittää vielä joskus koko muurin.
 Muurin suojasta voidaan siirtyä kuusiaidan suojaamaan marja-ja hedelmätarhaan. Ihan pakko oli laittaa blogiin vielä yksi otos "Pirja"-omenapuusta. Täydellinen kun saunamökki näkyy taustalla.
 Lähellä autopaikan kivimuuria on pyykkikallion istutukset. Sinne tuli tänä keväänä uutena Türista kahdella eurolla ostettu himalajanjalkalehti. Tai taimia tuli kaksi, ystävä kertoi että oli erittäin edullinen joten tuplasin onnistumisen mahdollisuuden. Toistaiseksi näyttää viihtyvän.
 Tien vieressä kasvaa kallion suojassa kalliokielo joka on levinnyt kasvupaikallaan hurjasti. Ja se on toiveeni. Kielo on tullut tuohon ihan itsestään. Puutarhaan koitin kerran siirtää mutta ei tykännyt. Aion koittaa uudestaan paremmalla menestyksellä.
Eikä postausta ilman tulppaania. Tähän yksilöön on tainnut tulla joku virus tai tauti sillä siitä on kasvanut raidallinen. Ja raidallisia en ole arboretumiin istuttanut, en oikeastaan mihinkään. Tämä on samaa erää Lidlistä kuin muutkin ympärillä olevat tulppaanit. Ja viime vuonan kukki ihan normivärisenä. Mutta aika kiva muunnos.

Keltaiset vadelmat olisi pitänyt kitkeä tänään mutta paljon mukavampaa oli kiertää pihassa kuvaamassa. Ehtii sitä kitkeä huomennakin.

11 kommenttia:

 1. Olen havainnut samaa, että kasvit ensin kituvat pari vuotta savimaassa ja sitten lähtevät paremmin kasvuun. Toiset nopeammin, toiset hitaammin. Täytyy vaan malttaa, joka ei ole helppoa ainakaan meikäläiselle :)
  Kaunis omenapuu! Ja hienot kalliokielot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saven kanssa on todella oltava malttia. Eikä aina pysty parantamaan kasvualustaa niin paljon kuin toivoisi. Kalliokielo on lempikasvejani, toivottavasti sen siirto tällä kertaa onnistuisi.

   Poista
 2. Ihanaa! Tuo omenapuu on huippukaunis näkymässä saunan kanssa. Ihana taponlehti, hyvä idea laittaa tuota koloihin! Mulla on myös jotakin siroa saniaista luonnosta, ihan hiirenporras taisi olla, joka viihtyy hyvin varjossa kivimuurin koloissa. Kalliokielo on niin kaunis kasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä hiirenporrastakin olen tuohon istuttanut, löytö talon nurkalta. Oli hyvä kun muistutit siitä, pitää mennä tarkistamaan onko hengissä.

   Poista
 3. Taponlehti on ihmeen kestävä ja kiitollinen kasvi. Sekin saattaa vuoden pari vähän mietiskellä ja lähtee sitten vankistumaan ja tuuheutumaan. Meillä alkaa olla taponlehteä vähän joka paikassa, kun se mm. haravoinnin myötä on levinnyt. Ihan varmasti myös köynnöshortensia peittää lähivuosina muurin.

  Näköjään tulppaanit muuttuvat ajan kanssa (kunnes häviävät kokonaan). Olen katsellut omiani ja todennut, että esimerkiksi kerrotut nousevat harvoin seuraavana keväänä enää kerrottuina. Nättejä ne ovat silti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murkut tai haravoiminen on sitä meilläkin levittänyt. Kivimuurille siirsin niitä levittäytyneitä, taimia riittää :)
   Nättejä on kaikki tulput.

   Poista
 4. Edullinen himalajanjalkalehti. Toivotaan sille pitkää ikää.
  Erittäin kaunis omenapuu kukassaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edullinen oli, ostettiin myyjän kaikki taimet. Hamsterit liikkeellä :D

   Poista
 5. Tuo omenapuukuva saunan kera on todellinen alkukesän tunnelman tuoja. :)

  VastaaPoista
 6. Meidän Pirja taitaa pitää tänä kesänä välivuoden ompuista, mutta punakanelit ovat aivan täynnä kukkia. <3
  Hauskan näköinen tuo raidallinen tulppaani. Söpö. :D

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)