maanantai 12. kesäkuuta 2017

Viherlannoitetta valkosipuleille

Joka alkukesä silppuan nokkosta valkosipulien juurelle. Olen liian laiska tekemään nokkosista käytettä joten menen tässä helpoimman kautta. Katkon nokkoset, laitan kottikärryihin, otan isot sakset ja silppuan nokkoset kottikärryissä. Sen jälkeen silppu valkosipulien väleihin.
 Siinä sitä on, luonnonlannoitetta omasta pihasta. Puuhaan tuo sopivaa haastetta kotilot joita ei vielä ole kasvimaalla. Piti olla tarkkana mistä kerään nokkoset jotta mukana ei tule kotiloita.
 Etualan rivissä on valkosipulit, loppurivit herneisiin saakka on tavallista keltasipulia. Se kasvoi aluksi harson alla ja onkin jo ihan kivan kokoista. Loppuviikon työ on tyhjentää leivinuunin tuhkat sipulien lomaan. Kasvimaa-ajatukseeni kuuluu hoitaa kasvimaata mahdollisimman omavaraisesti ja luonnonmukaisesti.
Kasvimaan tämän vuoden katastrofi on porkkanat. Kärsivät kylmästä ja kuivasta harsosta ja kastelusta huolimatta. Joudun paikkaamaan osaa riveistä ihan reilusti. Kaaleja ja muita ristikukkaisia en laittanut tänä vuonna lainkaan. Kirppojen ja ajan säästön takia. Ei niistä tule mikään vuosi syötävää niin hyvin kuin haluaisin.
 Risuaidasta laitoin kuvaa vain muutama postaus sitten mutta tässä aita on kuvattu kitkettynä. Vihreä massa aidan edessä on tuomipihlajaa ja koivuja. Niistä kasvaa ajan kanssa suoja-aidanne pellon tuulia vastaan.
Yksi lempitulppaaneistani on tämä papukaijatulppaani jonka nimi on hukkunut. Siinä yhdistyy kaikki ne tekijät joista tulppaaneissa tykkään. Vaaleanpunainen väri, vihreä raita ja rimpsuja.

20 kommenttia:

  1. Hyvähän on kierrättää kaikkea sitä, mitä nurkista tai puutarhan kolkista löytyy. Minäkin olen laittanut vuohenputkien lehtiä katteeksi kasvimaalle. Juuret toki menevät muualle. Tulee sillekin jätteelle hyötykäyttöä.

    Risuaita on kyllä kaunis yhä. Tuulia vastaan saatte kyllä pikkuhiljaa sopivaa suojaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuohenputki on kuulemma ravinteikasta kateainetta. Mutta juuret on syytä poistaa. Nokkosista poistan kukat ja juuret myös. Risuaita on niin minun mieleen, kaunis vastapaino aukealle pellolle.

      Poista
  2. Meillä leikataan nurmikko keräävällä koneella. Mies laittaa ne aina kasvimaalle. Hyvää ja muhevaa multaa on tullut ja kasvit tykkäävät.
    Kaunis roi risuaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvimaa tykkää ruohosilpusta. Meillä on jouduttu jättämään silppu nurmikon lannoitteeksi jotta nurmi paranisi. Vain kesäkurpitsalle olen antanut ruohosilppua.

      Poista
  3. Minä olen joskus kokeillut tehdä nokkoskäytettä ja ihan hyvin se on toiminut. Eiköhän tuo sinunkin tapasi tuo ravinteita maahan. Ruohosilppua olen joinakin vuosina kasvimaalla myös käyttänyt, mutta se lisää etanoita, joten tänä vuonna en ehkä laita sitä ollenkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nokkoskäyte on hyvää mutta minä olen liian laiska tekemän sitä ja se haju :D Sitten kun kotilot ovat kasvimaalla saakka on tämä huvi luultavasti lopetettava mikä on harmi. Tai kerättävä yöt kotiloita.

      Poista
  4. Viherlannoitteet ovat ympäristöystävällistä ja edullista ravintoa kasveille. Kaliumpitoinen, hurjasti rehottava rohtoraunioyrttikeite tai -kate on myös hyvää tomaateille ja valkosipuleille. Minullakin on koottuna lehtipuun tuhkaa kasvimaan tarpeisiin. Samoja ajatuksia oli minulla tänä keväänä kaalien suhteen, mutta koska löysin varastoistani siemeniä niin nyt kaalit kasvavat taas verkon alla. Rapsikuoriaiset ovat jo tehneet krassin lehdistä pitsiä, onneksi ne eivät pääse kaaliverkon alle tai syömään harson alla kasvavia retiisejä. Ristikukkaisilla on paljon tuholaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siemeniä olisi ollut mutta kai ne itää ensi vuonnakin. Jos vaikka kirpat siirtyisivät muualle kun luulevat että tällä kasvimaalla ei enää syötävää ole. Ristikukkaiset on hankalia kasvattaa jos ei halua käyttää myrkkyjä.

      Poista
  5. Viherlannoitteessa sanotaan olevan kaikki mitä kasvi tarvitsee. Ja uskon, että näin on.
    Todella kaunis papukaijatulppaani. Eipä ihme, että se on lempitulppaanisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viherlannoite toimii. Tuo papukaijatulppaani on kaunis, sen nimi oli siinä nipussa nimilappuja joka katosi eräs syksy todella salaperäisesti.

      Poista
  6. Minun silmää hivelee pihasi avaruus. Kiitos valkosipulien hoitovinkistä - menen tänään silppuamaan katetta omille sipuleilleni. Oletko muuten joskus joutunut lisäämään booria porkkanoille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Avaraa meillä on, kiitos ympäröivien peltojen. Se tosin tuo tuulisuuden mutta avaruus on se mistä tykkään niin paljon ettei tuulet haittaa. En ole koskaan lisännyt booria porkkanoille, halkeilleita tai haaroittuneita on yleensä vain muutamia.

      Poista
  7. Meillä ei valkosipuli onnistu. Yhtään ei tule. Tavallisia kylläkin. Mikä siinä mättää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesävalkosipulia en ole kasvattanut mutta talviversiota kylläkin. Oma vinkkini on istutus syksyllä tarpeeksi syvälle ja ihan älyttömän paljon lannoitetta.

      Poista
  8. Herkku tulppaani!
    Mainio vinkki tuo nokkosella kattaminen. Varmaan ne ravinteet noinkin siirtyvät multaan, tosin hitaammin - mutta hitaasti hyvä tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hitaasti hyvää tulee. Nyt luulisi ravinteiden siirtyvän, on tullut kaksi päivää vettä kaatamalla. Saisi jo riittää.

      Poista
  9. Tuota nokkosen silppuamista en ole kokeillut, Nokkoskeitteitä sitäkin enemmän. Ehkä tuossa säästää aikaa ja vaivaa.
    Aita on suoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikaa ja vaivaa säästyy. Ei ehkä niin tehokasta kuin keite mutta toimii silppukin.

      Poista
  10. Hyvä idea tuo nokkosen silppu, ei ainakaan haise ;)
    Ja onpas kaunis tuo tulppaani, ehdottomasti etsin itselleni syksyllä!
    Mukavaa loppuviikkoa :)

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)