maanantai 26. kesäkuuta 2017

Minttupuskan ötökät

Piparminttu on saanut vieraaksi tunnistamattomia ötököitä. En tiedä mitä tekevät, ovatko hyödyksi vai haitaksi mutta hävittänytkään en niitä ole. Onhan ne aika hauskoja, väreiltään ja tavoiltaan. Kuori kuin kuparia ja lemmenpuuhat maistuu.
 Ötökät ovat lehdillä aina pareittain, joko heilastelemassa tai muuten vain. Ehkä minttu saa näiden ötököiden lemmenkellot soimaan. Tai muuten vaan ihan pöpeiksi.
 Harmaamalvikki on kärsinyt tänä vuonna ötököistä, osa on kaluttu täysin lehtiruotia myöten. Olisikohan asialla malvayökkösen toukka, malvan sukuisten tuho ilmestyy meille muutaman vuoden välein.
 Kaapo ei ole ötökkä mutta sen aivot ovat kuin ötökän aivot. Silmät ovat allergiasta johtuen tavallista punaisemmat. Siitepöly ilmeisesti käy Kaapon ihon päälle. Oikeastaan otin kuvan lumipalloheisin takia vaan kun Kaapo asettautui kuvaan sopivasti niin otetaan sekin mukaan kuvaan.
 Kurjenmiekka "Gingerbread Man" piti kuvata vielä kerran. On se vaan upean värinen.
Nielun heteet (tai mitkä lie) on upeat sähkönsiniset. Joskus ei voi muuta kuin ihmetellä mistä luonto kehittää kaikki värisävynsä.

Kohta muuten alkaa keittää yli ainaisen sateen kanssa. Jos ei sada niin puutarhassa tuulee ja on sikakylmä. Ja jos ei tuule ja ole sikakylmä niin sataa vettä. Ei tule puutarhahommista mitään. Avoimet pukkaa päälle sunnuntaina ja pihassa olisi paljon siistittävää. Loppuviikon sääennuste lupaa parempaa mutta tietysti sadetta sunnuntaille. Tuleepahan käyttöä viime vuonna hankitulle sadetakille.

27 kommenttia:

 1. Löysin samanlaisen kuoriaisen (yhden) ensimmäistä kertaa omista pehkoistani. En sitä tunnistanut, taidan tehdä tutkimusmatkan googleen ja löytää sille nimen ja tarkoituksen. Harmillista tuo koiran allergia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tunnista minäkään. ihan hauska ötökkä, niitä on mintuissa tosi paljon mutta eivät ole tehneet mitään tuhoa.

   Poista
 2. Tuo kuoriainen taitaa olla isohaavanlehtikuoriainen.

  Terkuin Elsa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, googlettelun tuloksena semmoiselta näyttää.

   Poista
 3. Mahtava kurjenmiekka. Jos ne eivät mutustele minttuja suihinsa, niin mikäpä niitten on antaa siellä touhuilla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin tuon ekaa kertaa Saaripalstan Sailan blogissa ja kun tuli kohdalle niin oma oli saatava. Tosi kauniin värinen. Puuhailkoot kuoriaiset rauhassa :)

   Poista
 4. Ötököistä on monenlaista harmia ja joka kesälle löytyy jonkun ötökän jättipopulaatio, joka tekee tuhoaan kasvustossa.

  Ihana kurjenmiekka ja supersiniset heteet.

  Toivottavasti ennätät saada pihan kuntoon avoimia puutarhoja varten. Onnea ja satettomia päiviä toivotellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka kesä on joku tuholainen, tänä vuonan syödään näköjään malvat. Mutta voi olla iloinenkin, vattukärsäkäs on jättänyt juhannusruusun rauhaan.

   Poista
 5. Pidän paljon iiriksistä ja kurjenmiekoista niiden lehdet on ennen ja jälkeen kukintaa mukavan mallisia ja sopivat moneen istutukseen. Meillä mökillä on lumipalloheisi myös upeassa kukassa ilman ötököitä. Joskus jonain vuonna niitä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidän paljon iiriksistä, joka vuosi pitää saada vähintään yksi uusi lisää. Nyt olen suunnitellut penkkiä mihin tulisi vain kurjenmiekkoja. Meillä lumipalloheisi ei niin kärsi ötököistä mutta koiranheisi on joinain vuosina ihan paljaaksi kaluttu.

   Poista
 6. Harmillisia nuo kasveja syövät ötökät. Onneksi niitä harvoin on joka vuosi, ainakaan yhtä paljon.
  Kauniit lumipallot ja kurjenmiekat! Kyllä Kaapokin suloinen on. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaapo on suloinen höntti, eikä reppana mitään mahda allergialleen.

   Poista
 7. Ötökkä.fi on sivusto, josta voi käydä etsimässä nimeä tuollaisille. Ihmeellisiin öttiäisiin välillä törmää. Olen oppinut, ettei kaikkia tarvitse kauhistella, eikä häätää pois. Monet ovat kuulemma hyödyllisiä tai ainakin houkuttelevat peräänsä hyötyötököitä.
  Onpa upea kurjenmiekka! Todellakin erikoinen sininen "karvakieli".
  Unohdit mainita, kun sataa ja tuulee ja on sikakylmää. Siis kaikkea yhtaikaa. Parhaillaankin puiden oksat ovat vaakatasossa ja tuulikello kilisee niin, että kohta on narut poikki. Tulisi jo lämpö ja aurinko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpö ja aurinko, kyllä niitä niin kaipaa. Tänään tein puutarhahommia sateessa ja sikakylmässä ja tuulessa. Ihan hullun hommaa :D
   Ötökät tulee ja menee, aika harvoja häädän täydellisesti pois. Vaihtelee vuosittain mitkä on kiusana. Yhdessä loistokurjenmiekassa on runsaasti kirvoja, olen antanut olla sillä paikalla on aina myös leppiksiä ruokailemassa.

   Poista
 8. Vähäiset kasvimme ovat toistaiseksi säilyneet, mutta kai se on niinkin, että vuoden eroavat tässä suhteessa hieman toisistaan?
  Argh, kyllä rupeaa minuakin kiehuttamaan tämä sade ja kylmyys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuodet eroaa toisistaan, viime vuonan oli runsaasti kaalikoita, tänä vuonna vain vähän. Joskus akileijasääski syö kaikki akileijat, joskus kärhöpistiäinen popsii kärhöt. Onneksi ei kaikki tule yhtäaikaa vaan vuorovuosina.

   Poista
 9. Ötökät on luultavasti ja valitettavasti minttukuoriaisia eli popsivat minttuja....mulla ollut niitä parin neliön minttumaassa, mutta lähinnä vähän reikiä on ollut lehdissä eli eivät toistaiseksi ole olleet paha riesa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttukuoriainenhan se siinä! Toistaiseksi eivät ole syöneet minttuja, en minä henno häätää pois. Toukat tietysti sitten syövät kaikki minttuni.

   Poista
 10. Se on minttukuoriainen. Niiden takia piti mintut hävittää, sillä ne lisääntyvät eksponentiaalisesti ja syövät kaikki mintut. Muutkin kelpaavat, jos minttuja ei ole. Paha tuholainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, pitää sitten seurata tarkkaan miten käyttäytyvät meillä. Toistaiseksi mintuissa ei ole yhtään reikää. Piparminttu olis sääli hävittää, tykkään siitä kasvina ja teen seassa.

   Poista
 11. Minä kyllä kävisin pikaisesti taistoon noita minttukuoriaisia vastaan.
  Kauniisti kukkiva lumipalloheisi ja todella hieno tuo kurjenmiekka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai se on taistoon käytävä jotta mintutu ei hupenisi väärään suuhun.

   Poista
 12. Toivottavasti nyt lämpenisi ja avoimissa ei sataisi.

  Olen suurella todennäköisyydellä tulossa myös teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkaisen lämpimämpää on luvassa. Jännityksellä odotan avoimien säätä ja sitä mitä kaikkea pihassa silloin kukkii.

   Poista
 13. Hauskoja ötököitä! Sade tosiaan tympii, toivotaan sunnuntaille kaunista säätä!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)