lauantai 3. kesäkuuta 2017

Kylmälle uhoittelijat

Uskomatonta miten kasvit pärjäävät tätä pientä jääkautta vastaan. Ihan kuin nostaisivat nenän ylpeänä ylös ja sanoisivat hallaherralle että ähäkutti, yritäpäs.
 Papukaijatulppaani Rococo on ollut uskollinen kukkija jo muutaman vuoden. Papukaijat ovat mielestäni kauneimmillaan juuri hetkeä ennen avautumista.
 Japaninruusukvitteni on syöty jänisten toimesta joka vuosi. Mutta niin vain kaikkia odotuksia vasten se aikoo kohta kukkia. Viis kylmästä ja hampaiden jyrsimistä oksista.
 Lakka "Nyby" kesti talven ja kuivan toukokuun. Nyt se kiusaa kylmää kevättä ja on tehnyt valtavan monta versoa päätaimen ympärille.
 Yksi haavepuistani arboretumiin on ollut verivaahtera. Pari vuotta sitten istutin ihan pienen taimen, siementaimen toisen harrastajan puutarhasta. Joka vuosi kasvua tulee hiven lisää, kohta tämä on enemmän puu kuin taimi.
 Juhannusruusussa on jo selkeät nuput. Kylmästä toivoisin olevan se hyöty että jokavuotiset nuppuja katkovat ötökät eivät ilmaantuisi tänä vuonna. Ja ehkä kylmä voisi tehdä sen että ruusu kukkisi tasan juhannuksena. Näin etelässä tämä kukkii aina ennen juhannusta, joskus jopa pari viikkoa ennen.
Papukaijatulppaani "Black Parrot löysi tiensä syksyllä talon edustan penkkiin. Ja näkyy siinä olevan ihan vieressä toissa syksynä istutettuja narsisseja, pussissa on teksti narcissus poetius var. recurvus. Lienee kyseessä joku runoilijanarsissi? Pisimmälle kurottautuu rusokirsikka, sekin kylmää kevättä uhmaten.

Itse en ole viime päivinä säätä uhmannut vaan pysytellyt suosiolla sisätiloissa takkatulen ääressä. Ihan järkyttävän kylmä kesän aloitus.

19 kommenttia:

 1. Kovin on kylmää. Vähän liian kylmää minun makuuni.
  Hieno tuo Black Parrotin väri ja verivaahteran väri myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan liian kylmää minun makuuni. Onneksi nyt on luvassa hiljalleen lämpenevää.

   Poista
 2. Sitkeitä sissejä nämä kasvit. Pärjäävät hyvin hyisissä olosuhteissa. Minä jo luovutin ja väänsin lämmittimen taas päälle.
  Verivaahtera on niin kivan värinen ja hyväkuntoisen näköinen.
  Runoilijanarskut ja tumma papukaija- tulput ovat kivannäköinen parivaljakko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollut parina iltana yhdessä takassa tulet, muuten on lisätty villatakkia ja -sukkaa.
   Verivaahtera on hieno puu, toivottavasti kasvaa nopeasti suureksi.

   Poista
 3. Yritän olla positiivinen ja ajatella, että yleensä joka vuosi kesäkuun alussa on yksi viikko todella kylmä. Meillä ainakin vaikuttaa muuten olevan kesä ihan normaalissa vaiheessa kylmästä keväästä huolimatta. Viime vuosi oli ihan poikkeuksellinen ainakin täällä. En minäkään oikein viihdy nyt pihalla kylmyyden ja tuulen vuoksi. Teillä arboretum alkaa kohta olemaan jo ihan valmis puupuisto. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkuut ovat olleet monesti viileitä, mutta ihan näin kylmää ei tarvitsisi olla. Arboretumin puut alkaa olla valmiit, joitain pensaita tulee vielä ja perennoja. Ja koska jänöt söivät laavapihlajan niin uusi on saatava. Tarkoittaa mukavaa retkeä Mustilaan :)

   Poista
 4. Torstain raekuurot ja +5 asteen päivälämpötila on kyllä sellainen rimanalitus, ettei enää huonommaksi voi mennä. Tänään näyttää jo paljon paremmalta.
  Verivaahtera on upea puu. Viikko sitten kävimme synttäreillä ja siellä ihailin valkoisen toimitalon pihassa jo kookkaaksi kasvanutta verivaahteraa. Auringonpaisteessa oli kyllä komeaa katseltavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeesus tätä tablettia....siis valkoisen tiilitalon...

   Poista
  2. Tuo on hyvä, huonommaksi ei voi mennä. Ennakoiva tekstinsyöttö aiheittaa hauskaa tekstiä :)

   Poista
 5. Vai näkyy juhannusruusus jo nuppuja. Meillä on aurinkoosemmalla pualella vasta pikkuuse vihertävää färiä. Toinenpuali näyttää aiva kuallehelta.
  Verivaahtera on kohta suuuuuri puu. Hiano!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muissa ruusuissa ei sitten nuppuja olekaan. Olen yrittänyt kovasti tiirailla koska tänä vuonna moni ruusu voisi jo kukkia. Verivaahterasta taitaa kasvaa suuri puu, mutta onneksi tuossa on tilaa.

   Poista
 6. Verivaahtera näyttää lähteneen hyvään kasvuvauhtiin. Sinulla jo ruusukvitteni ja juhannusruusu alkavat kohta kukkia. Minulla ei ole vielä toivettakaan pitkään aikaan.
  Kasvien sitkeys on kyllä jotain ihan käsittämätöntä. Sen on taas tämäkin kevät ja alkukesä todistanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kasva yhtä nopeasti kuin tavallinen metsävaahtera niin tuo on äkkiä puun kokoinen. Toivottavasti kasvaakin, arboretumin kaikki puut on vielä tosi pieniä. Sitkeitä ovat kasvit. Täällä oli pakkanen niin kova että menetin harsosta huolimatta kaikki kesäkurpitsani. Ja jopa tuoksukurjenpolvessa on pakkasvaurioita.

   Poista
 7. Mä tykkään tosta verivahterasta. Olen ajatellut jos vaikka ostais sellaisen omaan pihaan. Normi vaahteroista vois vaikka kaataa joku pois.
  Kylmää meilläkin on ollut, nyt on jo vähän lämpöisempää onneksi !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verivaahtera on kaunis puu, hienon värinen. Tuo minun puu on siementaimi toisen pihasta.

   Poista
 8. Halla ei - ihme kyllä - ole meidän pihalla vieraillut. Mun tomaatit ovat ulkona ja hämmästyn kyllä, jos satoa tänä vuonna saadaan kun eihän ne raukat kasva tuolla kylmässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli toissayönä pakkasta. Kun palattiin juhlista näytti auton mittari + 0,5 astetta. Sikakylmä ja se näkyy puutarhassa. Tuntuu ettei kasvarinkaan tomaatit oikein kasva, jurottavat samassa vaiheessa aina vaan.

   Poista

Kiitos kommenteista :)