torstai 22. kesäkuuta 2017

Niitä näitä

Juhannus tuo hyvän hengähdystauon ennen lomaa. Mitään erikoisempaa ei meillä juhannuksena tapahdu. Yöunet aitassa, päivällä kitkentää ja ehkä pieni retki jonnekin jos säät sallivat. Ollaan vaan ja nautitaan.
 Kivipuro on pysynyt viimeisimmän kitkennän jälkeen melko rikattomana. Juhannussaunaan täytyy lämmittää vesipadan vesi kiehuvaksi ja kaataa kivien päälle. Pienet rikat ja siemenet saa tuhottua niin. Ruusukaaren köynnösruusua pitää muistaa käydä kiinnittämässä lisää, muuten ottaa oksansa kulkijoilla hiuksiin kiinni.
 Siinä hän nyt on. Pihan ensimmäinen oikeaoppisesti istutettu jalokärhö. Toin taimen Türista. Lajike on "Abundance" jonka pitäisi tehdä vaaleanpunaisia kukkia. Paikka ei ehkä ole 100% hyvä mutta sanotaan että tämä oli pihassa lähinnä täydellistä. Vesi ei ainakaan seiso sillä kupera kallio tuli vastaan kun kaivoin tarpeeksi syvälle. Kärhö on katkaistu latvasta ja istutettu hyvin syvälle. Pienet tiilenpalat suojaavat kärhöä aamuauringon paahteelta. Tukea ei vielä tarvittaisi mutta kokeilin sitä paikoilleen ja lopulta jätin etten vain unohda missä kärhöni kasvaa.
 Kasvihuoneessa voidaan hyvin. Tomaatit ovat vankistuneet ja ensimmäiset jo kukkivat. Samoin kukkii ensimmäinen kurkku "Tasty Green F1". Pienet punaiset pallerot ovat samettikukan kukintoja. Pitää ötökät ja murkut tehokkaasti loitolla kasvihuoneesta.
 Siirsin kanadanvuokon kivimuurin viereen viime vuonna. Yhdessä kesässä se täytti koko alueensa. Ihan uskomaton leviämisvoima. Ei haittaa kunhan ei työnnä lonkeroitaan metrisen muurin toiselle puolelle. Nurmikon puolelta pysyy kurissa leikkurilla.
 Jokin akileijaristeytymä nauttii kesästä Türin penkissä. Taitaa olla vaaleanpunaisen lehtoakileijan ja valkoisen barlowin jälkeläinen.
Illakko kukkii parhaillaan. Se on yksi lempikasvejani. Tässä kohtaa se on valloittanut ison osan kukkapenkkiä itselleen. Ja minä päätin että saa valloittaa, olen siirtänyt muita kasveja alta pois paremmille sijoille. Tässä on varjo lähes koko päivän ja jos kerran illakko siinä viihtyy ja kukkii näin hyvin niin saa kasvaa minun puolesta.

18 kommenttia:

 1. Saatpa pidettyä tuon kivipuron siistinä. Ihan silmiä hivelee sen kauneus. Myös akileija ja juuri nuo risteymät saavat aina sydämen läpättämään.
  Ihanaa juhannuksen aikaa! 💐

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivipuro vaatii kyllä aika työn mutta on se kaunis kun on rikaton.

   Poista
 2. Ihana kivipuro.Meillä on ihan Partyliten puro viritettynä lasiterassille solisemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Solisevan veden ääni on yksi kauneimmista äänistä.

   Poista
 3. Kivipuron rikattomuuteen minunkin katseeni ensin osui. Hienon näköinen, kuten puutarhasi muutenkin.
  Me vietämme juhannusta kotinurkissa. Pihassa riittää tekemistä ja toki välillä pitää vähän herkutellakin. Mukavaa juhannusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihassa on riittänyt tekemistä. Tänään vähän rauhallisemmin koska kotoa muuttaneet lapset tulivat perheineen syömään. Siinä piti vähän vaihtaa vaippaa vauvalle ja huomioida isovelikin.

   Poista
 4. Kivipuro kiinnostaa minua, sillä hieman olen samanlaista suunnitellut, mutta en tiedä milloin sen saan aikaiseksi. Kanadanvuokko on kaunis ja tehokkaasti leviävä. Kun sitä kitkee, se kasvaa moninkertaisesti takaisin. Jospa se pysyisi paikallaan muurin vieressä.

  Leppoisaa ja rentouttavaa juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos teet kivipuron niin älä säästä alle tulevan kankaan kanssa. Minä säästin ja se on kostautunut. Kanadanvuokko olisi kaunis mutta sen kanssa saa olla todella varovainen.

   Poista
 5. Kaunista! Hieno puro. Jep, kanadanvuokko leviää hyvin. Mun lilat illakot ovat kadonneet ja on vain valkoisia. Mukavaa juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja minä kun taas en saa millään ja mistään valkoista illakkoa. Se häviää pihastani aina. Kasvien elämä on joskus kummallista :)

   Poista
 6. Oikein hyvää juhannusta sinulle, Katja.

  VastaaPoista
 7. Hyvää juhannusta!
  Kaunis kivipuro. Kanadanvuokko saa minulta nyt jo yhdestä paikasta lähtöpassit, kun se toisessa jo nauttii liiankin kanssa leviämisestään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla kasvoi kanadanvuokko ensin luumulehdossa, ja onneksi huomasin leviävyyden ajoissa. Kivimuurin vieressä on parempi paikka. Toinen kasvusto on arboretumissa, se on jotain toista lajiketta koska ei leviä yhtä agressiivisesti kuin kivimuurin lajike.

   Poista
 8. Kivipuro näyttää niin kauniilta ja kukinta juhlistaa suvijuhlaa. Iloista juhannusta!

  VastaaPoista
 9. Minäkin ihailen kivipuroa, kuten muut kommentoijat. Upea illakko! Yritin kylvää sitä kerran, mutta ei lähtenyt kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Illakko on kaksivuotinen, minä kitkin sitä ensin pois koska en tunnistanut kasvia. Onneksi en kaikkia ja nämä ovet nyt yhtä ja samaa kylvöä koko pihan illakot.

   Poista

Kiitos kommenteista :)