sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Salaa hiipivä täyskesä

Puutarhan vauhti on uskomaton. Käyn joka päivä rosariossa enkä ole huomannut muita kuin aluillaan olevia nuppuja. Iltakierroksella huomasin jotain vaaleanpunaista.
 Viime vuonna istutettu rosa majalis "Tornedal" eli Torniolaaksonruusu on aukaissut ensimmäisen kukkansa ihan salaa. Ja kukka on juuri niin kaunis kuin olen kuvista katsellut.
 Kivimuurin laukat allium karataviense, suomalaiselta nimeltään kai pallolaukka on täydessä kukassa. Tämä laukka jää matalaksi. Kukissa on kahta väriä, vaaleanpunaisia ja valkoisia. Tästä tuli heti lempilaukkojani, ostopaikkana oli viime syksynä Prisma, toivottavasti tätä löytyy vielä lisää tänä syksynä.
 Samaisella kivimuurilla karhunvatun kukat ovat auenneet. Tästä huomaa kivimuurin lämpövaikutuksen, muut vadelmat vasta miettivät kukkimista.
 Tarhakullero "New Moon", sekin viime vuonna hankittu, on kauniisti kukassa. Väri on kaunis keltainen, kuin haaleaa sitruunamehua.
 Syreeni "Moskovan Kaunotar" kukkii ensi kertaa. Mutta onkohan tämä sittenkään "Moskovan Kaunotar"? Eikö sen pitäisi olla kerrottu? Eikä tämä minun silmiini oikein näytä kerrotulta. Värin voi juuri ja juuri sanoa vaaleanpunaiseksi.
 Tämä idänunikko sen sijaan on kerrottu. Tuhatlehti olisi ehkä parempi nimi. Niin tiheässä tuossa on terälehtiä.
Loppuun arvoitus. Onko nämä pienet taimet punaisen jättikarhunputken siementaimia? Se kasvoi tässä viime vuonna ja kylvin siemenet kasvupaikalle. Enkä nyt tunnista mistä taimista on kyse.

22 kommenttia:

 1. Tuota idänunikkoa kasvaa isäni pihalla. En ole vielä yrittänyt siirtää sitä, koska olen kuullut, että se ei siirry kovin helposti. Ehkä pitäisi kokeilla.
  Hurjan ihanaa, kun ensimmäinen kukka avautuu. Kaunis ruusu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Idänunikko ei todella pidä siirrosta mutta tässä tulee hyvä vinkki. Kaiva juurineen pois ja istuta pelkkä juuri, sen voi pätkiä muutaman sentin pätkiin. Tällä konstilla olen levittänyt idänunikkoa omalla pihalla.

   Poista
  2. Kiitos vinkistä. Tuota aion kokeilla.

   Poista
 2. Pallolaukka onkin tosi sievä. Täytyy laittaa muistiin. Viime päivinä yllätysnuppuja ja -kukkia on ilmestynyt tiheään. Aamulla ei näy mitään ja illalla jo kukitaan.
  Kiitos minunkin puolestani unikonjakovinkistä. Minulla on sitä yhdessä kukkapenkissä, jossa se on levinnyt myös aroniapensaisiin. Saa ollakin, mutta haluaisin uniikit myös muualle. Nytpä kokeilen tuota juurenjakoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pallolaukka yllätti, myntipakkauksen kuva oli jotenkin suttuinen ja luonnossa laukka on paljon kauniimpi ja pallo suurempi kuin odotin.
   Juuren istutus toimii idänunikolla.

   Poista
 3. Idänunikon ensimmäisen juurakon sain kun täytin 50. Huonosti se on 20:n vuoden aikana levinnyt, on pysynyt samoilla sijoillaan. Vinkkisi juurikon pätkimisestä on loistava, en sitä ole aiemmin hoksannut!Viimepäivinä on unikot auenneet meilläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrottu idänunikko, se perinteinen ei tee itävää siementä, on steriili. leviää vain juuresta ja niinkin todella hitaasti. Mutta juurta pätkimällä olen saanut levitettyä.

   Poista
 4. Kauniita kukkijoita. Super hauskat, töpäkät laukat. Noita pitää ensi syksynä hankkia. :)
  Unikoiden siirton oli super hyvä vinkki. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laukat yllätti kauneudellaan ja ovat kukkineetkin kiitettävän pitkään. Unikkojen siirtovinkki ei ole omani, luin jostain vanhasta puutarhakirjasta sen jo aika päivää sitten.

   Poista
 5. Minulla on Moskovan kaunotar vaihtanut väriä. Parina ekana kesänä tuli mitä pitikin, tänä vuonna ei. En ymmärrä.

  VastaaPoista
 6. Kaunista kukkaloistoa. Toivottavasti ei tule niitä viittä luvattua sadepäivää putkeen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahalta näyttää sateiden suhteen, en tykkää jos putkeen sataa pitkään.

   Poista
 7. Nyt uskon, että ruusuista ensimmäisenä avautuu Tornionlaaksonruusu. Niin siinä kävi Betweeninkin pihalla. Kauniit kukat tuossa pallolaukassa. Ennemmin en ole tuota nähnytkään. Idänunikkoa on siis myös kerrottuna - hauskaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Torniolaaksonruusu oli tosiaan ensimmäinen kukkaan ehtinyt ruusu. Pallolaukka on ihan huippu laukkojen joukossa. Topakka.

   Poista
 8. Kaunis idänunikko, jota uskon kasvavan myös poikani pihassa, jossa on paljon perinnekasveja.
  Mukavaa viikon jatkoa ja lähestyvää juhannusta.

  VastaaPoista
 9. Upeat pallolaukat ja idänunikolla on tosiaan jäänyt monta hametta päällekkäin:) Iloitaan aukenevista ihanuuksista ja toivotaan lempeitä sateita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Idänunikko on kuin Tiimarin tekokukka, ei aidoksi uskoisi. Toivotaan lempeitä ja vain hetkittäisiä sateita.

   Poista
 10. Ihanan värinen tarhakullero en tiennytkään että niitä on tuon värisiä.Kiitos jakovinkistä minulla on iso valkoinen unikko sitä olisi kiva saada lisää.Minulla kukkii Karhunvadelma aika runsaasti. Arvoitus on minulle edelleen arvoitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarhakulleron keltainen on todella kaunis keltainen. Karhunvadelmalla näyttää olevan hyvä kukkavuosi tänä vuonna.

   Poista
 11. niin paljon kauniita kukkia, pallolaukka täytyy laittaa listalle ja tuota juurakon jakamista aion kokeilla kiitos vinkistä

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)