tiistai 20. kesäkuuta 2017

Ensimmäiset iirikset

Iiristen aika on täällä. Ensimmäisten kukinta on jo ohi, ne olivat ihan matalia iiriksiä mutta hieman korkeammat saksankurjenmiekat kukkivat seuraavaksi. Näistä aika moni pihassani on nimetön. Niitä on saatu nimettömiä ja myös hankittu nimettömänä. Onneksi nimettömyys ei kauneutta vähennä.
 Vaaleanpunainen herkku oli rakkautta ensi silmäyksellä viime kesänä. Nimetön Viron tuliainen saa mykistymään kauneutensa edessä.
 Iris germanica "Gingerbread", kaunis on tämäkin. Viime kesänä istutettu ja nyt jo kukkii. Tänään tästä piti ottaa paremmat kuvat mutta sade teki tepposet, ei onnistu sillä vettä tulee reilusti.
 Siskolta tuotu perinteinen saksankurjenmiekka on sekin suosikkejani. Jaoin kasvustot viime kesänä ja niin vaan tekee jo innoissaan kukkaa. Tämä kasvaa minulla sekä luumulehdossa että todella hankalassa paikassa räystään alla. Ei tunnu piittaavan että välillä saa vettä niskaansa oikein kunnolla sillä räystäällä ei ole rännejä.
 Valkoinen matala kaunotar pitää kuvata joka vuosi. Tämäkin on niitä Türin löytöjä. Kaunotar kukkii puolivarjoisen kasvupaikkansa takia muita matalia myöhemmin.
Viimeisessä kuvassa ei olla missään tekemisissä iiristen kanssa. Löysin siemenpussien laatikosta avatun sokerihernepussin. Päätin laittaa herneet vanhaan kattilaan kasvimaan reunalle. Herneiden tueksi löytyi omasta metallijätelaatikosta kolme tuolin jousta. Kierrätys kannattaa.

Juhannussää ei näytä kovin lumoavalta. Sade ja viileys kyllä käy mutta kyllä ainakin minä toivon väliin myös sateettomia päiviä jotta saisi nauttia pihasta täydellä teholla.

18 kommenttia:

 1. Ihanat kurjenmiekat ooh! Tästä tuli mieleen, että noistakin pitäisi blogata :-D Kaikki uutuudet täytyy ikuistaa ja raportoida. Se on mukavaa. Luulen, että nautin kauniista kuvistasi yhtä paljon kuin sinä live-kukista, nuo ovat lumoavan ihania kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, takuulla nautin yhtä paljon sinä iiristen kuvista kuin sinä minun. Olen ihan hulluna iiriksiin ja nyt kaduttaa etten tänä vuonna tuonut niitä Virosta yhtä enempää. "Gingerbreadin" muistan joskus näkyneen sinun kuvissa, siitä muistin että väri on takuulla hyvä.

   Poista
 2. Ihania miekkoja! Erikoisia. Mulla keltaiset miekat ovat vallanneet alaa ja moni muu on kadonnut jonnekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole keltakurjenmiekkaa lainkaan. Sitä pitäisi löytää jostain. Näistä erikoisemmista ei koskaan tiedä miten viihtyvät, vuoden, kaksi vai viisi.

   Poista
 3. Kauniita kukkasia ja hyvä idea noi jouset. 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti vähän pohtia mistä saisi hyvän ja matalan tuen, onneksi meillä ei kovin usein viedä metallijätteitä kierrätykseen :D

   Poista
 4. Kauniit miekat. Kurjenmiekat ovat minulle mysteerejä. Kohta on muutama kukassa, mutta en siis ole kovin monia saanut kukkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjenmiekat saattavat olla oikullisia. Meillä ilmeisesti tykkäävät kasvaa, todella monen olen saanut kukkimaan jo istuttamista seuraavana kesänä. Aurinko on niille tärkeää.

   Poista
 5. Kurjenmiekat ovat minunkin suuria suosikkeja. Niitä on vain meillä aivan liian vähän.
  Ihanat kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää haluan minäkin. Olen suunnitellut että arboretumiin voisi tehdä pitkän penkin jossa olisi vain kurjenmiekkaa ja ehkä niiden välissä jotain yhtä muuta kasvia.

   Poista
 6. Huippukauniita kurjenmiekkoja! Noita ei varmaan Suomesta edes löydy.
  Hauska hernemaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkia kurjenmiekkoja ei taida Suomesta saada vaikka on täälläkin valikoimaa ihan kivasti. Herneitä on nyt kasvimaalla useammassa paikassa mutta kyllä niitä syödäänkin.

   Poista
 7. Lumoavia kurjenmiekkoja. Hauska kasvupaikka herneillle, kierrätys kunniaan. Juhannssää on viileä, mutta toivottavasti tulee myös sateettomia päiviä ulkona puuhastelua varten ja yöt pysyvät plussan puolella. Iloista juhannusta! PS. Laitoin sinulle sähköpostia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi toinenkin uusi kurjenmiekka on tulossa kukkaan. Enkä yhtään muista millainen on, jännittävää. Kiitos postista.

   Poista
 8. Upeita! Noita saksankurjenmiekkoja haluan hankkia kyllä omallekin pihalleni. Tällä hetkellä minulla on vain siperiankurjenmiekkoja ja yksi tänä keväänä ostettu juurakko jotain nimetöntä saksankurjenmiekkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saksankurjenmiekoilla pelkät lehdet on hienoja. ja myös siperiankurjenmiekoilla.

   Poista
 9. Kurjenmiekat todella häkellyttävät erikoisella ulkomuodollaan ja värityksellään. Pitkiksi venähtäneet vain kaatuvat helposti ja sade tekee niistä helposti pahaa jälkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siperiankurjenmiekat nykyään leikkaan heti kukinnan jälkeen, muuten ovat ruman näköiset. Saksankurjenmiekat pysyy paremmin ryhdikkäinä.

   Poista

Kiitos kommenteista :)