sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Omenapuut ja marja- ja hedelmätarhaa

Pihamme omenapuut tuntuvat elävän ihan eri tahtiin kuin muiden pihoissa. Viime vuonna eivät kukkineet ollenkaan ja nyt kukkia on tulossa ennätyspaljon. Pirja selvisi toissa talven suuresta jänisvahingosta parhaiten.
 Pirja on tikattu täyteen kukkaa. Nyt on pölyttäjille työtä.
 Osa kukista on vielä nupuilla, huomenna tai ylihuomenna taitaa olla kaikki kukassa. Pihan suurimman omenapuun, vanhan koristeomenan kukkia odotan vesi kielellä. Jos saisin kerrankin hyvän kuvan kun koko jättimäinen puu on kukkien peitossa.
 Muut omenapuut todettiin syödyksi jalostuskohdan yläpuolelta, samoin uusi kasvu on tullut yläpuolelta. Niinpä keltakaneli sai vielä armonaikaa. Siivosin sen alustan ja katkaisin kuivettuneen rungon. Nyt seurataan syksyyn saakka miten puun käy. Yksi oksa siinä kasvaa mutta jos se ei toimi niin sitten se on uutta puuta tilalle.
 Huvitus koki saman kohtalon mutta siinä sentään on kolme uutta oksaa. Punakanelin kanssa kävi niin että tekee enemmän lehtiä joten vain leikkasin sen.
 Tälle päivälle olin ajatellut jotain kevyttä puutarhahommaa. Olimme eilen häissä ja kotona vasta aamuyöstä. Huomaan, että mitä vanhemmaksi tulen niin sitä pahemmin tuntuu valvominen. Eikä se vaadi edes alkoholia seurakseen, pelkkä valvominen riittää. Mutta kevyttä hommaa en valinnut sillä sain inspiksen siistiä koko marja- ja hedelmätarhan omenapuiden jälkeen. Yllä vaaleanpunaiset viinimarjat "Ailit" heinien ja rikkojen valtaamina.
 Tässä "Ailit" ja karviaisten alustat siivottuina. Eikä koittanut kuolema. Seuraavalle viikolle jäi enää kaksi marjapensasta ja keltainen vadelma, muut on siivottu. Jotain katetta nuo nyt kaipaisivat, voi olla että sitä tulee tai sitten ei. Ostaa tuskin raaskin.
Ei postausta ilman kukkakuvaa, tässä pähkinäpensaan alla kasvavia metsätulppaaneja. Tarkkaa kuvaa oli ihan mahdoton ottaa tuulessa heiluvista kukista. Tänä vuonna kukkivatkin ennätysrunsaina, peräti neljä kukkaa tulossa. Ihan huippua.

22 kommenttia:

 1. Aika tuhdilla työmäärällä kuritit valvonutta kroppaasi. Pensaiden alustojen siivoaminen ei minusta ole sitä keveitä hommaa. Sitä kannattaa kyllä tehdä säännöllisesti, sillä vähitellen alustat pysyvät siistimpinä, eikä kerralla ole niin paljon kitkettävää. Alkuaikoina laitoin marjapensaiden ja omenapuiden alustoille sanomalehteä ja sen päälle omasta puutarhasta syntynyttä oksahaketta. Nykyisin rikkaruohoja ei enää tule niin paljon ja selviän pienellä kitkennällä muutaman kerran kesässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pensaiden alustojen siivoaminen ei ole minunkaan lempipuuhaa. Keltaiset vadelmat jätän viimeiseksi, sinne on levinnyt vuohenputkia ja sen kanssa taisteleminen on suoraan sanoen syvältä. Marja- ja hedelmätarhaa en yleensä kitke kuin kerran vuodessa. Nyt tuli tehtyä niin isolla vaihteella että toivottavasti seuraavan kerran vasta ensi vuonna. Joku haketin pitäisi hommata meillekin, silputtavaa oksaa riittää ja tuntuu niin turhalta polttaa niitä kun silpulle on aina tarvetta.

   Poista
 2. Ihanat tulput! Joo, ei enää kestä valvomista. Seuraavana päivänä on veto pois. Siistiä sait aikaan. Meillä on vielä kitkemisurakat edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsätulppaani on todella kaunis, se vain leviää tuskastuttavan hitaasti. Valvominen ei sovi keski-ikäisen kropalle :)

   Poista
 3. Pirja on tosi hyvänmakuinen kesäomena. Ostin sen meille tänne kotitontille.

  VastaaPoista
 4. Suloinen kukinta omenassasi! Voi että, onko puput syöneet nämä omenat, nyyh. Toivottavasti toipuvat! Olit kyllä hyvin ahkera, kun vielä juhlienkin jälkeen vielä jaksoit raataa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puput söi toissa talvena verkosta huolimatta. Voi olla että on parempi hommata uudet puut, ehkä ensi kesänä jos nuo ei lähde enää kunnon kasvuun.

   Poista
 5. Enää ei tosiaan kestä valvomista ollenkaan, se vie veron seuraavasta päivästä! Paljon oletkin puuhastellut. Nuo metsätulput ovat kyllä kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kestä valvomista, siksikin fyysinen työ oli hyvä valinta, sohva huusi seireenin huutoa mutta ajattelin että jos valitsen sohvan niin koko päivä menee harakoille.

   Poista
 6. Siistiä jälkeä saitkin aikaan. Minä käytän katteena haketettuja kuusenkäpyjä. Tulee tosi hyvä, kaunis ja lisäksi miellyttävältä tuoksuva kate.Eikä maksa mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haketetut kuusenkävyt, siinä hyvä idea. Kävisköhän kuusen kävyt sellaisenaan?

   Poista
 7. Meilläkin kukkii huvitus tänäkin vuonna, nupuista päätellen. Kukki viime vuonnakin. Jos naapureiden puut pitävät välivuoden, pitänee mennä omenapuuostoksille, että saadaan tuolle kaveri pölytystä varten.

  Olitpa ahkera väsymyspäivänä. Joskus tosin sellaisinakin päivinä saa asioita tehtyä, kun on ei ota paineita ja lopettaa juuri siihen, kun huvittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan lähistöllä olevan pölyttäjäpuu, luulisi kyllä löytyvän. Väsymyspäivä meni puutarhatöissä siksikin kun joutui muutaman kylmän päivän olemaan sisätiloissa, ei vaan tarennut tehdä mitään. Ja tämä ilta menikin sitten kotiloita kerätessä.

   Poista
 8. Harmin paikka miten on käynyt sinun omenapuillesi.Kruunu Vuokko antoi mielenkiintoisen haketus ehdotuksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaurioita tulee, milloin on asialla myyrät, milloin jänikset.

   Poista
 9. Onhan siistiä ja hienon näköistä. Rusakot :( Minullakin on syöty useita puita. Tosin vain yksi niin, että se piti kokonaan hävittää. Olen löytänyt blogisi vastikään ja vaikuttunut hyötypuutarhastanne. Kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jänikset voisi minun puolesta haihtui tuhkana ilmaan. Tervetuloa lukemaan blogia, sinun blogi on tuttu ja puutarhassakin olen vieraillut avoimissa pari vuotta sitten :) Upea paikka!

   Poista
 10. Minulla vesimyyrä tuhosi aikoinaan kaikki uudet omenapuut. Se söi juuret niin, että varsi jäi käteen kun heilutin puuta. Joku sinnikäs viheriöi vielä makuullaankin, mutta joutsenlaulu se oli. Nyt on Nero hoitanut vesimyyräongelman niin hyvälle tasolle, että voisi vaikka suunnitella omenatarhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesimyyrät, oikeita vihulaisia. Meillä viime syksynä kuollut Otto hävitti kaikki tontiltamme ekana kesänään. Siinä oli kissa paikallaan. Täydet pisteet Nerolle.

   Poista
 11. Voi että teillä on ihana torppa ja pihapiiri! Muutenkin todella kiva ja kiinnostava blogi, liityin lukijaksi. Mä ostin juuri vanhan torpan meille kesäpaikaksi, ja pikkuhiljaa opetellaan tutustumaan siihen (blogista löytyy kuvia). Oikein ihanaa ja aurinkoista kesää teidän perheelle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Torppa on meidän sauna :) Tosin on siinä myös tuvan puoli jossa on asunut renki tai evakoita. Pitää tulla tutustumaan blogiisi.

   Poista

Kiitos kommenteista :)