maanantai 30. tammikuuta 2017

Puutarhan vedenkeruusysteemi

Olen joskus postannut systeemistä jolla keräämme vettä puutarhan kasteluun. Eilen kun kuvasin navettaa, huomasin että on aika uuteen postaukseen sillä talvella systeemi on paremmin nähtävissä.
 Navetan kulmalla on kuution säiliö jonne vesi valuu räystään rännistä tuota mustaa putkea pitkin. Yli tuleva vesi valuu pois säiliön päällä olevasta aukosta. Näin talvella säiliön vesisulku on auki ja sinne valuva vesi valuu pois. Kun vesi halutaan talteen, suljetaan sulku. Säiliöstä menee putki kasvihuoneelle maan sisällä.
 Putkea pitkin vesi valuu omalla painolla sillä säiliön ja kasvihuoneen pohjan välillä on korkeuseroa yli metri. Tästä eilen julkaistusta kuvasta näkyy paremmin miten säiliö on navetan kupeessa. Kesällä säiliön onneksi peittää iso koiranheisi joka kasvaa säiliön alapuolella sillä mikään kaunis näky tuo ei ole. Jos haluaisi olla oikein pro niin säiliön voisi naamioida paremmin, esimerkiksi kaislaverholla tai laudoilla.
Kasvihuoneella on hana josta vettä lasketaan tarvittaessa. Kastelukannuun suoraan tai letkun avulla kasvihuoneeseen tai mansikkamaalle. Talveksi hana pitää muistaa jättää auki ettei pakkanen riko sitä.

Kuutiosta riittää kuivilla keleillä joksikin aikaa vettä. Säiliön tyhjentyessä sen saa täytettyä myös porakaivosta mutta sitä emme ole tehneet kuin kerran oikein pitkän sateettoman kauden aikana. Systeemi on ollut käytössä muutaman vuoden ja olen ollut hyvin tyytyväinen. Ennen vesi piti kantaa kastelukannuissa talon sisältä jos halusi kastella jotain. Systeemin käyttö ei maksa mitään, sähköä tai muuta apua ei tarvita, osatkin sen rakentamiseen löytyi omista nurkista.

Nyt olisi mukava kuulla millaisia systeemejä muilla bloggaajilla on käytössä.

22 kommenttia:

  1. Loistava systeemi! Järkkyä hakea vesi talon sisältä, teillä kun on nuo välimatkatkin melkoisia. Mulla on talon joka kulmassa sadevesitynnyri, joista kasteluvettä saa talon lähellä oleville istutuksille siihen asti, kunnes vesi ehtyy (on ehtinyt lähes joka kesä, saaristossa on aina kuivat kesät). Kasvimaalle nostan viereisestä kaivosta käsin vettä, mutta harvoin, sillä kasvimaa on se kohta, joka on huonoimmalla hoidolla joka vuosi :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ihan järkkyä hakea sisältä vaikka meillä vesi ei maksa, mutta se matka ja vaiva, ei koskaan enää kiitos :) Vaikka on tuo iso säiliö niin meillä on navetan toisessa päädyssä tynnyri, helpottaa sen alueen kastelua eli arboretumin. Muita en sieltä kastele kuin saman kesän taimia, ihan tarpeeksi on siinäkin puuhaa.
      Muistan ikuisesti viime kesän kuivuuden teillä saaressa, se oli melkoista!

      Poista
  2. Upea systeemi. Navetan katto on vielä niin laaja, että varmasti lyhyemmälläkin sateella saa sadevettä hyvin talteenn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin tulee pienemmälläkin sateella vettä vaikka sitä ei koko lappeelta kerätä, puolikaskin toimii.

      Poista
  3. Erinomainen systeemi. Sadevesien keruuta ja käyttämistä kannattaisi ehdottomasti hyödyntää ja lisätä. Meillä se on edelleen lapsenkengissä, koska kunnallistekniikan myötä porakaivo jäi tarpeettomaksi. Otan sieltä vettä kahteen isoon tynnyriin, joista toisen vien aina keväällä kasvihuoneen kupeeseen. Porakaivon vesi on aika kylmää, mutta tynnyreissä seisoessaan se lämpiää sopivasti. Hanavesi on niin kallista, ettei sillä paljon raaskisi kastella - vaikka tietenkin sitäkin tekisi, jollei muuta vaihtoehtoa olisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen sadeveden puolesta puhuja, se on kasvien luontaista janojuomaa. Porakaivovesi on ihan liian kylmää suoraan kasteltuna mutta säiliössä lämpenee. Joskus on vielä aikoja jolloin on pakko virittää sadetin porakaivoon ja kastella kasvimaata niin. En muista käytettiinkö sadetinta viime kesänä lainkaan.

      Poista
  4. Hieno ja toimiva systeemi.
    Meillä hyödynnetään varaston ja kasvihuoneen katolta tulevia sadevesiä, jotka kerätään isohkoihin muovisaaveihin. Käytämme myös kylpytynnyrin tyhjennettävän veden aika pitkälle kasvien hyödyksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvihuoneen kattovesiä olen miettinyt, etenkin sitten kun tulee se suurempi kasvihuone suuremmalla katolla. Sen katon sadevedet kannattaa ehdottomasti kerätä talteen ja lähellä on aitta josta myös saisi sadevesiä talteen. Olen jo miettinyt miten säiliönkin saisi piiloon, ainakin tynnyrin jos nyt ei kuution säiliötä. Kylpytynnyrinkin vesi on hyvä hyödyntää.

      Poista
  5. Meillä tulee vesi kesällä sillä tavalla, että tienhaarassa on rumpu, jossa on putki maan sisässä. Ns. kaivosta saa kantta nostamalla aina vettä keväästä myöhään syksyyn. Vesi tulee tontin yläpuolelta metsästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on porakaivon lisäksi myös rengaskaivo ja voitko kuvitella kurkattiin sinne viime kesänä ekaa kertaa :D Ja siellähän oli vettä! Ei ehkä juotavaksi kelpaavaa mutta kasteluun käy. Nyt vain pitää miettiä millaisen rakenteen siihen tekisi että olisi helppokäyttöinen. Kaivo auttaisi puutarhan alaosan ja rosarion kastelussa.

      Poista
  6. Kätevä systeemi. Hienosti tuo kasvihuoneen kastelu järjestyy. Itselläni on samanlainen säiliö verstaan nurkalla mutta siitä se pitää kannuilla kantaa sinne missä sitä tarvitaan. Pitää ottaa vedenkanto kuntoilun kannalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kastelu käy kuntoilusta jos se pitää täysin hoitaa kantaen. Kannuilla minäkin teen paljon, kottareihin mahtuu neljä kastelukannua. Mutta se säästää paljon kun kannut voi täyttää puutarhan hanasta.

      Poista
  7. Tosi kätevää! Näppärästi hyätykäytetty puutarhan korkeuseroa.
    Mullon vaa tynnöri puarin nurkalla, josta kannan veren kasviille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tynnyrikin on parempi kuin ei mitään. Kun pihasta löytyi tuollainen korkeusero yhdestä kohtaa niin se piti käyttää hyödyksi.

      Poista
  8. Meillä oli ennen tynnyri talon kulmalla jonne sadevedet johdettiin katolta. Nyt ne johdetaan ränniä pitkin maanalaiseen putkeen joka päätyy tuohon pihalampeen. Lammen toisella reunalla on ylimenoputki josta liiat vedet pääsee suoraan sadevesiviemäriin. Kannulla toki joutuu veden lammesta hakemaan, mutta meillä piha on aika kompakti ja välimatkat lyhyet joka puolelle. Olisi kyllä sääli jättää hyödyntämättä sadevesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä vain haaveilen omasta lammesta! Olen miettinyt josko talon kattovedet voisi johtaa maanalaista putkea pitkin kivipuroon ja pikkuruiseen kivikuoppaan johon se päätyy mutta en tiedä voisiko sitä tehdä, taitaa olla liian kallioista maata matkalla.

      Poista
  9. Tosi näppärä ja käytännöllinen. Kyllä kantamista jos kannulla kantaa. Itse olen huomannut, kun pari sangollista kantaa kukkamaahan, niin on kuin pisara valtameress, siis kuumilla ilmoilla.
    Meillä on onneksi joki pihan reunalla, siellä uppopumppu ja letku, joka ulettuu tynnyriin, ja kasvimaa kastellaan tolla letkulla suoraan. Kukkamaihin jos on lämmintä, letku jatketaan ja se ylettyy tähän etupihaankin. Jos vain vähän pitää kastella, niin pöntöstä haen veden kastelukannuilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joki vieressä on onni, tai järvi mistä saa pumpulla vettä. Pari kastelukannullista ei todella tunnu missään, hyvä jos pintamaan kastelee.

      Poista
  10. Hmmm... taidan olla etuoikeutettu, kun olen jokivarren asukki. Painevesipumput rannassa tuottaa helposti kasteluvettä. Kasvihuoneeseen on automaattikastelusysteemi, joka kerää veden ulkorakennuksen rännin kautta tynnyriin ja siitä Blumat-järjestelmän kautta kasvariin. Jos ei ole sadetta, niin tynnyri täytetään vesijohtovedellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä olet! Joki ei kuivu ihan heti ja vettä riittää paahdeaikaan. Isomman kasvihuoneen kanssa minun pitää paneutua automaattikasteluun, se olisi aika helppo hoitaa juuri kuten sinä teet.

      Poista
  11. Tuo on hyvä systeemi. Meilläkin pitäisi miettiä lisää kastelumahdollisuuksia, sillä puutarha-alue on aika laaja. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa sillä veden kantaminen vie ihan tuhottomasti aikaa ja voimia. Teilläkin voisi olla istutusten läheisten rakennusten räystäiden alla tynnyrit, sellaisestakin kastelee pitkään.

      Poista

Kiitos kommenteista :)