tiistai 10. tammikuuta 2017

Aitta ennen ja nyt

Puutarhaan ja pihapiiriin kuuluu oleellisesti rakennukset. Ja yksi on pihapiirissä ylitse muiden, aitta. Se sijaitsee keskellä puutarhaa. Kun puutarhaan saavutaan näkyy ensimmäisenä aitta. Kun kävelee aitalle niin avautuu näkymä suureen osaan puutarhasta. Aitta on yhdenlainen puutarhan portti.
 Aitta muutama vuosi sitten. Ehkä jotain tarttis tehdä.
 Itäpäädyn ikkuna-aukko peitettiin levyllä jo ekana kesänä. Ikkunaa emme siinä koskaan tavanneet. Takanurkka oli pahasti notkollaan ja veden vallassa aina keväisin.
 Hetki ennen katon ja kaiteen purkua. Täytyy myöntää, vanhaa kuosia ei ole yhtään ikävä.

 Ikkunat teetettiin puusepällä vanhan mallin mukaan. Kittasin ja lasitin ikkunat itse. Lasit otin navetan sellaisista ikkunoista jotka olivat liian lahoja korjaukseen. Navetan ikkunat ovat tismalleen saman kokoiset, siellä on joskus ollut sisäpokat, niistä lahoimmista irroitin ruudut pois.
 Itäpääty kunnostettuna ja takanurkka ylös nostettuna. Vuosi sitten tapahtuneen kuntaliitoksen myötä oman kuntamme vaakuna poistui käytöstä. Me löysimme vaakunan kierrätyspisteeltä. Se kiinnitettiin aitan päätykolmioon muistuttamaan siitä miten ajat ja vallat muuttuvat. Keskiajalla ei kuntaamme vielä ollut vaan kylämme oli paikallinen hallintoalue.
Aitta kohotettuna, suoristettuna ja maalattuna. Kaidemalli suunniteltiin itse. Kiersin autolla tiirailemassa lähiseudun aittoja ja sen perusteella päätimme millaisen kaiteen teemme. Loppu on miehen käsialaa, minä tein maalausurakan. Maalaamattomien tukipuiden kohtalo pitäisi vielä ratkaista. Otetaanko kokonaan pois vai maalataanko. Vai teemmekö ihan toisenlaiset tuet. Portaat ovat nekin vielä työn alla. Ne taidamme vain maalata, ovat vielä melko ehjät.

Iso urakka mutta kannatti tehdä mörskästä pihan kruunu.

23 kommenttia:

 1. Se on toden teolla pihanne kruunu nyt, niin upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on upea. Ja odotan jo kesää että pääsen aittaan nukkumaan.

   Poista
 2. Tuo oli kyllä niin mahtava muodonmuutos, että. Aivan ihana komistus pihassanne. Portaat menevät varmasti vielä monta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon saa aikaiseksi muutamalla maalipöntöllä. Mutta katon uusiminen oli ihan ehdoton teko, menee taas muutaman vuosikymmenen. Portaat on niin jykevää lankkua että niitä on vielä turha uusia.

   Poista
 3. Kylläpä aitta näyttää nyt komealta ja kaide sopii siihen tosi hyvin. Työtä varmasti teetti, mutta kyllä todella kannatti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhan kaide oli keltaista peltiä, alkuperäisestä kaiteesta ei ollut mitään tietoa, ehkä siinä on ollut vastaavan lainen kuin me teimme.

   Poista
 4. Kylläpä kunnostus kannatti. Todella upea aitta. Meilläpäin on vähän eri malliset aitat, yläkerrassa on kaiteiden tilalla sellaset soikean malliset aukot hirsiseinässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä Hämeen itäpäässä on aitoissa ollut kevyempi kaide, sellaiset lähes ummessa olevat hirsikaiteet ovat komeita!

   Poista
 5. Ehdottomasti kannatti. Nostan teille hattua, sillä moni olisi yhtään miettimättä ajanut traktorilla nurin. Harmittavan usein lasketaan, mitä kunnostus tulee maksamaan ja kuinka paljon siihen omaa vapaa-aikaa joutuu käyttämään. Muulla ei sitten arvoa olekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni olisi purkanut pois, meiltäkin on kysytty milloin puretaan. Ei purettu vaan kunnostimme, muuta ei edes mietitty. Aitan vanhimmat osat on vuodelta 1799, ei sellaista historiaa saa tuhota.

   Poista
 6. Kyllä kannatti tehdä ton suuren työn. Aitasta tuli tosi mahtavan näköinen ja kaunis, aivan silmiä hivelee.
  Meillä on noita vanhoja ulkorakennuksia nostettu, mädät hirret alhaalta pois, uutta kattoa jne...joten tiedän mikä työ teillä on ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokainen aitankorjaaja ansaitsee ison kiitoksen ja kumarruksen, kulttuuritekoja jokainen.

   Poista
 7. Hatunnosto vanhan kunnostajalle! Meillä olisi pienempi aittaprojekti kesken, kun loppui pelimerkit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä olisi vielä navetan kunnostus ja saunarakennuksen. Pitänee odotella lottovoittoa sitä ennen, navetassa on muutama sata neliötä... Aitan korjaus ei tullut maksamaan ihan mahdottomia koska teimme kaiken mahdollisen itse ja mies kilpailutti tarkkaan kaikki hankinnat. Selvisimme alle 2500 euron.

   Poista
 8. Onpas huikea muutos entiseen, kyllä työ on kannattanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkoinen ryhdin kohennus :) Mieheltä tuo oli suurin urakka, teki katon kokonaan itse. Minä vain maalasin.

   Poista
 9. Aitan muutos on huikea ja on vaatinut valtavan työn!
  Te olette tehneet muutenkin oikeasti ihan kulttuuriteon koko kotinne kanssa. On hienoa, että vanhat talot ja pihapiirit saavat teidänlaisenne asukkaat. Ja meille blogin lukioillekin on mukavaa, että päästään näkemään tällaista ihanuutta, vaikka emme ole tehneet rikkaa ristiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina! Jokainen näin vanha talo ansaitsee asukkaat jotka osaavat kunnioittaa mennyttä ja sen aikaista rakennustapaa. Suomessa on niin vähän vanhoja rakennuksia että kaikki ansaitsee tulla säästetyksi.

   Poista
 10. Tuo aitta ansaitsi tulla korjatuksi. Tuleeko aittaan joskus alatasanne takaisin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti on pohdittu tehdäänkö alatasanne uudestaan vai ei. En osaa sanoa mikä on lopputulos, toisaalta tykkään nykyisestä.

   Poista
 11. Voi, miten hieno aitta yleensäkin - täällä ei tuollaisia näe. Ja hienosti kunnostettu alueen tyyliin sopivaksi, tykkään tästä ajatuksesta :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)