sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Syreenit

Monesti olen sanonut, että ei tässä pihassa kasvanut mitään kun tähän muutimme. Jos perennoista oli huutava pula niin toisaalta syreeniä meillä on paljon. Ja siitä jos mistä olen ollut iloinen ja kiitollinen. Syreeni on kestävä ja kaunis. Sitä voi periaatteessa siirtää tai leikata milloin mieli tekee, tuntuu kestävän kaiken. Kasvaa nopeasti ja kukkii upeasti. Minusta syreeni on niitä peruspensaita joka saisi olla jokaisessa puutarhassa.
 Viime vuoden alkukesä oli syreenien juhlaa. Pihan liila syreeni kukki voimakkaammin kuin vuosiin. Nämä pensaat kasvavat tulevan rinnepuutarhan vieressä.
 Kukkia oli pensaissa vieri vieressä. En tiedä yhdenkään puutarhan syreenin lajiketta enkä ole niihin pahemmin edes perehtynyt. Tämä taitaa olla jotain peruspihasyreeniä.
 Valkoinen syreeni ei kukkinyt yhtä runsaasti kuin liila. Tämä talon eteläpäädyssä kasvava syreeni on todennäköisesti hyvin vanha. Sen vanhimmat rungot ovat miehen ranteen paksuisia. Pensaistossa on jäljellä jo ennen meitä kaadettujen runkojen kantoja jotka ovat vielä paksumpia. Taitaa olla syreenit tässä kohtaa jo enemmän puita kuin pensaita. Tälle kasvustolle en ole koskaan tehnyt muuta kuin katkonut kuolleita oksia pois.
 Myös valkoinen syreeni on kaunis peruspihasyreeni.
 Yllä näkyy miten autopaikan viereinen liila pensas oli aivan liilanaan kukista kun taas puutarhakaluston yllä kaartuva valkoinen syreeni taas ei ollut runsaassa kukassa. Valkoinen onkin selvästi herkempi, taisi ottaa talvi koville. Tämä valkoinen pensas on muutenkin se jota on täytynyt hoitaa enemmän. Sen vanhat rungot piti kaataa pois koska kuolivat pystyyn. Onneksi maasta pukkaa koko ajan uutta versoa.
 Ja vielä vähän liilaa runsautta. Liilaa syreeniä olen siirtänyt rosarion sille osiolle jossa ei ole kivimuuria. Haaveilen syreenin kasvavan ajan kanssa muhkeaksi ja rosarioon kuljettaisiin syreenikaaren alta. Siihen tosin menee vielä aikaa, 10 vuoden päästä on ehkä jo realistinen ajatus. Tämä perusliilan rinnalle ostin rosarioon Unkarinsyreeniä. Valmiit taimet ovat huomattavan paremmassa kasvussa kuin omasta pihasta siirretyt.
Unkarinsyreeniä täällä kasvoi yksi iso kasvusto vanhempien valtakunnan ikkunan alla. Siitä siirsimme syreenin pois ja nyt se kasvaa tuossa aitan ja luumulehdon välissä. Kuvassa näkyy vaalean vihreänä siperiankurjenmiekan yllä. Vaikka pensas on siirretty jo muutama vuosi on sen kasvuun lähtö ollut hidasta. Jouduimme leikkaamaan pensaan aivan tapille siirron takia joka tapahtui kaivinkoneella. Mutta toisaalta pensas on haaroittunut hyvin täydellisen alasleikkauksen takia ja tehnyt kasvua joka vuosi.
 Ja koska minä olen puutarhassa myös kokeilija on Virosta pitänyt tuoda erikoisempia syreenejä kun edullisesti on saanut. Kuvan oikeassa reunassa näkyy tuomani kirjavalehtinen syyreeni. Se ei ole vielä kukkinut mutta selvisi talvesta hengissä ja kasvatti viime kesänä kokoaan, vuosikasvua tuli kymmeniä senttejä. Tummien tulppaanien takana kasvaa toinen Viron tuliainen, syreeni "Moskovan kaunotar". Sekin on hidas kasvamaan, ainakin meillä. Kukkinut ei vielä ole mutta ehkä vielä joskus, riittää toistaiseksi että pysyy hengissä. Kasvupaikka on ehkä vähän huono.

Kolmas Viron syreeni kasvaa arboretumista. Olin ihan varma että siitä löytyy kuva mutta enpä löytänyt. Syreeni on kiinansyreeni syringa chinensis "Saugeana". Pensas kasvaa kiven lämmössä, pieni se vielä on mutta teki viime vuonna jo yhden kukan. Harmi vain etten löydä sitä kuvaa, kukka oli kauniin tumman liila.

Tämän vuoden Türin reissulta voisi löytyä jokin uusi syreeni, arboretumiin mahtuu vielä pensaita.

18 kommenttia:

 1. Ihanat syreenit! Niin kaunista kukintaa. - Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
 2. Ihan nuo perussyreenitkin ovat ihania. Minä istutin heti eka vuonna syreenejä meidän pihaan. Hain niitä äidiltäni, anopilta ja tädeiltäni, lilana ja valkoisena. Anopilta on lähtöisin myös unkarinsyreeni. Moskovan kaunotarta olen joskus haaveillut meidänkin pihaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moskovan kaunotar on kaunis mutta kasvaa minulla epätoivoisen hitaasti. Kukkii varmaan vasta vuosien päästä.

   Poista
 3. Syreenit ovat niin kauniita. Kokemukseni mukaan valkokukkaiset pihasyreenit ovat lilaa heikkokasvuisempia, minulla taitaa olla valkoisessa vuosikasvua vain pari senttiä, vaikka se on ollut uusilla sijoillaan jo 8 vuotta. Syreeneillä vain on vihollisia sekä ylhäältä että alhaalta päin: peurat herkuttelevat oksilla ja myyrät juurilla, jokunen istutettu taimi on minulla kokonaan menehtynyt tähän.
  Vanhassa pihapiirissä, niin kuin teillä, ihan kuuluu olla syreenejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syreenin luulisivat jättävän rauhaan mutta ei. Lisään listaan kolmannen tuholaisen, kotilot viihtyvät syreenin rungoilla ja sen varjossa. Valkoinen on arka, meillä kuoli viime talven jäljiltä yksi vanha valkoinen syreeni, pääsi vesi seisomaan sen jaloilla eikä kestänyt sitä vaikka oli kasvanut jo vuosikymmeniä paikallaan.

   Poista
 4. Syyreni on minun lempparipuuni. On siinä kaunis toi kukinto ja tuoksu.
  Harmi vain kun meillä omassa pihassa ei sitä ole. Vanhan talon pihassa se on ollut vuosikymmeniä. Tosin anoppini aikana se oli iso, kait kuihtunut kun ei siellä kukaan asu, olisi pitänyt hoitaa sitä.
  Anoppini oli oikein viherpeukalo.
  Haen sieltä kyllä maljakkoon oksia, mutta tahtovat olla jo niin korkealla etten oikein ylety !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syreenin tuoksu on huumaava, harmi ettei se oikein kestä maljakossa.

   Poista
 5. Todella komeat syreenit ja selvästi viihtyvät enemmän kuin hyvin pihallanne. Mielestäni syreeni kuuluu jokaiseen suomalaiseen pihaan.
  Minulla valkokukkainen syreeni kukkii aina huomattavasti heikommin, kuin liilakukkainen sisarensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syreeni viihtyy yllättävän hyvin meidän savimaassa. Ilmeisesti kun saa kasvatettua hyvät juuret niin elo on lokoisaa. Joinain vuosina valkoinen syreeni on ollut täynnä kukkia mutta aika harvassa ne vuodet ovat.

   Poista
 6. Syreenejä on herkullinen määrä sortteja. Tuo kirjavalehtinen 'Acubaefolia' on mennyt täällä vitosellakin jo monta talvea. Ei ole kukkinut mullakaan vielä. Sillä on ihan tavallinen violetti syreenin kukinto. Mutta tosi hieno, terve ja tuholaisten ulottumattomissa oleva on syreenien suku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nyt sain kirjavalehtiselle nimen, siinä ei tainnut olla mitään lajikemainintaa kun ostin taimen. Viime vuonna yritin löytää Virosta toista samanlaista mutta ei ollut. Tuosta tulee todella kaunis kunhan kasvaa.

   Poista
 7. Upeita syreenejä! Minulla on vasta kaksi ja nekin vielä aika pieniä pensaita, mutta tarkoitus olisi hankkia ehdottomasti lisää.

  VastaaPoista
 8. Ihanat, upiasti kukkivat syreenit. Onneksi tääloli syreeniä, vaikkaki vähä pimiäs paikas. Oon aina niistä tykänny. Ylioppilaskuvahanki menin aikoonani vasta viikon päästä, saarakseni kuvan syreenikimpun kans. Äitee piti mua ihan kahajona.
  Syreenin kukinta tuaa tuulahruksen etelän eksoottisista kukkapuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä muuten muistuttaa etelän puita, esim. jakarandaa. Ylioppilaskuva syreenien kanssa on takuulla kaunis!

   Poista
 9. Syreenit ovat kyllä upeasti kukkivia ja mukavan perinteisiä puutarhan pensaita:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perinteinen kasvi ja aina yhtä kaunis ja muodikas.

   Poista

Kiitos kommenteista :)