maanantai 2. tammikuuta 2017

Kukkakalenteri vuoden pahimmalle kuukaudelle

Jos luvat pakkaset ovat tulossa ilman lumipeitteen suojaa tulee tämäkin talvi olemaan kasveille erittäin kova. Ei kuitenkaan lannistuta. Itseni, ja ehkä teidän muidenkin iloksi päätin kaivella koko tammikuun julkaisuun viime kesän puutarhakuvia, uusia ja ennen julkaistuja, niitä mitkä miellyttävät omaa silmää ja herättävät kesäisiä muistoja.

Aloitetaan tänään, tammikuun toisena päivänä.
 Kevätkurjenmiekka "Katherine Hodgin" ihastutti keväällä suuresti kukinnoillaan. Ja kukkivat sopivan pitkään. Mielenkiinnolla odotan jaksavatko nousta toista kertaa, yhtään uutta en syksyllä laittanut.
 Akileijan keväiset lehtiruusukkeet kastepisaroiden kanssa ovat kuin simpukat ja helmet. Tällä siskon pihasta siirretyllä myssyakileijalla on erityisen upean väriset lehdet. Pysyvät koko kesän kaksivärisinä tai kirjavina. Siementaimia odotan tänä vuonna sitten pääsen jakamaan akileijaa eteenpäin.
 Pikkukäenrieska on pikkuhiljaa levinnyt koko puutarhaan. Kasvi on täydellinen kevätkasvi. Nousee maasta ensimmäisenä ja tekee kasvupaikoistaan upean vihreää mattoa. Kuihtuessaan häviää nopeasti maan poveen.
Me olemme sipulin ystäviä. Nämä talvivalkospulit kaivoin varhain keväällä esiin talvehtimispaikastaan ja siirsin kasvua jatkamaan yhteen kasvulaatikkoon. Se oli ehkä virhe sillä kasvoivat vähän huonosti. Ensi kesäksi annan kasvaa kasvimaalla jossa kuivuus on helpompi sietää kuin laatikossa. Tai sitten en vain laittanut riittävästi lantaa näiden kasvualustaan.

Kevään ensimmäisiä puuhia tulee olemaan lantakuorman haku. Onneksi talletin pienen tallin numeron josta viimeksi lantaa haimme. Sen parempaa maanparannusainetta en olisi kaupasta saanut. Täydellinen luonnontuote lanta ja turve yhdistettynä. Juuri sitä mitä savimaamme kaipaa.

7 kommenttia:

 1. Minäkin tein jo kaupat kevään lantakuormista talli-isäntää nähdessäni. Kolme peräkärrykuormaa on tilauksessa ja noudetaan kevään korvalla. Siitä riittää monelle kasville ja jemmaan jää talvivalkosipuleiden istutukseenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No taidanpa minäkin soitella tallille jo nyt, etteivät vain lupaa muualle :D Kolme kuormaa on meillekin sopiva määrä, viimeksi otettiin viisi ja siitä riitti kahdelle kesälle. Mutta nyt ei ole enää säilytyspaikkaa kun arboretumin laajennus valmistui.

   Poista
 2. Oi kun on ihania aurinkoisia kuvia! Katharine Hodgkinit ovat kokemukseni mukaan hyviä nousemaan maasta ja lisääntymään vaikeankin talven (ja myös sateisen kesän) jälkeen, ne eivät ole niin kranttuja kuin muut pikkuiset keväiset kurjenmiekat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että on toivoa uudesta kukinnasta ja jopa lisääntyneestä kasvustosta. Tuo talon paraatipenkki on hyvä paikka kasvaa, siinä selvisi syysvuokkokin hengissä viime talven yli, ja joitain esikoita mitkä kuolivat muualta.

   Poista
 3. Ihana kevätkalenteri. Lantakuorma olisi tosiaan hyvä potku keväälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turvalanta on todella hyvää kasvupotkun antajaa puutarhalle. Ja viime kesänä huomasin että kotilot välttelevät sitä!

   Poista

Kiitos kommenteista :)