tiistai 3. tammikuuta 2017

Tulppaanit

Kevään kukista ei voi puhua ilman tulppaaneja. Ne ihastuttaa ja ärsyttää. Joka vuosi niitä tulee laitettuja, kukkivat kerran ja sen jälkeen puskee esiin vain vartta. Onneksi pihassa on yksi poikkeus, kivijalan vieressä oleva perennapenkki. Paikka on niin rutikuiva kesäisin että tulppaanit tuntuvat siinä viihtyvän ja kukkivat jo useampaa vuotta putkeen.
 Näiden tulppaanien nimeä en enää muista. Ja itse asiassa minulle tulppaanien nimillä ei ole niin väliä. Koska eivät kuitenkaan kestä montaa vuotta niin uusia lajikkeita on hauska hankkia kokeiluun.
Tässä kivijalan vierustan tulppaaniloistoa. Samassa näkyy mikä on tulppaaneissa lempivärini.

 Tulppaaneja löytyy myös arboretumista. Nuo vaaleanpunaiset ovat Lidlistä, niissä on ihan uskomattoman hieno vaaleanpunaisen sävy. Tällä kertaa ei kannattanut luottaa pussiin kuvaan missä tulppaanit olivat enemmän lohenpunaisia. Näiden uudestaan kukkimiseen uskallan hivenen luottaa, kasvat hyvällä ja kuivahkolla kumpareella.
 Papukaijatulppaanitkin ovat kauniita mutta taantuvaisia. Ja minusta ne ovat aina parhaita kun kukat eivät ole vielä auenneet. Voiko mikään tulppaanin nuppu olla kauniimpi?
 Tämä tulppaani on nuppuisena sitruunan keltainen. Kukan auetessa kukka muuttuu valkoiseksi ja terälehtien reunat saa liilaa sävyä. Lidlistä tämäkin ja kukki viime kesänä jo kolmatta kertaa. Ympärillä oleva kasvi on lumipalloheisi.
 Tummaa kaunotarta "Queen of Night" kokeilin ensi kertaa. Oli aika myöhäinen kukkija ja muuten kaunis mutta tumma väri ehkä hivenen hukkui ympäristöönsä. Olisi kaivannut jotain vaaleaa seuraansa.
"Angeliquet" tuskin kukkivat toista kertaa mutta ovat ne vaan silti upeita, kuin pieniä kermaleivoksia. Taidan kuitenkin olla enemmän yksinkertaisten tulppaanien ystävä, niiden vaatimattomien. Kummat sinuun vetoaa enemmän? Kermaleivokset vai vaatimattomat?

18 kommenttia:

 1. Onhan ne niin kauniita, mutta tuo taantuminen suoraan sanottuna ärsyttää:( Viime vuosina olen istutellut pelkästään narsisseja. Nousevat melkein idiootinvarmasti joka kevät!
  Ehkä yksinkertaiset tulppaanit vetoavat minuun enemmän. Ei sillä että kermaleivoksissa mitään vikaa olisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulppaanit ihastuttaa ja vihastuttaa. Narsissit olen saanut minäkin epäonnistumaan, tai ehkä se oli vain viime talven syytä että keväällä nousi vain muutama narsissi vaikka istutin kymmeniä. Sipulikukkien kanssa se on ihanaa että aina voi yrittää uudestaan eikä se ole kallista jos tavalliset lajikkeet kelpaa.

   Poista
 2. Yksinkertaiset tulppaanit kestävät paremmin esim vesisateet pystyssä. Sen vuoksi yksinkertaiset ovat meidän pihalla suuremmassa osassa.

  Minulla useat tulppaanit ovat kukkineet useita kertoja. Yhden kerran tulppaaneja on ollut vähemmistössä. Mitä kalliimpi kappalehinta harvinaisuudella, sitä hankalampi minun on saada sitä kukkimaan toista kertaa. Eli en ostele kovin kalliita lajikkeita. Toki paikalla ja talvella on myös väliä. Suoraan meidän savimaassa ei ole paras paikka tulppaaneille. Kohipenkit tai muut kuivemmat kohdat ovat jo parempia.

  Tummien tulppaanien kanssa minä yhdistelen usein muita. Tai sitten tummat erottuvat hyvin esim muiden perennojen vihreyttä vasten. Minun on äärimmäisen vaikea pitäytyä vain yksivärisissä tulppaani-istutuksissa. Aina saan idean sekoitella eri värejä keskenään. Vaikka olisin muuta päättänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksinkertaiset ovat paljon kestävämpiä. Kalliit harvinaisuudet olen jo jättänyt väliin, tai no, aina joskus pitää kokeilla :) Syksyllä tuli laitettua satoja tulppaaneja, saapa nähdä millaista värien ilotulitusta on luvassa keväällä jo suinkin nousevat.

   Poista
 3. Hei, eilen tuli televisiosta, Ylen ykköseltä mielenkiintoinen ohjelma tulppanien ystäville. Se löytyy Yle Areenasta: Historia, Tulppaanikupla. Ehkäpä katsoitkin sen jo. Kulttuurihistoriasta ja puutarhasta kiinnostuneena se kiehtoi minua. Ikävä kyllä en osaa linkittää.
  Kiitos mukavasta blogistasi ja Hyvää Uutta Vuotta!

  T. Mummo kaupungista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole ehtinyt katsoa ohjelmaa. Pitää kurkata areenasta kauanko menee vielä, yhden hyvän kirjan olen lukenut tuon ajan tulppaanikuumeesta.

   Poista
 4. Tulppaanit ovat tosi kauniita. Etenkin nuo vaaleanpunaiset ovat ihania. Kohtahan ne taas kukkivat. Sitä ennen on ihana ostella kaupasta paljon narskuvia tulppaanikimppuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulppaanien narskuminen on hauskaa :)

   Poista
 5. Yksinkertaiset tulppaanit kestävät kyllä yleensä paremmin. Minulla on puutarhassa lähes ainoastaan Darwin- hybridejä, sillä ne menestyvät vuodesta toiseen ja kukkivat lähes takuuvarmasti. Olen viime vuosina tykästynyt enemmän narsisseihin ja niitä aion hankkia lisää vastaisuudessakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Narsisseja olen minäkin lisännyt vaikka viime talvi vei niitäkin paljon. Syksyllä laitoin taas uuden erän.

   Poista
 6. Mulla oli kauvan pelekkiä narsissia, mutta vuasivuarelta on tuluppaanit lisääntyny, vaikkei ne nii varmoja ookkaa. Vaalianpunaane/pinkki on munki lemppari, mutta ny oon tykästyny oranssiihinki. Suurin osa on yksinkertaasia tulppuja. Kerratut kukkiivat useen seuraavana vuanna yksinkertaasin kukin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesänä oli blogeissa upeita kuvia oransseista tulpuista. Minustakin alkoi jo tuntua siltä että niitä meillekin :) Voisivat olla shokeerava yhdistelmä vaikka tuon tumman yön kuningattaren kanssa.

   Poista
 7. Oivallinen pari on just noi 'Queen of Night' ja 'Angelique' sekaisin istutettuna. Kukinta osuu suurin piirtein samaan aikaan. Näyttävä yhdistelmä mielestäni, eikä ollenkaan haittaa että mustat on pinkkejä korkeempia.

  Vaikka kuinka tietää tulppujen olevan lyhytaikainen ilo, niin silti niitä tulee lykittyä aina maahan. On se ilo pelkistä kesäkukistakin :D Parin euron pussukalla saa kuitenkin kevääseen väriä ja iloa. Narsissit on kuitenkin monivuotinen sijoitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan tuo on syy miksi tulppaaneja laittaa aina uudestaan, parilla eurolla saa pihaa kauniiksi. Minulla kävi syksyllä alennusmyyntien kanssa niin että ostinkin vielä pari kiloa sipuleita. Toivottavasti keväällä on upea sipulikukkien loisto.

   Poista
 8. Kaikki tulppaanit ovat suosikkeja. Lyhytikäisyys on niiden ainoa huono puoli. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lyhytikäisyys on ainoa haittapuoli, minäkään en keksi muuta :)

   Poista
 9. En ole ollut tulppaani-ihminen, vain narskut miellyttivät (varmaan juuri tuon kukinnan vuoksi). Viime syksynä tulppaaneja ostin ja odottelen kukintaa kevääksi, toivottavasti talvi on armollinen! Tuo tummat tulput ovat niin upeita ja papukaijat tietenkin!

  VastaaPoista
 10. Vaikkakin ne ovat usein lyhytikäisiä, niitä on laitettava joka vuosi, ovat vaan niin upeita kevätkukkia!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)