keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Viime kesä ei ollut pionien kesä

Rankka talvi oli armollinen pioneille. Vain yksi menehtyi sekin ihan omaa syytäni, siirsin puskan liian myöhään. Harmitus kyllä oli kova, pioni oli Virosta tuota jossa se myytiin kuolanpionina, en tiedä oliko sitä, väri oli upean pinkki. Pionit siis selvisivät hengissä mutta kukinta ei ollut viime vuonna kummoista. Toisaalta hyvä että keskittyivät enemmän hengissä pysymiseen kuin kukintaan. Kukinnan voi menettää mutta ei koko kasvia.
 Paraatipenkkiin istutun muutama vuosi sitten kaksi "Sarah Bernhardt" kiinanpionia. Molemmat tekivät viime kesänä joitakin kukkia ilokseni.
 Toinen pensas teki peräti viisi kukkaa, toinen taisi tehdä vain kaksi. Mutta hyvä määrä sekin.
 Pyykkikalliolle olen istuttanut jo vuosia sitten kolme pionia jotka oli Terrassa myynnissä vain nimellä valkoinen pioni. Nuo kaikki kolme ovat nuppuisena ja avautuessaan lohenpunaiset tai vaaleanpunaiset. Täysin aukinaisina kukat ovat valkoiset. Kukkien koko on suuri ja osassa on joissain terälehdissä punaista reunaa. Lajiketieto olisi mukava mutta ilman sitä pärjää. Nämä pionit kukkivat ihan kivasti vaikka sateet veivät osan kukinnasta. Ovat viihtyneet hyvin pyykkikallion puolivarjossa.
 Tämän pionin olen vaihtanut keltaisen vadelman taimiin. Antaja epäili lajikkeen olevan "Bowl of Beauty". Alkuperäinen pensas on kasvanut sijoillaan jo lähemmas puoli vuosisataa. Meillä pioni on ollut siirron alla useamman kerran mutta eipä tuo ole ollut siitä moksiskaan.
Ja pioneista se tärkein. Arvilan alkuperäinen punainen kerrosherkku. Tätä pionia kasvoi talon edustalla. Se piti siirtää pois kaivinkoneen tieltä. Siirsin pionin kasvihuoneen edustalle ja siinä pioni on kasvanut jo monta vuotta. Ensi kesänä siirrän tätä muuallekin, nyt on saanut juurtua riittävän rauhassa jotta jakamista voi taas tehdä. Tämä on pioni joka ei hätkähdä sateesta eikä kuivasta, tuntuu olevan kestävä. Mutta ei ihme sillä onhan se kasvanut täällä ties kuinka kauan. Siirrossa paljastunut juurakko oli valtava.

Muitakin pioneja puutarhasta löytyy mutta tässä ovat ne pionit jotka olen saanut kukkimaan. Virosta olen tuonut muutamia yksilöitä ja Pionien kodista olen ostanut neljä pionia. Toive on kova josko edes joku uusi pioni kukkisi jo ensi kesänä. Mutta kaikkihan sen tietävät, pioni jos mikä opettaa puutarhurille kärsivällisyyttä.

18 kommenttia:

 1. Pionit ovat kyllä ihania. Onneksi eri lajikkeita ja eri värisin kukin kukkivia pioneja löytyy myös paljon.
  Kauniit kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erilaisia pioneja on paljon, kun saisi edes murto-osan niistä omaan puutarhaan.

   Poista
 2. Pionit ovat parhaita! Meillä kuoli viime talvena yksi pioni ja kesällä ostin monta lisää. Viime kesänä ei tosiaan tullut montaa kukkaa, mutta onneksi kaikki puskat eivät kuolleet. Sarah Bernhard on mun lemppari, omani kuolivat jo vuosia sitten ja nyt on odotettavissa uusia kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sarah on todella kaunis pioni ja minä tunnetusti tykkään vaaleanpunaisista kukista. Pionien kanssa talvivauriot olivat ihmeen vähäiset.

   Poista
 3. Kauniita kukkia nuo pionit. Toivottavasti tämä talvi kohtelee niitä hieman edellistä hellemmin. Tuo alimmainen pioni( Arvilan vanha) on todella kiinnostava ja kaunis. Oletko saanut selville sen nimeä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti talvi on tällä kertaa hellempi. Tumman pionin nimi ei ole selvillä, luulen että se on jotain hyvin yleistä kantaa.

   Poista
 4. Multa kuoli viime talveen toistakymmentä pionia. Meinasin lyödä kinttaat tiskiin koko kasvisuvun kanssa, mutta satuin sitten tekemään ison uuden pionimaan... ja toivon kovasti sen talvehtimista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, sulla on ollut todellinen pionikato. Uusia taimia aina saa mutta harmittaa jos menee vuosien työ hukkaan.

   Poista
 5. Pionit ovat tosi ihania! Viime talvi kuritti kaunokaisia tosiaan niin paljon, että kukinta jäi varsin vaatimattomaksi, toivottavasti ensi kesä tuo kukkaloistoa tullessaan. Kuolanpionini ei viime talvesta hätkähtänyt vaan kukki tosi runsaasti jälleen kerran. Viime talvi ei multa vienyt yhtään pionia paitsi yhden (Lollipop) melkein, onneksi siinä oli hento verso kasvussa ja toivon että se siitä sitten vahvistuisi! Minua on alkanut viehättämään (en siis ole keltaisen ystävä yleensä) keltaiset pionit :D
  Mutta totuuden nimissä täytyy sanoa, että kyllä tuo Sarah B. on pionien kuningatar!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun ei olisi pitänyt siirtää pioniani mutta mistäpä talven tuhot olisi voinut arvata etukäteen. Keltaiset pionitkin on kauniita vaikka niitä ei minulla ole vielä yhtään. Sarah on kuningatar!

   Poista
 6. Pionit ovat munkin lemppari kasveja (yksi niistä). Ne vaativat ehkä kärsivällisyyttä, mutta eivät muuten ole niin vaikeita kasveja kuin yleensä oletetaan. Säilyväthän ne vanhoissa autiotalojen pihoissakin vuosia hoitamatta.
  Aivan unelmalta näyttää tuo ´Sarah Bernhard` talonne väritystä vasten. Mullakin on tuo SB ja sit toi ´Bowl of Beaty`tai ainakin luulen niin. Olen saanut sen äidiltäni jakopalana, joten varmuutta ei ole, mutta olen päätellyt niin.
  Tuollaisten perinne pioneiden säilytys on ihan kulttuuriteko. Arvilan pioni on varmasti todella aarre teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärsivällisyyttä vaativaa on odotella vuosikaudet ensimmäistä kukintaa. Joskus se tulee nopeasti ja joskus tuntuu menevän ikuisuus. Vaaleanpunaiset kukat on hyvä väri vaaleanharmaata taloa vasten. Tietoinen valinta :)

   Poista
 7. Mulla on ainoastaan toi sinun ekakuvasi oleva pioni. Mä inhoan niitä, koska ne makaa aina maassa, pitää sitoa niin hyvin.
  Ovat muuten hetken hyvän näköisiä. Viime kesänä toin sisälle ja panin maljakkoon. Yhden katkaisin ihan kukan juuresta ja panin matalaan kippoon. Oli kivan näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioneja pitää tukea mutta minusta se on pieni vaiva kaiken sen kauneuden tähden. Maljakossa pioni kestää tosi hyvin, viime kesänä joitain pelastin sateilta maljakkoon.

   Poista
 8. Pioneja pitää olla paljon, vaikka ne kukkivatkin niin valtavan nopeasti. :)

  VastaaPoista
 9. Onpas sinulla kauniita pioneita penkeissä. Viime talvi oli ankara, mutta minulla kukki pionit parhaiten vuosiin. Yksi heitti henkensä ja toinen alkoi nousta maasta vasta myöhemmin kesällä, kuten moni muukin kuolleeksi luultu perenna viime kesänä teki. Loput pistivät sitten parastaan. Otin kuolanpionin siemeniä ensimmäisen kerran talteen, kun niitä tuli komea määrä. Niistä voisi kokeilla, josko lähtisivätkin kasvuun;)
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä talvi ei sitten verottanut kukintaa, hyvä juttu. Minun tavallinen kuolanpioni tekee siemeniä ja niistä taimia, jopa niin että olen siirtänyt pionia toiseen paikkaan jo. Kannattaa kokeilla.

   Poista

Kiitos kommenteista :)