sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Prioriteettilistan kärjessä

Navetan ikkunat ovat surkeassa kunnossa, ovat olleet niin kauan kuin olemme tässä asuneet mutta nyt tilanne on se että jos pian ei tee jotain niin osa ikkunoista on mennyttä ja koko rakennus alkaa kärsiä.

Kesän aikataulut näyttävät nyt jo siltä että tälle kesälle ei jää aikaa suurelle ikkunarempalle. Lomaa on neljä viikkoa ja siitä menee kolme viikonloppua juhliin, häihin, rippijuhliin ja luultavasti ristiäisiin. Entä jos teenkin ikkunat talvella entisöintikurssilla? Ei taida onnistua sekään. Verhoilua on pakko jatkaa ensi vuosikin ja kaksi iltaa viikossa säännöllisessä harrastuksessa on liikaa. Jos meillä olisi kotona lämmin verstastila ei asiassa olisi mitään ongelmaa, ikkunat hoituisivat siellä hiljalleen. Mutta kun ei ole.
 Karjakeittiön kolmepokainen ikkuna on parhaimmassa kunnossa mutta sekin kaipaa täydellistä kunnostamista. Tuplalasit kertaavat työn määrän.
 Navetassa on 26 kappaletta ulkopokia. Sisäpokia en laskenut. Päätyjen vaakaikkunoille ei tarvitse tehdä mitään mutta muuten kaikki ikkunat on kunnostettava täydellisesti. Eikä haittaisi tehdä jotain myös oville. Päätyjen yläosat ovat metallilevyä. Ei kauniit mutta ehjät. Navetan katto on vahvaa peltiä ja täysin ehjä, sen puolesta rakennuksellä on käyttöikää vielä kymmeniä vuosia. Sekin yksi peruste miksi ikkunoiden kunnostus kannattaa tehdä.
 Tässä laajempaa kuvaa surkeudesta. Etelän suuntaan tehty kattolyhty on korjattava. Seinälaudat vaihdettava uusiin tai vähintään maalattava. Lyhdyn kolme ikkunapokaa tuskin ovat säilytettäviä vaan tilalle on teetettävä uudet. Alhaalla olevat voi vielä pelastaa.
 Uutta ikkunalasia tarvitaan. Jotain on jemmassa mutta osa varastosta hupeni viime vuonna aitan ikkunoihin. Kun katselen uusia aitan ikkunoita niin niihin verraten navetan ikkunat masentaa ja pahasti. Vaikka tekisin kaksi pokaa kuukaudessa menisi ikkunoiden uusimiseen vuosi.
 Navetan ikkunat on kunnostettava ei pelkästään ikkunoiden itsensä takia mutta myös rakennuksen. Ikkuna josta puuttuu lasit päästää veden sisään. Tai poka joka on puoliksi laho lahottaa myös karmin. Ja osa navettaa on hirsirakenteinen. Eikä tiilikään kosteudesta pidä, rapaantuu. Kuvasta näkyy miten navetta on onneksi rakennettu kalliolle.
Osa ikkunalaseista on hyvinkin vanhaa lasia. Jotta ne saisi säilytettyä on toimeen ryhdyttävä pian, mieluiten tänä vuonna tai viimeistään ensi vuonna.

27 kommenttia:

 1. Voi hitsi, tää on just sitä taakkaa, mikä liittyy vanhan pihapiirin omistamiseen. Joutuu katsomaan, kun paikat rapistuu, eikä pysty tekemään mitään, jos ei ole aikaa tai rahaa. Toivottavasti joku ratkaisu löytyy! Teidän lomakausi kuulostaa kyllä erittäin kiireiseltä - 3 häät kuukaudessa, kääk :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisin kirjoittaa huonosti, yhtenä viikonloppuna on häät, toisena rippijuhlat ja kolmantena ristiäiset. ja kun kaikki on lähisukulaisen juhlia niin on oltava apuna jo ennen juhlia, menee koko viikonloppu ja vähän enemmänkin.
   Mutta joo, se on tätä vanhan omistamisen dilemmaa, mihin käyttää aikansa ja varansa. Luulen että otan keväällä käsittelyyn pahimmat ikkunat, korjaan jos voi ja siksi aikaa levyt aukkoihin. Jos syksyllä olisi ennen pakkasia edes 4-6 pokaa valmiina niin pahimmat olisi korjattu.

   Poista
 2. On siinä oma hommansa, mutta navetta on niin komea että tosiaan kannattaa pitää siitä huolta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siitä kannattaa pitää huolta. Uuden rakentaminen maksaisi niin paljon että sellaiseen emme pystyisi joten vanha täytyy kunnostaa ja ylläpitää.

   Poista
 3. Vanhan pihapiirin ja rakennusten dilemma on ihan tuttua. Meillä on yksi vanha aittta pihalla. Tai oikeastaan hirsikehikko, josta puuttuu katto. Loppui määrärahat kesken, mikä harmittaa oikeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän harmituksen. Ikkunoidenkin korjaus maksaa vaikka itse tekisi mutta siinä pystyy jakamaan kustannuksia pitkälle aikavälille.

   Poista
 4. Tuossa on paljon puuhaa, mutta vähitellen etenemällä sekin tulee tehtyä. Korjautin syksyllä ammattilaisella yhden lahon ulkoikkunan (karmi ei pysynyt enää kasassa). Kalliiksi tuli ja aika kauan oli muovisuoja ikkunassa, mutta huonostakin vanhasta pokasta tuli kunnostettuna parempi kuin jos olisi tilannut uuden, sanoi ikkunankorjaaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se asenne on otettava että vähitellen. Aitan ikkunat eivät tulleet kalliiksi kun teetimme vain pkat puuvalmiina. Sellaiset joutuu teettämään osaan ikkunoista, onneksi osaan lasituksen ja kittaukset itse, se säästää. Vanhat ovat parempia, puu kestävämpää ja yllättävän heikosta sitä vielä saa tehtyä hyvän.

   Poista
 5. Voisiko kunnostukseen saada apua esim. ammattikoulusta tms? Jos joku on lopputyötä vailla esimerkiksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisi saada mutta talon sisäovien kanssa sain vähän huonoa kokemusta. Eivät tulleet koskaan valmiiksi ja olivat koululla kolme vuotta. Ikkunoiden kanssa en uskalla kokeilla.

   Poista
  2. Oi huh! No en kyllä taitaisi minäkään testata, jos ovien kanssa kävi noin.

   Poista
 6. Voi huokaus vain tuota yhtälöä aika ja työn määrä. Mutta tosiaan kun sen ajoittaa noin vaikka yksi - kaksi kuukaudessa, ei enää tunnu niin pahalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Homma alkaa sujua mutta se aloittaminen on vaikeinta. Sarjatyönä kun tekee liukuhihnalta niin valmista saa aikaan. Kittien ja maalien kanssa kuivatus vie suurimman ajan. Toisaalta jos sen ajoittaisi kiireisimpään heinäkuuhun ja elokuussa viimeistelisi öisin :D ja viikonloppuisin.

   Poista
 7. Voin kuvitella, että masentaakin välillä ja huoli painaa. Urakka on selvästi suuri. Toivottavasti löydät jostain aikaa edes aloittamiseen. Yksikin ikkuna on kotiinpäin, ja toinen jo eteenpäin. Voi olla, ettet ehdi kaikkea ensi kesänä, mutta edes muutaman ikkunan kunnostus mielestäni kannattaa. Tsemppiä, ymmärrän tuskasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huoli rakennuksesta on pahin, ei tuota ole varaa jättää menemään huonoksi. Toisaalta tässä on saatu jo liiteri kuntoon ja aitta, saunarakennukselle on tehty pieniä korjauksia niin seuraavaksi voisi olla navetan vuoro. Sille ei tarvitse tehdä muuta kuin korjata ikkunat ja maalata puuosat ja ehkä vähän kuosittaa ovia uusiksi. Siitä kaikesta voisi selvitä yhdessä kesässä jos ikkunaremppaa jatkaa seuraavaan kesään. Mutta sitten on myös saunan katto joka alkaa olla aika huonossa hapessa.

   Poista
 8. Ei ne hommat tosiaan lopu, lisääntyy vaan. Itsekin jo nyt ahdistelen, että meidän terassin katon parrut ainakin pitäisi vielä ensi kesänä maalata toiseen kertaan. Minulta meni lähes koko viime kesän loma talon terassien maalauksiin. Ja vielä ennen lomaa rapsuttelin, pesin ja pohjamaalasin pitkin alku kesää, huoh. Vaan ei tässä huokailut auta, pitää vaan tarttua hätkää sarvista ja hoitaa homma kotiin. Varmasti saatte sielläkin ikkunat pian kuntoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei lopu, lisääntyy vaan. Kun saa kaiken valmiiksi niin voi aloittaa taas alusta. Maalaamisen esivalmistelut vie ihan tuhottomasti aikaa, kaikki pesu ja rapsuttelu.

   Poista
 9. Toivottavasti löytyy se kuuluisa into ryhtyä hommiin. Muuten tuo työmäärä voi vaikka lamauttaa. Vanhassa on aina laitettavaa. Eikä tosin uusikaan pysy aina uutena. Kaunis navetta kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän se into löydy, vaihtoehtoa ei ole :) ikkunoiden kunnostamisesta on jo vähän kokemusta niin eiköhän nuo mene nopeasti. Pokien puukorjauksiin en ryhdy, jos niin huonoja löytyy niin se on uuden teettämisen paikka.

   Poista
 10. Joskus olen kuullut, että maalla asuvista koulupojista on ollut iso apu kotitalon kunnostustöissä. Vallankin jos ovat olleet kiinnostuneita käsillä tekemisestä. Sinun nuorimmaisesi taitavat olla kyllä liian nuoria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On pojista jo apua, nuorimmainen purki täysin ilman apua aitan vanhan kaiteen pois. Ikkunakunnostamisessa ei ehkä niin ole lasten työvoimalle tarvetta mutta navetan maalaus jo sujunee.

   Poista
 11. Komia navettarakennus! Ja kattoonki heti, että on tosi hyvin suaras ja ehejä. Töitä vanaha pihapiiri teettää. Mullaki on vintis, navetan klasiihi uuret listat orottamas maalaajaa. Sais ne sitte heti keväällä laitettua, ennenku rupiaa käyttämähän lapiua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhallekin pitäisi jäädä aikaa kesällä ja toisaalta se ainut aika kun näitä remontteja voi tehdä kun talvella ei ole lämpimiä tiloja. Navetta on ryhdikäs rakennus, hyvin tehty aikoinaan.

   Poista
 12. Ei mikään ihan pikkuinen urakka. Mutta noin kaunis navettarakennus on todella säilyttämisen arvoinen. Ja teillä on varmasti myös monenlaista käyttöä navetalle.
  Sä tarvitsisit toisen vuorotteluvapaan tuota ikkunaprojektia varten.
  Meilläkin tuntuu olevan koko ajan jotain ylläpitohommaa, vaikkei olekaan noin isoja tiluksia eikä upeita vanhoja rakennuksia. Joskus väsyneenä ajattelee, että kohta muutan kerrostaloon. Mutta ei sitä oikeasti osaisi ilman näitä kaikkia hommiakaan olla.
  Yrittää olla itselleen myös armollinen ja aikatauluttaa hommat tarpeeksi pieniin eriin, ettei ihan väsähdä. Tsemppiä ja kun väsyttää, katso mitä kaikkea upeaa olette jo saaneet aikaiseksi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mikään yhden viikonlopun työ :D Ja ikkunahommaan ei oikein voi edes talkoita järjestää, itse on puurrettava. Toinen vuorotteluvapaa tulisi tarpeeseen, jos järjestelmä on olemassa vuosien päästä niin viiden vuoden päästä voisi ottaa uusiksi mutta sitten on jo oltava ikkunat valmiina. Ehkä tähän keinot keksitään. Kaikenlaiset rakennukset tarvitsevat ylläpitoa etteivät rapistu, ja fiksu tekeekin niin että huoltaa koko ajan vähän. Puheet kerrostaloon muuttamisesta on tuttuja :D

   Poista
 13. Kyllä kannattaa tuossa vaiheessa kunnostaa ikkunat. Meillä on huono esimerkki siitä, miten käy, kun ei ajoissa huolleta rakennuksia. Ikkunoissa tosin menee aikaa todella paljon, mutta ne levyt voivat olla hyväksi avuksi sillä aikaa, kun ikkunat valmistuvat.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt alkaa olla viimoinen hetki. Aitta saatii kunnostettua juuri oikeassa kohtaa. Saunalla on vielä armonaikaa muutama vuosi katon ja ikkunoiden suhteen. Eli oishan se sitten navetan ikkunoiden vuoro, tai talon sisärempan mikä sekin odottaa tekijäänsä. Kaksi huonetta enää.

   Poista

Kiitos kommenteista :)