sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Sinisiä

Arboretumin kivipurolla on ihan oma tarkoituksensa. Laajennusosa on paikka johon laskee sulamisvesiä. Keväisin paikka on ollut ihan liian kostea, myös leutoina talvina. Koska emme voi sulamisvesille mitään, piti keksiä toinen vaihtoehto. Varsinaista salaojitusta ei tehty mutta kivipuro toimii avo-ojana jonne sulamisvedet valuvat. Kivipurosta vedet menevät niitä varten tehtyyn kivikaivantoon.
 Ankean värisiä sinisävyisiä kuvia, vuoden 2016 viimeisenä päivänä otettuja. Mutta ennen pakkasia kiersin taas koko puutarhan läpi. Vaikka märkää on ollut niin ei sentään ihan vetistä.
 Ja kivipuro on todella toiminut hyvänä ojituksena. Kaivanto on melkein ääriään myöten täynnä vettä. Kaivannon avulla saattaa pysyä arboretumin laajennus tarpeeksi kuivana sinne istutetuille puille.
 Tarkistessani tervaleppäaidannetta huomasin ensi kerran miten upeat sinisävyiset silmut tervalepässä on. Leppäaidanne on lähtenyt hyvään kasvuun, hurjimmissa on ollut jo metrin kasvu. Sanoisin että viiden vuoden päästä ollaan aidanteen suhteen hyvällä mallilla, ovat jo risuista pensaiksi kasvaneita.
Arboretumin ainoassa perennaistutuksessa näyttää hyvältä. Jos talven kanssa sujuu hyvin niin ainakaan harmaakäenkukista ei ole pulaa. Nuo kaikki hopeisenharmaat etualan pikkutaimet kuuluvat harmaakäenkukalle. Nyt kun on hetken vielä valoisaa taidan käydä heittämässä vähän havuja arempien taimien päälle. Jos se luvattu kova pakkanen tännekin ehtiää.

25 kommenttia:

 1. Hyvännäköinen ja toimiva ratkaisu. Oletteko käyttäneet puron pohjalla mitään suodatinkangasta? Samantyyppistä ojaa olemme miettineet meillekin, rinnetontin sulamis- ja sadevesiä ohjaamaan. Tavoitteena saada vedet valumaan edes jossain määrin suunniteltua kanavaa pitkin, eikä sieltä-täältä pitkin pihaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puron pohjalla on suodatinkangas, osin kaksinkertaisena, ja silti siitä kasvoi kaikki mahdollinen läpi. Pitäis varmaan olla maanrakennuskangas että toimisi parhaiten. Keväällä on tiedossa ahkeraa kitkentää. Meillä puro toimii todella hyvin, ennen sitä vesi meni täysin hallitsemattomasti tuolla alueella. Siihen tulee sulamisvedet läheiseltä tiestä ja osin pihasta ja metsästä.

   Poista
 2. Nyt on todellakin vaikea saada muun sävyisiä kuvia. Mutta toisaalta tässä siniharmaassa ajassa on oma viehätyksensä.
  Tuo kivipuro on kaunis ja varmasti todella toimiva. Se antaa puutarhalle ilmettä kaikkina vuodenaikoina.
  Oikein ihanaa uutta puutarhavuotta!

  VastaaPoista
 3. Hyvä, että kivipuro täyttää tehtävänsä. On se kaunis katsellakin.
  Minulla oli harmaakäenkukka joskus takavuosina, mutta se katosi. Jossain puutarhalehdessä näin ihan hiljattain kuvan ja ajattelin, että sitä pitääkin hankkia uudelleen. Aika kiva, jos tekee noin paljon taimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ensin luulin harmaakäenkukan hävinneen talven takia kunnes jostain luin että onkin kaksivuotinen. Kovasti tekee siementaimia ainakin tämä pinkki versio, lahjoitin niitä loppukesästä eteenpäin ja olen kitkenyt poiskin. Ja osa päätynee keväällä taimitorin vaihtariksi. Mutta ei minua haittaa runsaus, harmaakäenkukka on kaunis ja tuossa on kasveja jotka kyllä pärjäävät sille.

   Poista
 4. Vaikka ilmanala onkin ollut vähän harmaa, pihasi näyttää niin komealta tähänkin vuoden aikaan. Ihanaa vuoden alkua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmaata on ollut, viikolla tuntui ettei päivä tule ollenkaan esiin. Mutta tästä se kevät melkein jo alkaa!

   Poista
 5. Hyvin näyttää kivipuro toimivan. Heti aloin miettiä, että oletko jo hankkinut kasveja tuota kivikaivantoa varten?
  Minulla on ollut sekä valkoinen että pinkki harmaakäenkukka. Toinen on tehnyt siementaima. Koska kukka on kaksivuotinen, en enää muista kumpi väri on kadonnut ja kumman siementamia on näkyvillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaivannon reunalla kasvaa jo viiruhelpi ja keltapäivänlilja. Istutin tosi pienen hortensiankin mutta siitä en tiedä selviääkö talvesta hengissä. Jotain muuta voisi vielä laittaa, enemmän kaivantoon päin eli pitää sietää seisovaa vettä mutta ei saisi täyttää koko kaivantoa.

   Poista
 6. Hyvän näkööne ja toimiva ratkaasu! Varmasti kivipuro auttaa arboreettumin kasvia talavehtimises. Märkyyshän on useen pahempaa ku kylymä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Märkyys on pahin ja vielä yhdistettynä jäätymisen. Tuossa on pari tosi arkaa puuta kuten pyökki ja punapyökki, ihan kokeilumielessä laitettuja muutaman euron taimia. Niistä en mitään odota mutta japaninsiipipähkinän ja punakoivun haluaisin pysyvän hengissä.

   Poista
 7. Kaunis on tuo kivipuro. Minä kävin tänään peittelemässä joitain istutuksia. Aika vähän oli noita havuja käytössä, mutta jotain sain suojaan. Jännittävä kesä taas tiedossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän liiankin jännittäviä. Hanskat naulaan jos tuho on taas karmiva :D

   Poista
  2. Vähän samaa kyllä ajattelin kun kuulin tästä pakkasen tulemisesta. Onneksi tuota lunta sentään satoi jonkun verran ja taitaa olla just sellasta hyvää höttöstä lämpöä eristävää lunta. Mutta joo, meinasi itku ensin tulla. Ja ehkä ihan vähän tulikin.

   Poista
 8. Kaunis puro ja vettäkin on melkoisesti. Mutta lunta ei teilläkään näy.
  Mulla ainakin kukkatarha on ihan paljas, katsotaan mitenkä ne säilyvät yli talven ?? Kun taas on luvattu pakkastakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vettä on. Satanut ei ole, tuo on kaikki sulamisvettä. Sitä kertyy tuohon puutarhan kolkkaan todella paljon.

   Poista
 9. ahkerointi on palkittu hienosti :) Hyvää uutta vuotta!!

  VastaaPoista
 10. Kaunis ja näppärä ratkaisu! Hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)