tiistai 24. tammikuuta 2017

Liljoja

Liljat ovat niitä kukkivia kasveja joita pitää lisätä puutarhaan ensi keväänä. Nimittäin kaikki liljani selvisivät hengissä rankan talven yli. Ja ainakaan minun puutarhassa ei ole loppukesästä kukkivia kasveja yhtään liikaa.

 Punainen tiikerililja on löytö Türista. Ostan lisää jos joskus tulee vastaan, tämä on viihtynyt puutarhassa hyvin. Kukkii ensimmäisten joukossa liljoista.
 Keltainen tiikerililja on sekin Türin tuomisia. Väri on todella voimakas keltainen, hauskan näköinen mutta hankala kuvata kun jokainen kukka sojottaa eri suuntaan.
 Lilja "Pink Expression" on hankittu Lidlistä viime keväänä. Kaikki mitkä istutin kukkivat. Väri on aika herkku kun taustana on tummansiniset ukonhatut.
 Vähän herkemmän värinen on lilja "Elodie", sekin Lidlistä viime keväänä ostettu. Arboretum ei ollut tälle ehkä otollisin paikka kasvaa mutta vielä en kuitenkaan siirtänyt pois.
 "Arbatax" liljassa ei ole mitään värittömyyttä tai herkkää, se on pinkkiä koko rahan edestä.  Lilja on tuotu ensimmäiseltä Türin matkaltani ja taitaa olla lempililjani puutarhassa. Aivan uskomattoman kaunis kukka.
Viimeisenä mutta ei yhtään vähäisenä perinteinen oranssi tiikerililja, yksi Arvilan alkuperäisistä kasveista. Tällä on kaunis tarina. Löysin kaksi alkua syreenin alla olevan ison kiven vierestä. Siirsin ne jo nyt tuhottuun kukkapenkkiin missä alkoivat pikkuhiljaa lisääntymään. Kukkapenkki hävitettiin jotta saatiin kasvihuoneen viereen tilaa kasvilaatikoille. Siirsin tiikerililjat tähän nykyiselle paikalleen, navetan kyljen rinteeseen. Ja ihan sattumalta viereen tuli Arvilan alkuperäistä valkoista syysleimua. Miten loistava pari yhdessä. Syysleimu kesti talven mutta koko vanha kasvusto kuoli. Nämä kukat ovat vanhan kasvuston reunoille kasvaneita uusia taimia. Hetken ehdin pelätä että leimu olisi menetetty. Onni taisi olla pienoinen rinne missä nämä kasvavat.

Luumulehdossa ei kasva yhtään liljaa, kevään Türin matkalta olisi tarkoitus löytää sinne liljat. Väristä en sano vielä mitään, katsotaan ensin löytyykö mitään mikä sytyttää.

18 kommenttia:

 1. Liljat ovat upeita ja niistä saa kivoja maljakkokukkiakin, jos raaskii poimia.
  Niitä on niin valtavan paljon upeita lajikkeita ja värejä, että niiden kanssa meinaa tulla valinnan vaikeus. Toivottavasti löydät Turista jonkin todella upean lajikkeen!
  Ihanaa, että Arvilan alkuperäisä kasveja on säilynyt! Ne ovat todellisia aarteita ja vaalimisen arvoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole raaskinut poimia, liljoissa on aika voimakas tuoksu jota on helpompi sietää ulkotiloissa. Jotain meillä on säilynyt ja niitä kaikkia yritän vaalia ja lisätä.

   Poista
 2. Onpa kauniita liljoja! Elodie on tosiaan herkän kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elodie on tosi kaunis lilja, sitä voisin hankkia lisääkin jos tulee jossain vielä vastaan.

   Poista
 3. Niin ihania ovat! Mun liljoista suurin osa jäi nousematta viime kesänä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, minä olin yllättynyt miten hyvin kestivät talven.

   Poista
 4. Upeita liljoja! Niitä pitää saada lisää ja tämä postaus tulikin oivaan aikaan. Sain taas yhden uuden idean remontoitavaan kukkapenkkiin, kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin haluan lisää, ovat helppoja kasvattaa. Hienoa että sait idean poikasen, se on blogien parhainta antia, antaa ideoita.

   Poista
 5. Todellisia kaunottaria ovat kaikki liljasi ja kukkivat tosi komeasti.
  Minulla liljoihin tahtoo tulla loppukesästä harmaahometta. Kukkivat kyllä tosi kauniisti, mutta loppukesästä tautiset lehdet näyttävät ikäviltä. Vaikka olen kukinnan jälkeen katkonut ja polttanut saastunnan saaneet varret lehtineen harmaahomeen torjumiseksi, tahtoo tauti silti uusia joka kesä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole harmaahome vaivannut, eikä liljakukot. Molemmista voi olla vaikea päästä eroon.

   Poista
 6. Onpa kauniita liljoja. Minäkin pidän liljoista todella paljon. Unikoitten ohella ne ovat lempikukkiani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liljat on omalla tavalla kauniita. Kaikista en pidä mutta onneksi valikoimaa riittää.

   Poista
 7. Oi nua pinkit, nam! Moon vasta ny löytäny lilijat. Syksyllä niitä istutin aika montaa sorttia. Toivottavasti talavehtiivat. Jaaha, littelistä voi löytää lilijojaki. Pitääpäs olla skarppina.
  Mummalla oli kans tiikerililijoja, ku olin kersa. Raikas yhyristelmä, valakoone ja oranssi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin herkkuja :) Lidlissä oli keväällä myynnissä, valikoimaa vaan ei voi tietää etukäteen ja paikalla pitää olla samana päivänä ettei jää nuolemaan näppejään.

   Poista
 8. Mulla liljat kuoli viime talveen. Niitä oli paljon. Onneksi kalleimmat martagonit joten kuten selvisivät. Niiden haalimiseen kun oli käytetty paljon aikaa ja rahaakin. Pieni mahdollisuus on joidenkin kynsien selviytyminen ja keväällinen nousu. Mutta ostoslistalla on paljon liljoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi! Meillä on vyöhyke II-III riippuen missä päin puutarhaa ollaan, ehkä se auttoi selviytymisessä.

   Poista
 9. Liljat ovat tosi näyttäviä kasveja. Teillä siellä on jo monenväristä ja -näköistä. Hienoa, että nuo alkuperäiset kasvit ovat selvisivät viime talvesta. Se on mainio yhdistelmä.

  VastaaPoista
 10. Upeat liljat. Itsekin olen noiden vahvan väristen puutarhan komistusten ystävä:)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)