lauantai 21. tammikuuta 2017

Ensi kesän työ

Vuoden 2017 Avoimet Puutarhat pidetään 2.7. Minun puutarhaa ja kukintaa ajatellen aika on juuri se oikea. Hetken tässä jo harkitsin tänä vuonna osallistumista. Mutta ehkä ei ole vielä minun puutarhani vuoro. Ensi kesä tulee olemaan niin täynnä kaikkea muutakin etten tiedä yhtään miten paljon jää aikaa puutarhalle palkkatyön ohessa.

Mutta osallistuin tai en, niin yksi puuha on sellainen jonka olen aikatauluttanut ensi kesälle. Aloitus on heti kun maa on sula.
 Tavoite on saada loputkin kivimuurien vierustat siisteiksi. Ruohonleikkurille ei pääse lähelle ja on minun mielestä liikaa vaadittu että mies ottaisi kerran viikossa trimmerillä kivien vierustat. Jos ihmettelet aurauskeppejä keskellä kesää noissa valokuvissa niin ne merkkaavat hieman onnettomia tammen taimia jotka kasvavat kivimuurin vieressä.
 Osa työstä on jo tehty. Pitkä muurin paraatipuoli on täysin valmis, samoin navetan kivimuurin vierus. Enää puuttuu pitkän muurin ns. takapuoli ja rosarion luumulehdon puoleinen osa. Eli ei mikään mahdoton urakka.
 Pitkän muurin takapuolen kimppuun kävin jo viime kesänä. Alimmaiseksi lakanakangasta ja päälle sahanpurua liiteristä. Toimi ja ei toiminut. Kangas ja sahanpuru on niin kevyttä että kivien ja kankaan välistä puski innolla rikkaa.
Paremmin toimi halkaistut multasäkit joita virittelin kivien mukaisesti pitkälle muurille. Tuolta alta kuoli kaikki kasvusto. Keväällä muokkaan maan ja sitten on vuorossa kasvien istuttaminen kivimuurin viereen. Kerrankin voi valita kasveja mitkä valtaavat kaiken tilan ja leviävät holtittomasti. Ajattelin että istutukset muurin reunalla ovat helpoin ratkaisu. Niiden reunuksen voi kantata niin että se on helppo ajaa ruohonleikkurilla. Vaan entäpä mitä kasveja tuohon laittaisi?

Ajatuksena on siirtää tuoksukurjenpolvea joka on nopeakasvuista. Omasta takaa löytyy myös verkikurjenpolvea ja valkotäpläimikkää siirrettäväksi asti. Kaikki nuo peittävät alansa niin hyvin että rikkojen on paha päästä läpi. Ja juuri sellaisia muurin viereen kaivataan.

26 kommenttia:

 1. Siinäpä onkin urakkaa.. Jahas, ai vikmein on Avoimet heinäkuussa. Oispa ollut vielä kaksi viikkoa myöhemmin ja olisi ollut täydellinen ajoitus meikäläiselle. Pitää harkita..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihdoin ja viimein heinäkuussa! Jos en pidä avoimia omassa puutarhassa niin vierailla pitää mahdollisimman monessa.

   Poista
 2. Hieno kivimuuri! Ja tuoksukurjenpolvi tulee varmasti näyttämään kivalta sen vieressä.
  Inspiroiduin myös heti postauksestasi, koska minulla on samanlainen ongelma - rikkaruohoja puskee kivipenkereen välistä. Olen miettinyt myös alueen kattamista jonkinlaisella pressulla, ja nyt taidan toteuttaa sen ajatuksen, koska temppu ilmeisesti todellakin toimii.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peittäminen on vaivattomin tapa hävittää rikkakasvustot, tosin se vaatii aikaa. Tuoksukurjenpolvi on kiva kasvi, kaunis ja reheväkasvuinen.

   Poista
 3. Peittokurjenpolvi, jättipoimulehti, konnantatar - nuo ainakin pitävät hyvin rikkoja peitossa. Isolehtiset kuunliljatkin, mutta onko paikka niille liian paahteinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuunliljoja mulla ei ole yhtään, eikä tule :D en vain pidä niistä yhtään. Tässä kohtaa ollaan nuukia ja käytetään oman pihan jakotaimia. Peittokurjenpolvea tosin voisin hankkia, sitä minulla ei kasva missään.

   Poista
 4. Toivottavasti jonain vuonna pidät puutarhasi auki avoimina päivinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti pidän, nyt vain sattuu heinäkuulle niin paljon muuta että en tiedä kestääkö kunto vielä avoimetkin. Ihana kyllä olisi pitää puutarha auki.

   Poista
 5. Ja mulle avoomet osuu kukkimattomampahan aikahan. Riippuu kyllä pikkuusen vuaresta. Vois sitä ittekki pitää avoomet, vaikka tuntuu ettei puutarha valamis ookkaa. No sitä päiväähän kestää orottaa :D
  Kivimuurista tuloo hiano ja on kasviille lämmin paikka. Ansikkaaki vois kokeella, ainaki jonku korkiemman alle. Nii ja sitä ihanaa vuarenkilipiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu todella paljon siitä millainen on kevät. 2015 heinäkuun alussa kukki vielä syreenit ja tulppaanit ja juhannusruusu. Viime vuonna oli normaalimpi tahti. Ja tämä vuosi on tietysti vielä arvoitus. Vuorenkilpeä minulla on, on loistokasvi kuivalle paikalle koivun alle missä ei kasva mikään muu. Se vain kotiloiden kanssa hankala kasvi, muhivat siellä alla hyvässä tallessa. Ansikkaa voisi kokeilla!

   Poista
 6. Hieno on tuo kivimuurisi. Tuoksukurjenpolvi sopii siihen varmasti. - Itse olen osallistunut avoimiin puutarhoihin jo neljä kertaa, ja kokemuksen perusteella voin suositella. Mukavia tapahtumia ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on mukavia tapahtumia ja minusta rikkaus on juuri siinä että näkee niin erilaisia puutarhoja, isoja, pieniä, valmiita, luonnonmukaisia, jne.

   Poista
 7. Hienolta näyttää! Itsellekin, näitä hankalia paikkoja. Kiitos inspiraatiosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inspiraatiota on hyvä hakea jo nyt, jaksaa sitten huhtikuussa heilua lapion kanssa.

   Poista
 8. Upea kivimuuri ja hyvät suunnitelmat, vaikka tekemistä niiden toteuttamisessa riittääkin. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapiotyötä, ja sen tietää missä kunnossa on lihakset talven jäljiltä :)

   Poista
 9. Kivoja suunnitelmia kivimuurille. Meillä ei puutarhaa voi vielä esitellä avoimissa, mutta ehkä jo muutaman vuoden päästä tilanne on toinen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta eikö olisi mahtava nähdä puutarha alkutekijöissään ja sitten vaikka 5 vuoden päästä. Monesti sellaiset puutarhat ovat helmiä mitkä eivät ole liian sliipattuja.

   Poista
 10. Sinulla on hyviä suunnitelmia. Kivimuurista tulee varmasti ihana. Se on totta, noitten kivien viereen kasvavat heinät on aikamoinen työ pitää puhtaana. Joka viikko pitäisi ajaa trimmerillä läpi, kokemusta on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hirveä työ pitää puhtaana, siksi tarvitaan muita konsteja. Kasvit ja siisti kanttaus toimii.

   Poista
 11. Tuo kuvimuuri on kiva! Hyvät suunnitelmat jo valmiina...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty...

   Poista
 12. Avoimet puutarhat päivä on kyllä ihana tapahtuma. <3 Joskus kyllä haluan minäkin puutarhamme ovet avata muidekin nähtäväksi, mutta ainakin ensi kesän ajankohta on meille huono; heinätyöt on juuri tuohon aikaan. :) Kivimuuri. <3

  VastaaPoista
 13. Hieno muuri! Vähän haaveilen sellaista itsellekin ja kiviä olisi kyllä, mutta mahtavatko muuttaa kaikki seudun käärmeet sinne...

  Eipä ole itselle tullut mieleen hyödyntää säkkimuovia tässä käytössä, kiitos siis vinkistä. Meilläkin olisi rikka-alueita, joille tuo on paras vaihtoehto ja yhdessä onkin nyt vuoden ollut muovi paikoillaan.

  Ja kiva myös kuulla, että avoimet puutarhat ovat heinäkuulla. Itsekin joskus mietin niitä, mutta ehkä sitten hamassa tulevaisuudessa mökkipuutarhassa.

  VastaaPoista
 14. Meillä on ollut avoin puutarha kaksi kertaa ja on se kyllä mukava päivä. Suosittelen! Kivimuurin reunoihin meillä on istutettu vuorenkilpeä. Sen reunasta on helppo huristella eikä haittaa, jos joku lehti silppuuntuu!

  VastaaPoista
 15. Meillä on kaksi kertaa ollut avoin puutarha ja kokemukset ovat pelkästään myönteiset. Kivipengerrysten reunaan olen usein istuttanut vuorenkilpeä, joka tuhoaa rikkakasvit helposti. Iloista kevättä sinulle!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)