torstai 5. tammikuuta 2017

Kasvihuoneen kasvukausi

Kasvihuoneesta tuli otettua viime kesänä todella vähän kuvia. No eipä siellä toisaalta ole juuri mitään muuta kuvattavaa kuin tomaatit ja kurkut. Tässä silti muutama kuva viime vuoden kasvukaudelta.

Keväällä 2016 pääsi kasvihuoneen kanssa tositoimiin harvinaisen varhain. Joka vuosi ensimmäinen työ on pestä kasvihuone. Ensin etikalla tarkkaa työtä tehden ja sen jälkeen vielä käsitiskiaineella joka nurkka ja kolo. En tiedä johtuuko siitä vai mistä mutta ötököiltä on vältytty.

Kevät oli niin paahtava että kasvihuoneeseen oli laitettava varjostus ennen taimien istuttamista. Muuten aurinko olisi paahtanut taimet hengiltä. Kasvihuoneen kyljessä on minun kastelupiste. Kastelukannut täytetään oikealla näkyvästä hanasta. Vesi kerätään kuution säiliöön navetan katolta ja sieltä vesi valuu omalla painollaan kasvihuoneen hanalle.

 Itse kasvatetut tomaatin taimet hetki istuttamisen jälkeen. Vähän ovat alkuun nuupallaan mutta piristyvät jo seuraavaksi päiväksi. Tomaatin taimet sidon paalinarulla rautalankaan joka menee kasvihuoneen päädystä päätyyn. Rautalangassa naru on kiinni pyykkipojalla. Kuvassa on vielä pienet tukikepit mutta ne poistin kun virittelen narut paikoilleen. Kasvihuoneen multaa en vaihda, siinä on maapohja. Lisään vain uutta multaa joka vuosi. Lannoitteeksi kanankakkaa ja turvelantaa.
 Tässä vaiheessa on kaikki taimet paikoillaan. Osa tomaateista kasvaa vanhoissa ämpäreissä. Paras sato tulee kuitenkin maassa kasvavista taimista. Maa annostelee juuri oikeassa suhteessa ravintoa ja kosteutta. Joidenkin mielestä samassa huoneessa ei voi kasvattaa yhtä aikaa kurkkua ja tomaattia mutta ainakin meillä ovat kasvaneet sulassa sovussa vaikkakin eri puolella kasvihuonetta.
 Loppukaudesta näky on melko aneeminen. Pitkiä rankoja joissa roikkuu tomaatteja siellä ja täällä. Viime vuonna sato oli kohtuullinen, tomaattia riitti jaettavaksi mutta sitä ei ollut ihan älyttömän paljon liikaa.
Viimeisenä työnä on siivota kasvihuone. Otin kuihtuneet taimet pois, laskin viiniköynnöksen maata vasten ja peitin sen kuivilla lehdillä. Möyhin vähän kasvualustaa mutta muuta en syksyllä tee, keväällä on kuitenkin edessä huolellinen pesu ja rakenteiden tarkistus. Ensi vuonna joudumme todennäköisesti uusimaan hirsikehikon jonka päällä kasvihuoneen lasikehikko makaa. Muutaman vuoden se näyttää kestävän ennen uusimisen tarvetta. Siitäkin huolimatta jatkossakin tässä kasvihuoneessa on hirsikehikko perustana. Se mahdollistaa kasvihuoneen elämisen ja maapohjan josta tykkään.
Toivottavasti kesän 2017 kasvukausi kasvihuoneessa on vähintään yhtä hyvä kuin edellinen.

15 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

  2. Kruunu Vuokko5. tammikuuta 2017 klo 16.50
    Kyllä itsekasvatettuja tomaatteja ja kurkkuja ei voita mikään. Itse olen vielä ihan aloittelija molempien viljelyssä, sillä viime kesänä oli vasta ensimmäiset kylvöt uudessa kasvihuoneessa. Sato kuitenkin yllätti ihan positiivisesti. Liekö ollut osin aloittelijan tuuria.
    Mukavaa loppiaista sinulle.
    VastaaPoista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaupasta ei saa itse kasvatettujen kurkkujen veroisia. Minusta sekä tomaatti että kurkku on peruskasvatuksessa helppoja. Minäkin luulin ensin niitä paljon vaikeammiksi.

      Poista
  3. Maapohja meilläkin on kasvarissa, mutta perustuksena on valettu antura ja siihen päälle leca-harkoista tehty sokkeli. Olen ollut hyvin tyytyväinen! Lisäilen kans keväisin multaa ja palanutta hevosen/kanan lantaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maapohja on helppo, meillä on vielä savi pohjana niin pidättää hyvin kosteutta. Uuden kasvihuoneen kanssa on pohdittu mitä tehdään, ehkä tuollainen antura on kätevin.

      Poista
  4. Itse kasvatetut vihannekset ovat parhaita. Minä olen tomaattiholisti kesäisin, kun saa syödä makeita, itse kasvatettuja tomaatteja. Talvella en niin välitäkään syödä mauttomia ja kovia tehotuotannon hedelmiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvella ovat mauttomia ja kovakuorisia, kesällä makeita ja pehmeitä. Kirsikkatomaatteja en osta talvella ollenkaan, tavallisia kyllä syön.

      Poista
  5. Ollappa kasvihuanes. Jo monena vuatena oon meinannu teherä, mutta aina joku muu tyä kiilaa erelle. Kätevästi toteutettu kastelujäriestelmä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvihuone on kesäarkien luksusta, omia tomaatteja ja kurkkuja. Tomaatin satokausi on yllättävän pitkä, viime vuonna kesti melkein 4 kuukautta.

      Poista
  6. Kiva kuvasarja kasvihuoneesta. Olisi varmasti kiva, jos olisi kasvihuone. Kaikki maistuu niin hyvältä, kun on itse kasvatettu. - Hyvää loppiaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse kasvatettu ruoka on makoisaa, ehkä siinä on pientä kotiinpäin vetoa mutta sanoisin silti paremmaksi kuin ostetut tuotteet :)

      Poista
  7. Mukava nähdä kasvihuoneesi nyt,Taisit saada hyvän sadon, noista tomaateista päätellen, ovat mehukkaan näköisiä. Eikö samettikukka auta joihinkin tuholaisiin ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samettikukan pitäisi torjua tuholaisia. Ensi kertaa kokeilin niitä kasvihuoneessa. Jos ei muuta niin olivat ainakin kauniita.

      Poista
  8. Kasvihuone on niin ihanuus kuin olla ja voi, sato maukas...verrokkia ei löydy helpolla! Mukavaa kasvatella pikkutaimet ensin hellien, sitten siirtäen ne kasvariin ja hoivaten, viimein sadonkorjuu, paras palkka ilman muuta!

    Pesen kasvarit jo syksyllä painepesurilla ja talvi tappaa loput tuhoajat. Mutta monta oikeaa tapaa on olemassa, oletkin hyvin perusteellinen ja se tosiaan vaikuttaa tuholaisten määrään suoraan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on hienoa kun kasvarin voi pestä painepesurilla, meidän kasvarin lasit ei kestä. Osa on reunoista halki, pitää olla hellävarainen. Siksi pesen käsin joka vuosi mutta ei se ole kuin puolen päivän homma vanhan tiskiharjan kanssa.

      Poista

Kiitos kommenteista :)