tiistai 3. heinäkuuta 2018

Sateen jälkeen

Viime yönä saimme nauttia kunnon ukonilmasta. Neljän aikaan aamuyöllä alkoi uskomaton jytinä ja jylinä joka kohta vaimeni kunnes viiden aikaan palasi entistä voimakkaampana. Meillä harvoin on ukonilma ihan päällä mutta tämä oli jo toinen kerta tänä kesänä. Jos en olisi ollut niin väsynyt yöllä niin olisin noussut ylös ihailemaan luonnon pauhua. Ukkosen mukana saimme sadetta koko yön ja päivän, lopullinen sademäärä oli hitusen yli 30ml.
Sateen jälkeen tuli uskomattoman hieno iltasää. Pilvetön taivas ja täysin tuuletonta. Ei kun kamera mukaan ja pihakierrosta tekemään.
 Talon edustan penkin pallokoriste on pihan kauneimpia. tarjosin sitä pienen köynnösukonhatun taimen tueksi mutta taimi itse oli toista mieltä ja on kiertynyt viereisen taimen ympärille. Ehkä se ei pitänyt ruosteesta.
 Samassa penkissä kasvava ruusunätkelmä on yllättänyt kasvuvoimallaan. Se saa taivutettua jopa rusokirsikan oksan tarttumakärhöillään. Jouduin karsimaan nätkelmän kasvua jotta se ei tekisi pienelle puulleni vahinkoa.
 Ukonhattujen penkissä kasva tummakukkainen tähtiputki kukkii todella runsaasti. Puolivarjoisa kasvupaikka on tämän mieleen.
 Ensimmäiset pioniunikot avautuivat viikonloppuna. Olen rajoittanut niiden määrää, tämäkin yksilö saa lähteä heti kukittuaan sillä kasvaa luumulehdon käytävällä.
 Arvilan oma ruusu ei ole parhaimmillaan. Ensin kiusasi kuivuus ja nyt sateet. Aina ei voi olla parhaimmillaan.
 Yllättävästi ukonkello oli sunnuntaina Avoimissa Puutarhoissa pihan puhutuimpia kasveja. Olin unohtanut siltä nimikyltin ja sain useamman kyselyn siitä mikä kasvi tuo on. Harmi, että olen kitkenyt kaikki siementaimet pois, tätä olisi haluttu. Toisaalta olen hyvin varovainen jakamaan näitä leviäjiä eteenpäin, joskus olen jopa suoraan kieltäytynyt.
 Toinen kysymyksiä herättävä kasvi oli punaisena kukkiva härkäpapu 'Crimson Flowered'. Ja onhan se kaunistus jota voisi kasvattaa ihan vain kukkien takia.
 Ja kaunistusta pitää puutarhassa aina olla. Sade pesi pölyt arboretumin isolle kivelle asetelluista kauniin muotoisista kivistä joita otan talteen aina kun niitä löytyy pihasta. Ihan kiva kokoelma niitä jo onkin.
Iltakierros oli hyvä päättää talon edustan penkkiin, samaan josta aloitin. Syysvuokko on hiukan etuajassa, enpä muista, että siinä olisi ollut koskaan ennen nuppuja heinäkuun ensimmäisinä päivinä. Voi olla, että syysvuokko kukkii tänä vuonna kesävuokkona.

14 kommenttia:

  1. Myös meillä satoi ja ukkosti. Minä olen vuosia sitten tuonut pihaani valkoisen ukonkellon taimen. Kotilot söivat sen heti ja koko kasvia ei ole aen jälkeen näkynyt. Näyttävä ka kaunis kasvi, mutta enää en uskaltaisi ottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää että on kotiloiden mieleen. Kukkavanat leikkaamalla kukkimisen jälkeen on pysynyt meillä kurissa.

      Poista
  2. Meilläkin tuo ukonkello vaeltaa pitkin lehtoa, ei määräävästi, mutta kuitenkin, kaunis se on, mutta varovainen pitää olla ettei aloita valloitusta liiaksi. Kaunis tuo tuki totta tosiaan! Ihana tuo ruusunätkelmä! Köynnösukonhattu on tosi kaunis, pitänee laittaa vielä kerran se hankintalistalle :D. Syysvuokot ovat aikaisessa meilläkin, kesävuokkoja siis, kukkivat kuitenkin. Ansaittua kiitosta tuo härkäpapu teillä sai, ihana kukkija ja mesibaari, tykkään siitä ihan mahdottoman paljon ja pitkään se on laatikossa kukkinut kaverinaan vaaleampipunainen persianapila.

    Olipa teillä kunnon heinäkuinen sää, sadetta ja ukkosta! Toivottavasti ei ukkonen tehnyt tuhoaan. Meillä on vain satanut, siitä olen mielissäni kovin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Köynnösukonhattua kannattaa miettiä, minulla on sitä punaisena ja valkoisena, valkoisen kukintaa odotan kovasti koska istutin sen vasta viime syksynä. Persianapila on minulle uusi tuttavuus, siihen pitää tutustua.
      Ei tehnyt ukkonen mitään tuhoja, onneksi niin.

      Poista
  3. Sade tuli taas tarpeeseen. Minullakin kasvaa tänä vuonna ' Crimson Flowered' sinun vinkistäsi, se on upea väripilkku kasvimaalla.
    Minulla kasvaa pihassa sininen ja valkoinen ukonkello, mutta täällä ne eivät ole kovasti levinneet, varsinkin valkoinen on hyvin maltillinen kasvultaan.
    Syysvuokkokin jo nupulla, se on innostunut varhain. Arvilassa näyttää kaikki kukoistavan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sade on tullut todella tarpeeseen, nurmikosta parhaiten huomaa, on janoinen kuin mikä. Kylvin viimeiset Crimsonin siemenet, on tilattava lisä ensi vuodeksi sillä taidan ottaa lajikkeen vakituiseksi kasviksi, kukat on niin upean väriset.

      Poista
  4. Ukkoosta ei oo tänä kesänä viälä näkyny. Taitaa tämä sarerintama ohittaa meirät ihan kokonansa. Muutama pisko on vasta tullu. Ihana tua koriste! Ruusunätkelmää oon joskus haikaallu, sais vaihtelua köynnöksihi. Ukonkellot on komeeta kukkijoota. Mulla oli erellises puutarhas sinistä, mutta kaivoon sen muutaman vuaren päästä pois ja voi kauhiaa mitä kaapelia maasta nousi ja palio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei viime kesänä ollut ukkosia oikeastaan lainkaan, nyt niistä on saatu nauttia, minä tykkään niistä. Ruusunätkelmä on kaunis, ostin sen vaaleanpunaisena keväällä mutta kuivuus tappoi vaikka yritin kastellakin.

      Poista
  5. Ukkonen, vau. Täällä on tänä kesänä kuulunut yksi ainokainen jyrähdys ja siinä se sitten oli. Sen sijaan vettä on nyt saatu mukavasti ja lisääkin on luvassa. En valita, en yhtään. Kuivuudesta kärsivä puutarha ja luonto saa tarvitsemansa.
    Ihastuttava tuo pallokoriste. Ja ihania ovat pyöreän muotoiset kivetkin.
    Huomasin nuput omassa syysvuokossa. Se on päättänyt muuttaa itsensä kesävuokoksi, kuten sanoit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vettä on luvassa lisää, saa nähdä mennäänkö toiseen ääripäähän eli kuivuudesta tulviin. Sunnuntaille kiitos kaunista säätä, olisi ekat tämän talon juhlat jotka juhlitaan sateessa jos sattuisi sadepäivä.

      Poista
  6. Ihana valo kuvissa. Meillä satoi vielä aamuun asti. Vieläkin maa on täällä paikoitellen kuivaa ja sade vaan valuu rinnetta alas :(. Nyt on ihanan aurinkoista taas, jee, mutta onneksi on vielä sateita luvassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sateita on luvassa, tänään oli sateeton päivä mikä oli hyvä juttu siivousten kannalta, sain kuivattua monet verhot ja peitot auringossa ja tuulessa.

      Poista

Kiitos kommenteista :)