maanantai 9. heinäkuuta 2018

Kaivattua tekemistä

Viikko ilman kunnollista puutarhapäivää, ihan kuin olisi ollut vieroitusoireita sen takia. Juhlavalmistelut veivät kesälomasta ensimmäisen viikon. Toinen viikko alkoi pitkään kaivatulla tekemisellä, sain kaivaa lapion ja talikon esiin.

 Peitin viime kesänä halkaistuilla säkeillä rosariota ja luumulehtoa rajaavan kivimuurin luumulehdon puoleisen vierustan. Savimaalla tämä on tehokas keino muokata maata ja hävittää rikkaruohoja.
Tänään poistin muovit ja käänsin maan lapiolla. Vain yhdessä kohtaa oli tiukempaa nokkosen juurakkoa kun en ollut viitsinyt korjata paikoiltaan luiskahtanutta muovia takaisin. Muovit siirsin nurmialueen toiselle puolelle jossa oli kivet rajaamassa katettua aluetta nurmikosta. Vuoden päivät saa muovit olla maassa ja sitten on aika muokata tuokin kohta helpommin hoidettavaksi.
 Nyt vielä mietin mitä tuohon muurin eteen istuttaisi. Ensin suunnittelin jotain kurjenpolvea mutta sitä on jo reunuskasvina luumulehdon perenna-alueella. Nyt pähkäilen reunuspoimulehden ja jaloangervojen välillä. Kumpaa sinä laittaisit?
 Sateet tekivät hyvää luumulehdolle, moni kasvi on ryöpsähtänyt kasvuun ja kukintaan ihan silmissä.
 Kuvan etualassa kasvava tuoksukurjenpolvi kärsi kuivuudesta tosi pahasti, se ei ole kukkinut tänä kesänä lainkaan.
 Sen sijaan kirsikoissa ei kuivuutta huomaa kuin ehkä koossa. Tämä on määrältään suurin kirsikkasato kirsikkapuiden istuttamisen jälkeen. Kuvassa on lajike 'Latvian matala', 'Sikkola' ei tee kuin muutaman kirsikan joten eroakin puissa on.
Juhlista jäi täytekakkua, nautin sitä palan pihakeinussa istuen ja puutarhaa tyytyväisenä ihmetellen.
Aika mukava olla kesälomalla.

26 kommenttia:

 1. Yksi ääni jaloangervoille, jollekin matalammalle lajikkeelle, että muuriakin näkyisi kivasti niiden takaa. Kaunis luumulehto :) Mukavaa kesälomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaloangervo on ehkä sittenkin parempi, juurikin kukinnan takia, eikä liian korkeana.

   Poista
 2. Ihana tuo kivimuuri! Hyvä keino tuo säkeillä peittäminen, niitä kuitenkin tulee aina ja nyt pääsevät hyötykäyttöön. Itse vain en ole ollut noin pitkäjänteinen, että olisin tuota kokeillut. Olen vain kaivanut pintamaan pois ja tehnyt uudesta mullasta penkin tilalle. Hyvin sekin on toiminut. Etenkin täällä tekee hyvää kun maahan saa multaa saven ja/tai hiekan tilalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säkeillä peittäminen on hyvä konsti mutta aikaa se vie, maa paranee kun nurmikko ja rikat maatuu mullaksi. Toinen syy tähän malttiin on puutarhan olematon budjetti.

   Poista
 3. Mukavaa lomaa!
  Kylläpä maa näyttää hyvältä operaatiosi jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila. Rikat ja nurmikko maatui vuodessa hyväksi kasvualustaksi. Vähän lisäsin tuohon navetan päädytä kaivettua multaa jotta saan penkin koholle.

   Poista
 4. Hyvännäköistä multareunusta tuleekin aikaiseksi, tuohon on kiva alkaa istuttelemaan kasveja. Minulta löytyy sekä poimulehteä että jaloangervoa. Laittaisin angervot, pysyvät kauniisti pystyssä ja kukinnot näyttävät upeilta tuota kivimuuria vasten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen valitsevani angervot. Niitä on pihalla vielä kovin vähän eikä luumulehdon nurkilla lainkaan.

   Poista
 5. Peittäminen on hyvä konsti, kunhan jaksaa katsella silmissään sitä. Se on vain asennekysymys.
  Angervoa laittaisin, ellei ole kovin paahteinen paikka taikka menestyyhän se auringossakin, kun kastelee.
  Jotenkin näkisin myös tuossa sieluni silmin erivärisiä siperianunikkoja. Sopisi hyvin harmaata taustaa vasten. Eri asia onko inhokkikasvisi ja miten natsaa värit, en muista onko sinulla oransseja/keltaisia kukkia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitaasti tehtävässä puutarhassa on pakko oppia sietämään epäkohtia, etenkin kun tietää että epäkohdasta tulee hyvä kohta. Paikka on paahteinen, muuri on itä-etelä suuntaan mutta luulen että kosteus tuossa on riittävä. Siperianunikoita minulla on kahta lajia, sekin olisi kiva mutta lehdistö jää rumaksi joten tykkään kasvattaa sitä muiden kasvien lomassa ja kivimuurin eteen tulee iso yhden kasvin ryhmä.

   Poista
 6. Kaunis kivimuuri! Tuota muovilla peittämistä olen minäkin monesti suunnitellut. Näyttää tosi hyvältä tuo maa sen jälkeen. Kivimuurin edustalle sopii varmasti kumpikin mainitsemistasi kasveista😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maasta tulee muhevaa kun nurmikko ja rikat maatuu juurineen peitteen alla, suosittelen kokeilemaan.

   Poista
 7. Ihania kuvia ihanassa blogissa <3

  Hyvää kesää toivottaen Ronja

  VastaaPoista
 8. Tulipa todella siisti tuosta kivimuurin reunustasta. Peittäminen on oiva keino rikkaruohojen nujertamisessa ja sitä minäkin olen jonkin verran tehnyt ojanvierustan ongelmakohtaan pihallamme.
  Jaloangervot ovat suuri intohimoni ja laittaisin ehdottomasti niitä, jos vain kasvualusta on tarpeeksi kosteaa. Kivimuuri varmaan suojaa liialliselta auringolta.
  Hyvää loman jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peittäminen on juuri ongelmakohdille hyvä ja savimaalle jota on muutoin hankala muokata. Tuo on paahteinen paikka mutta luulen kosteuden riittävän ja aluksi niitä pitää kuitenkin kastella. Mullan alla on savi joka pidättää vettä.

   Poista
 9. Jaloangervot saavat kyllä ääneni. Saattaisin itse laittaa sekaan helposti sitä sun tätä. Vaikka ihailen pitkiä linjoja, joissa vaikka samalla kasvilla, vaikka eri lajikkeilla, saa hienoa vaihtelua.
  Taisin viime vuonna nähdä tuon peitetyn kohdan, mutta se oli niin hyvin naamioitu, ettei sitä edes ajatellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisit nähdä kohdan ja on se blogissakin vilahtanut muistaakseni. Näin isossa pihassa on pakko tehdä isoja yhden kasvin alueita vaikka niiden tekeminen on minulle vaikeaa, mieluummin ostaisin 10 erilaista ja istuttaisin ne tuohon mutta nyt päätin että yhtenäistä tulee. Viereisellä kivimuurilla on sitten niitä yhden kasvin istutuksia.

   Poista
 10. Hienon näköistä. Kyllä kannatti sietää muovia sen vuoden. Annan ääneni jaloangervolle. Niitä on myös matalampia ja lukuisia eri värejä. Minusta ne ovat helppohoitoisia, eivätkä lisäänny holtittomasti. Tykkäisin myös siitä, että kivimuuri ei peity, sillä se on hienoa katseltavaa.

  Arvaa vaan, kuinka neuroottinen olo on, kun ei koko kesänä ole päässyt tönkimään puutarhassa entiseen tapaan. Kiva on käyskennellä kameran kanssa kasvien lomassa, mutta päivien ja viikkojen edetessä kaipaan jo kipeästi lapioimassa tarttumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatti sietää, mieskin kiitti että nyt on kiva leikata nurmikko. Olen päässyt angervojen kanssa sinuksi vasta pari vuotta sitten ja nyt haluan niitä lisää. Miten en muka hoksannut aikaisemmin kuinka helppoja ja kauniita ovat.
   Voin kuvitella miltä on tuntunut pysyä pois lapiohommista mutta vielä enemmän ajattelen sitä että kuinka hyvä on että olet antanut itsellesi rauhan toipua rauhassa, siihen ei kaikki pysty.

   Poista
 11. Kyllä varmasti sormet syyhys jo puutarhatöihi. Ei ihime, ku orotti tuallaane muutostyä. Kivimuuri on hiano ja jaloangervot sopiis siihe toooosi hianosti.
  Meillon koiratarhan viarus iha hirviä. Siihe voisinki kokeella tuata säkkitekniikkaa. Muuten siihen ei meinaa keriitä paneutua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla, voi rauhassa unohtaa vuodeksi, säästää vähän voimia muualle, näitä kunnostettavia nurkkia kun riittää.

   Poista
 12. Entäs, jos et istuttaisi komean kivimuurin eteen mitään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ei taida olla vaihtoehto sillä tuosta on tosi hankala leikata nurmikko ihan kivien vierestä kivien rosoisuuden takia. Miehellä menee jo nyt 4 tuntia ajettavalla leikkurilla nurmikon hoitoon ja en tohdi lisätä sitä aikaa yhtään, niinpä yritän vain helpottaa istuttamalla kivimuurien vierustat täyteen kasveja.

   Poista
 13. oot sinä aikamoinen "työimmeinen". Jaloangervo pysyy kuosissaan ja puolustaa siten paikkaansa jokaisessa puutarhassa. Taito se on työn minimointikin, kun suuria alueita on viljelyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piri, työn minimointi on hyvä tavoite, joskus siinä onnistuu ja joskus ei.

   Poista

Kiitos kommenteista :)