sunnuntai 15. heinäkuuta 2018

Kesä

Nyt ovat lämpötilat sitä mitä kesällä pitääkin olla. Tiedän, ettei kaikki nauti helteestä mutta minä nautin. Eilen oli niin lämmin, että se sai minut harkitsemaan jopa uimassa käymistä mikä ei ole yleensä kesäpuuhiani kylmän veden takia. Mutta kun karsii 35 asteisessa kasvihuoneessa tomaattien lehtiä niin ajatus järveen pulahtamisesta tuntuu hyvältä.
 Kuiva kesä on saanut monen kasvin jäämään tavallista matalammaksi. Yksi niistä on jaloängelmä 'Elin'. Miten ihana onkaan ihailla sen herkkiä kukintoja omien silmien korkeudelta eikä kolmesta metristä niin kuin viime kesänä.
 Syysleimujen kukinta taitaa olla ennätysaikaisessa. Tämä vaaleanpunainen asustaa arboretumissa ja kukkii joka vuosi ensimmäisenä aurinkoisen, jopa paahteisen kasvupaikkansa takia.
 Kitkiessäni löysin yllätyksen japaninruusukvittenistä. Sehän tekee hedelmää. Toivottavasti muutama kasvuun lähtenyt hedelmä ehtii kypsyä ja pääsisin niitä maistamaan.
 Toin talvella Virosta muutaman pussin tuoksuherneen siemeniä. Lajike on 'Beaujolais'. Väri on juuri niin kaunis kuin siemenpussin kyljessä luvattiin.
 En ole vuosikausiin kasvattanut tuoksuherneitä mutta nyt taidan ottaa ne vakituisiksi kesäkukiksi. Helppoja ja edullisia. Padassa tuoksuherneiden kaverina kasvaa onnenapilaa jota ostin Lidlistä keväällä. Se on toinen kesäkukkien suosikkini. Yhdestä pussista riitti istutettavaa kahteen pataan. Onnenapilaa en edes yritä talvettaa, sen mukuloita on keväällä helppo löytää kaupoista.
 Navetan kivimuurin pallerolaukat sopii kivasti yhteen rantatädykkeen kanssa. Tädyke on kova leviämään joten sekin pääsi niiden kasvien listalle joista on katkottava kukinnot pois ennen siementämistä. Pallerolaukka saisi siementää mutta toistaiseksi en ole havainnut sen leviämistä.
Olen maalannut kodinhoitohuoneen kuistin portaiden kaidelautoja parina iltana. Mies keksi tehdä peräkärrystä maalaustelineen jota siirretään aina aurinkoon jotta laudat kuivuisivat nopeammin. Ohikulkijat saattavat katsoa puuhaa ihan hulluna, ulkoiluttavat lautoja siellä täällä pihassa. Tänään voisi olla toiveita päästä maalaamaan toinen kerros näihin lautoihin. Siniset kuivuvat sisätiloissa autotallissa hieman hitaammin.

16 kommenttia:

  1. Helteet ovat minusta mukavaa vaihtelua koleisiin viime kesiin.
    Hienot pallerolaukat. Minun toissasyksynä istuttamiani ei näy missään. Ehkä pari lehteä olen bongannut. Viime kesänä ne kukkivat kyllä hienosti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kesä on korvannut paljon viime kesän säitä, en valita vaikka kastelu on välillä tylsää. Minulla pallerolaukat taantuvat, niinpä istutan joka syksy lisää niitä. Tuossa muurin vieressä kukkivat hienosti toista vuotta, ehkä se on riittävän kuiva ja lämmin paikka.

      Poista
  2. En periaatteessa valita helteistä, mutta eilen oli niin lämmin, etten pystynyt tekemään yhtikäs mitään. Tekemättä oleminen on meikäläiselle erittäin hankalaa. Mikillä oli hyvin tukala olo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmintä on ollut, hiki tuli kun vähänkin liikahti puutarhassa. En minäkään osaa olla tekemättä mitään.

      Poista
  3. Helteet eivät ole sinänsä mieleeni, mutta lämpö kyllä on aina tervetullutta. Helteellä kun ei jaksa oikein tehdä mitään.
    Ihanasti kukkiva syysleimu ja upean värinen tuo tuoksuherne.
    Mukavaa sunnuntain jatkoa sinne Arvilaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoksuherne on hienon värinen, toivottavasti saan kerättyä siitä siemeniä ensi kesäksi. En tajunnut ostaa yhtään ylimääräistä pussia.

      Poista
  4. Helteet eivät tosiaan ole kaikkien mieleen, vaan aika lyhytaikaistä tällainen kuumuus useimmiten on. Mieluummin tällainen kesä, kuin viimevuotinen koleus ja jatkuvat sateet.
    Ihana jaloängelmä. Meni oitis hankintalistalle. Omat ängelmäni ovat tänä kesänä minikokoisia ja jonkin vaalean ötökän riivaamia. Saapi nähdä, kukkiiko syysleimuni laisinkaan. Ovat tavallista matalampia nekin.
    En ole huomannut pallerolaukan siementaimia, vaikka juo useampana vuonna olen niitä istuttanut. Onneksi eivät ole kalliita ja pieninä sipuleina helposti istutettavia, joten niitä aion lisätä jatkossakin.
    Hyvä idea kärrätä lautoja aurinkoon kuivumaan. Jos naapurit ja ohikulkijat kärräämistänne ihmettelevät, saavatpa huvin ilmaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mieluummin tämän kaltainen kesä kuin viime kesä jatkuvine vesisateineen. 'Elin' on kiva mutta oikeasti kukinto huitelee tosi korkealla. Muut ängelmät on minulla kirvojen syömiä ja tosi matali, osa kukki hyvin ja osa huonosti. Pallerolaukka ei ehkä leviä siemenestä ja minulla ne taantuvat, syksyllä on laitettava uudet sipulit maahan.

      Poista
  5. Tälläästä kesäähän on orotettu, mutta pikkuusen vähempiki piisaas. Ny oli annettava periksi ja tultava eres hetkeksi sisälle....liian kuuma. Varijoski näyttää olevan 27.6.
    Söpö jaloängelmä. Hajuhernehiski on kiva färi. Yritin suarakylyvyä tänä vuanna huanoon tuloksin. Kaikki suarakylyvöt auttamattomasti kuivi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varjossa oli huilittava välillä ja juomapullo kulki mukana koko ajan. Hajuherneen esikasvatin sisällä ja istutin tosi aikaisin ulos mutta se kannatti. Kukkii hienosti.

      Poista
  6. Hienon värinen tuoksuherne ja kerrassaan suloinen pallerolaukka. Jaloängelmäkin on hienon näköinen, pitääkin tutustua siihen tarkemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ängelmät on ihania, 'Elin' on niistä kauneimpia.

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Niin on, toivottavasti siitä saa siemeniä talteen ensi kesää varten.

      Poista
  8. Ihana tuoksuherne! Nyt kun itsekin vihdoin onnistuin tuoksuherneen kanssa niin niitä on ehdottomasti saatava joka kesä ja paljon, jotta raaskii käyttää niitä myös kimpuissa.😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama fiilis, ehdottomasti ensi kesänä lisää, kasvattaminen ei ollutkaan vaikeaa.

      Poista

Kiitos kommenteista :)