keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Maalla ja vedessä

Mistä tietää kesän olevan lämmin? No siitä kun Katja käy uimassa. Tänään, puhdistettuani ikkunapokat ja irroitettuani parikymmentä ikkunalasia liian lahoista pokista koin oloni sellaiseksi, että nyt on pakko päästä uimaan ja heittämään talviturkki. Ja niin sitä lähdettiin nuorimman pojan kanssa kylän uimarannalle, lilluttiin ja uitiin vedessä hyvä tovi. Helpotti kummasti kesän kuumimpana päivänä.
 Viime syksynä istutetut jaloangervot tuntuvat nauttivan auringosta ja lämmöstä. Pihinä ostin vain pari taimea ja kotona jaoin taimet. Kaikki lähtivät kasvuun ja kukkivat nyt hienosti. Lajikkeen nimi vain on hukassa, ei ole ensimmäinen kerta kun niin tapahtuu.
 Luumulehtoa risuaidalle päin. Täällä kärsitään lämmöstä ja kuivuudesta mutta en ole silti kastellut jotta kasvit oppisivat selviytymään itse.
 Arvilan alkuperäinen maksaruoho on suorastaan villiintynyt. Pörriäiset taas tuntuvat villiintyvän maksaruohosta ja sen ympärillä käykin kova kuhina.
 Siirsin reilu viikko sitten iisopit luumulehdon kulmausten etualalle. Kastelin istuttaessa reilusti ja sen jälkeen olen antanut olla. Iisoppi juurtui kai heti kun kehitti kukkiakin. Vieressä kasvava nukkapähkämö hävisi tappotalvena, tai niin luulin. Yksi pieni alku säästyi ja se on kahdessa vuodessa levinnyt kivasti. Myös nukkapähkämö tuntuu olevan pölyttäjien mieleen.
 Yksinkertainen vaaleanpunainen rohtosuopayrtti on myös pihan alkuperäisiä kasveja. Tykkään siitä tosi paljon mutta sen kanssa saa olla tarkkana, kukkineet versot on leikattava heti kukinnan jälkeen jotta siemenet eivät leviäisi, itävät tosi hanakasti ihan missä vaan.
 Tässä vielä kuva koko kasvustosta joka on mansikkamaan päädyssä.
Jos on nautittu vedessä, niin on nautittu maallakin. Keltaisia vadelmia, kirsikoita, mansikoita, valkoisia mansikoita, viinimarjoja ja herneitä on popsittu suurella ilolla.

12 kommenttia:

 1. Ihanasti kuitenkin pääväri on vielä vihreä! Kaunista.
  Heh, olet päässyt pidemmälle kuin minä, mulla ei vielä ole uimakynnys ylitetty. Kuinkahan monta vuotta siitä on, kun edellisen kerran kävin uimassa muualla kuin uimahallissa. Tuollaisen likaisen ja pölyisen homman päätteeksi onkin aivan ihanaa mennä uimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perennat voivat yllättävän hyvin, nurmikko osoittaa taas kuivumisen merkkejä, viikonlopuksi on sentään luvassa sadetta. Siitä on vuosia kun olen viimeksi uinut luonnonvesissä, vaatii tällaisen tosi lämpimän sään.

   Poista
 2. Oi, luumulehto on jotenkin kasvanut todella paljon viime kesästä!
  On ihana seurata teidän blogiystävien puutarhoja vuodesta toiseen. Tuntuu kuin olisi käynyt paikanpäälläkin, vaikka vain kuvista katselee.
  Mulla on kerrottua rohtosuopayrttiä. Sain aikoinaan alun naapurista. Sekin on aika leviäväinen, mutta kukintojen leikkauksella ja ystäville jakamalla, se on pysynyt kohtuu aisoissa. Sen tuoksu on niin huumaava ja väri niin hempeän kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luuluhto on selvästi kasvanut, moni kasvi on nyt siinä korkeudessa ja laajuudessa kuin oli ajatellut. Minustakin on kiva seurata blogien puutarhojen elämänkaarta, samalla oppii paljon. kerrottukin rohtosuopayrtti on leviäväinen, sitäkin löytyy mutta kasvaa niin kuivassa ja varjossa että kasvaa mielestäni jopa liian niukasti. Toisaalta eipähän leviä.

   Poista
 3. Hienot jaloangervot. Minulla kasvaa villinä vähän valkoista rohtosuopayrttiä yhden pensaan juurella. Levinnyt varmaan naapurista, siellä sitä kasvaa paljon. En ole osannut päättää vielä mitä sille tekisin. Tosin viime aikoina on mielessä ollut suunnitelma siirtää se saunan eteen kuivaan paikkaan. Jos vaikka siinä pysyisi kurissa ja selviäisi kuivuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla kerrottu versio kasvaa hyvin kuivassa ja varjossa ja siinä on pysynyt nyt jo 13 vuotta kasvupaikallaan, ei leviä mihinkään.

   Poista
 4. Tämä helle saa uimaan. Vesikin on lämmintä. Kaunista on luumulehdossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli juttua rannalla Ruuhijärven lämpötilasta, oli kuulemma mitattu eilen +25 asteiseksi. Täytyy sanoa ettei tosiaan tuntunut kylmältä vedeltä. Tänään käytiin rannalla kaksi kertaa.

   Poista
 5. Luumulehto on kehittynyt edukseen. Meiltä on matkaa uimarannalle, joten laitoimme helteiden tultua sen pulahdusaltaan pihalle. Eihän se uimista vastaa, mutta viilentää hetkeksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma pulahdusallas olisi nyt hyvä. Meiltä ei ole uimarannalle matkaa tietä pitkin kuin 1,5km joten on helppo lähteä järveen polskimaan.

   Poista

Kiitos kommenteista :)