torstai 19. heinäkuuta 2018

Polttoroviolle

Niin kuin hehkutin jo navetan sikalan ikkunoiden hyvää kuntoa. Voitte arvata miten kävi, kummatkin pokat olivat niin lahot ettei niitä kannata kunnostaa. Uutta puuosaa tulisi enemmän kuin vanhaa ja siinä menee minun raja.
 Ei muuta kuin polttoroviolle, kulmaraudat saa mennä mukana, ne ovat puhkiruostuneet eikä niitä kannata säästää. Jotain hyvää jos hakee, niin sain kaikki ikkunaruudut ehjänä irti. Seuraava työ oli marssia omaan varaosapankkiin katsomaan löytyisikö jemmasta pokia joista saisi vielä ehjät. Löysin juuri tarvittavat kaksi vaikka työtä oli niissäkin. Innostuin niin lasien irrottamisesta, että pelastin 20 ruutua lahoista pokista pois. Nyt on riittävä määrä varalaseja kaikkiin navetan ikkunoihin.
 Puhdistin molemmat pokat maaleista ja kiteistä. Mies auttoi ja poisti kulmaraudat ja sormihaat. Niistäkin osa hylättiin liian huonokuntoisina mutta kaikki hyvät säästin. Ensin poistan hyvistä metalliosista maalin liottamalla niitä viemärinpuhdistusaineessa ja ruosteet poistan liottamalla sitruunahapossa. Molemmat ovat erittäin toimivia konsteja.
 Tänään aamulla pohjamaalasin pokat. Seuraavaksi on vuorossa kittaus, sitä aloittelen huomenna, perjantaina voi olla, että pääsen jo laseja kiinnittelemään. Joku voi ihmetellä miksi teen kittauksen pohjamaalin päälle enkä sen alle. Opin tämän tavan entisöintikurssilla, vanha kuiva puu imee kitistä öljyn ja kitti kuivuu liikaa. Mutta kun sen laittaa pohjamaalin päälle niin liiallista kuivumista ei tapahdu.
 Kaksi korjattavaa ovea ovat nekin vaiheessa. Tästä sikalan puolen ovesta poistin huonokuntoiset paneelit. Seuraavaksi on vuorossa oven putsaus ja maalaus ja rautaosien käsittely. Karmit maalasin jo aamulla valkoiseksi mutta siitä ei ole kuvaa.
 Karjakeittiön puoleinen ovi vaatii miehen apua voimaa vähän enemmän. Se on kiero ja toinen sarana on irti. Yritetään suoristaa ovea ja sitten ovi kiinnitetään niin ettei sitä avata. Kuten kuvasta näkyy, ei tarvetta ovelle ole sillä karjakeittiöön on aikoinaan tehty hylly oviaukkoon. Me jätämme hyllyn paikoilleen. Kulku karjakeittiöön tapahtuu toisesta ovesta.
Hyllyn ja oven välissä oli aimo kerros muovia ja pahvia ja jotain ohutta viilua. Poistin kaikki niin hyvin kun sain ja vein kierrätettäviin jätteisiin.

Huomenna työt jatkuu, mitään aikataulua en tälle urakalle ottanut. Tänäänkin käytiin uimassa pariin kertaan ja kaupassa. Etenkin näin helteellä pitää muistaa ettei rehki liikaa.

18 kommenttia:

  1. Onneksi sinulla on oma varaosapankki. Helteellä ei tosiaan kannata rehkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varaosapankki on hyvä juttu, kysyin yhdestä puusepänliikkeestä hintaa sille että tekisivät pokan, yhden hinta olisi ollut 110e. Kannustaa kummasti kunnostamaan vanhan sillä pokia on 23 kpl.

      Poista
  2. Onnittelut onnistuneesta lasien irroittamisesta, ei liene helppoa saada laseja ehjänä irti. Oletpa jaksanut ahertaa hellepäivinä, mutta jotainhan on tehtävä, ei sitä osaa laiskana lojua. Itse olen verkalleen käsitellyt pihakalusteita, työn voi siirtää aina varjopaikkaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole helppoa ja kävi vielä niin että kittilamppuni on muualla lainassa. Helppous oli siinä että osa laseista oli enää naulojen varassa kiinni kun kaikki kitit olivat irronnet ja ne mitkä eivät olleet irti irtosivat kun niille näytti talttaa. Varjossa eli autotallissa jatkuu minullakin työ, kittausta ei voi tehdä auringossa eikä edes jaksaisi.

      Poista
  3. Onneksi sinulla on noita varaosia, jotta homma ei tyssännyt siihen! Olet kyllä taitava entisöimään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu, ovat varaosat ovat olleet tuikitarpeellisia.

      Poista
  4. Onpas sinulla urakkaa! Tuo ovi on todella kaunis rujoudessaan. Mukavia puuhasteluja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pientä lomapuuhaa :) Vanhat ovet ovat kaikessa kuluneisuudessaan hienoja.

      Poista
  5. Kätevää, jos on varaosia noin paljon valmiina. Meillä navetan ikkunat ovat myös tosi huonoja ja Isäntä joutuu tekemään ne alusta asti uusiksi. Mutta eihän niillä niin kiire ole. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kätevää on ja tulevat tarpeeseen. se on iso homma tehdä ikkunat itse, siihen minusta ei ole eikä ole edes välineitä. Kannustaa tekemään korjaukset kun uudet pokat tilattuna maksaisivat yli satasen kappale.

      Poista
  6. Mahtavaa sitoutumista työhön, joka valmistuttuaan palkitsee upeilla ikkunoilla ja ovilla! Tsemppiä hommiin tällä helteellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikkunakunnostus ei ole lempparipuuhiani, sen huomasin kun kunnostin lasikuistin ikkunat. Mutta kuuluu asiaan kun on vanhoja rakennuksia.

      Poista
  7. Melkoinen homma. Etenkin kun teet noin perusteellisesti. Mutta lopputulos kyllä palkitsee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lopputulos palkitsee, sen voi huomata jo nyt vaikka on vielä keskeneräistä.

      Poista
  8. Hiottaa katsoakin, kun joku uurastaa näillä keleillä, mutta siistiä ja hyvää jälkeä syntyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen helleihminen, en tykkää maata ja olla auringossa mutta voi siinä hommia tehdä, ainakin omassa pihassa kun voi valita varjon ja vähäisen vaatetuksen.

      Poista
  9. Kyllä ikkunoista ja ovista tulee hienot. Nyt kannattaa tehdä työtä vähän ja käydä uimassa paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuija. Eilen käytiin uimassa kolme kertaa :)

      Poista

Kiitos kommenteista :)