tiistai 18. heinäkuuta 2017

Yltäkylläistä

Perennapenkeissä on yltäkylläistä kukintaa. Taimipisteelläni ei, sillä sain tänään kaikki istuttamattomat taimet istutettua. Olihan siellä taimia jotka on tullut hankittua jo toukokuussa, korkea aika saada nekin multaan.
 Tokmannilta löysin edullisesti muutaman pensashanhikin, vaaleanpunaisen "Lovely Pink" lajikkeen. Neljä ei riittänyt koko muurin kivetyksen vierustaan rinnepuutarhassa mutta onhan tuo jonkinlainen alku. Ostetaan lisää kun tulee jossain alessa vastaan.
 Arvilan alkuperäinen maksaruoho tykkää paikastaan luumulehdossa. Tämä on muuten yllättävän kova leviämään, siementaimia löytyy joka puolelta. Tykkään silti, enkä vähiten siksi että tästä maksaruohosta pitävät myös hyönteiset.
 Luumulehdon kukinta on huipussaan. Ihan tyytyväinen en ole vieläkään kasveihin. Valkotäpläimikkä saa siirtyä seuraavaksi, sen tilalle haluan jotain matalaa kukkivaa perennaa, kunhan vain osaisin päättää että mitä.
 Kyläkurjenpolvi "Laura" on tuo iso valkoisena kukkiva pehko. Se kasvoi oletettua korkeammaksi tai sitten ilmiö johtuu sateisesta kesästä. Toisella puolella sen takana kasvaa syysleimua joka jää nyt täysin kurjenpolven varjoon. Kunhan leimu kukkii, leikkaan Lauran matalaksi.
 Sinilaukka selvisi hienosti talvesta. Kukinnot eivät ole ihan niin kauniita palloja kuin kuvissa näkee mutta ehkä ne tuosta kaunistuvat vuosien myötä.
 Arboretumin ruusukaari on täydessä kukassa. Nuppuja on vielä paljon joten kukinnasta saan nauttia vielä pitkään.
 Härkäpavun kukinta on sekin kestänyt todella pitkään, viileä sää tuntuu myös kasvimaalla. Kaikki tapahtuu kuin hidastettuna.
Ehdin kuin ehdin kuvata pioneja ennen rankkasadetta. Tässä "Sarah Bernhardt" nojailee koristepalloon. Nyt kaikki sarahit menevät maata pitkin sateen lannistamina. Itse tässä ei auta lannistua vaikka on kylmää ja sateista. Sadekin vielä menettelee mutta kun heinäkuussa yölämpötilat huitelee 10 asteen alapuolella niin ei paljoa hymyilytä. Ehkäpä elokuu on kunnon kesäkuukausi.

26 kommenttia:

 1. Kauniisti kukkii. Todellakin yöt ovat kylmiä. Ei kurpitsat kasva. Meillä sataa taas kaatamalla. Vaihteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä oikein kasva kurpitsat meilläkään, yhtään kukkaa ei ole vielä tullut. Ja niin on joka vuosi hukuttu kesäkurpitsaan niin tänä vuonna saa olla onnellinen jos edes yksi tulee.

   Poista
 2. Kaunista kukintaa ja upea punasävyinen maksaruoho. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maksaruoho on nyt punastunut tavallista enemmän, olisikohan taivaalta tulevalla vedellä osuutta asiaan?

   Poista
 3. Ihania kukkia ja kivaa, että kaikki kukat kestää pitkään. Kylmät yöt on tosiaan häkellyttävän hyytäviä!
  Ihana tuo luumulehto on, ja oma maksaruohonne niin nätin sävyinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kylmiä öitä ettei olla nukuttu joka yö ikkuna auki kuten tavallisesti kesällä tehdään. Hurjaa aikaa tämä Suomen kesä.

   Poista
 4. Kauniisti kyllä kukkii. Meidän pihassa kaikki tänä kesänä myöhässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myöhässä on eikä enää pelasta kuin oikein lämmin elokuu.

   Poista
 5. Hidastettuna täälläkin tapahtuu kaikki. Minua ei haittaisi normaalinopeuteen siirtyminen.

  Luumulehtosi on upea. Jotkut kasvit ovat venyneet pituutta viileyden takia. Kurjenpolvissa toisaalta korkeudet ovat todella vaihtelevia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Normaali vauhti kiehtoisi minuakin enemmän kuin tämä hidastettu vaihde. Kurjenpolvet on siitä hyviä että kukinnan jälkeen ne voi leikata kärsimättä matalaksi. Laura ei edes tee itävää siementä niin se lähtee matalaksi heti kun on kukkinut.

   Poista
 6. Niin. Mä en tajua näitä yölämpötiloja!? Teillä on kyllä kaunista ja värit juuri niinkuin itsekin haluaisin. Minullakin on eräs kurjenpolvi, joka kasvoi hurjan korkeaksi vastoin oletusta. Monia kurjenpolvia leikkaan kukinnan jälkeen muutenkin alas. Niitä tulee usein epäsiistejä rytöjä :) Sade harmittaa pionipuutarhuria. eilen meillä tuli kaatamalla vettä ja rakeita. Siellä ne makailevat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjenpolvet kestää hyvin alasleikkauksen, verikurjenpolven vetäisen aina matalaksi ja se ehtii kasvattaa uuden kasvuston ennen talvea. Lauralle pitää tehdä sama. Pionien kukinta ja sade tuntuu olevan takuuvarma yhdistelmä.

   Poista
 7. Ihanan rehevälle näyttää! Valkoinen kyläkurjenpolvi olisikin kiva lisä, minulla kaikki kurjenpolven enemmän ja vähemmän lilan sävyisiä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle on kertynyt erilaisi akurjenpolvia, värejä on valkoisesta syklaaminpunaiseen ja kaikkea siltä väliltä. Hieno kasvisuku.

   Poista
 8. Oi, miten kaunista kukintaa. Yölämpötilat ovat uskomattoman alhaisia, jossain on ollut jopa hallaa. Moni kesäkuun kukka kukkii nyt. Minulla tummakurjenpolvet ovat melkoisia hujoppeja, samoin jalokurjenpolvi. Mikähän luonnonlaki mahtaa olla se, että aina kun upeimmat pionit kukkivat, tulee sade.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hallalta on sentään säästytty mutta viileää on öisin. Pionien kukinta ikäänkuin vetää sadetta puoleensa. Hämmästyneenä luin tänään lehdestä että eteläisessä Euroopassa on lämpimintä 200 vuoteen.

   Poista
 9. Mahtavaa kukkaloistoa ja tuo ruusukaari <3 aivan ihana. Minulla jäi härkäpapu tänä keväänä kokonaan kylvämättä, joten pitää pärjätä ilman. Pakastimen pohjalta löytyi muutama pussi viimevuotisia papuja. Ehkä tänä vuonna kesä tosiaan jäi välistä :( Tosin en halua yhtään uskoa siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin taitaa olla vielä pari pussia viime vuotisia pakastimessa, tuli niin hyvä sato. Mustikoitakin löytyy mutta se ei haittaa, metsät näyttää melko tyhjiltä mustikan suhteen.

   Poista
 10. Ihana ruusukaari! Minulla kaaret huutavat tyhjyyttään, kun viime vuotiset kärhöt joko eivät nousseet ollenkaan tai kylmyydestä hidastelevat... vaaleanpunaiset hanhikit ovat kauniita, meillä vaan nekin tosi pieniä ja vähän kukkivia..!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen istuttanut tänä vuonna neljä jalokärhöä ihan kokeeksi, aikaisemmin en ole onnistunut niiden kanssa, saapa nähdä miten nyt käy. Pari viime vuotta ovat kai olleet kärhöille aika koettelemus. Mun pensashanhikit tuli varjon paikkaan joten kukinta todennäköisesti jää vaisuksi. Kukkii kuulemma parhaiten muutaman vuoden vanhoilla versoilla. Siksi vanhoja pitää poistaa joka vuosi.

   Poista
 11. Ompas teillä kaunista. Mutta nyt alkoi kiinnosta tuo Arvilan maksaruoho! Aivan outo mulle, mutta nätille näyttää. Mistähän tuota sais....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulta saisi taimena tai siemenenä. Väri ei ole joka vuosi ihan noin punainen lehdistöllä mutta luulen että nyt on sateet auttaneet asiassa.

   Poista
 12. Ihanasti luumulehto kukkii! Mulla kans valakoone kerrottu 'Double Jewel' o palio korkiampi ku ilimootettihi ja menöö ruman näkööseksi kukkimise jäläkihi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura ei ole nytkään kukkiessaan alaosastaan kovin kaunis mutta kukinta on niin kaunis ettei voi olla tykkäämättä.

   Poista
 13. Upea maksaruoho minulla on useampaa lajia maksaruohoa, mutta kyseistä ei. Kävin ostamassa muutaman tuen kukille. Ajattelin laittaa ne ritarinkannuksille. Ensi vuonna täytyy paneutua vähän paremmin tähän tuentaan.Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkatuet on tarpeen vartensa venyttäville kasveille. Niitä tulee hankittua joka vuosi lisää, juuri ostin muutaman, oikeasti ovat metalliset aluset ruukuille mutta näin niissä paremman hyötykäytön kasvitukina.

   Poista

Kiitos kommenteista :)