keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Muuria ja kukkia

Tänä kesänä puutarhassa ei ole tarkoitus tehdä mitään suurempaa, pieniä tavoitteita kyllä on. Yhden tavoitteen sain eilen valmiiksi. Pitkän kivimuurin tausta on nyt kokonaan mullalla.
 Tämä yläpää on ollut muovien alla jo toista vuotta. Parisen viikkoa haraan multaa ja sitten tuohon uskaltaa tehdä jo istutuksia. Tarkoitus on siirtää tähän ainakin tavalliset vuorikaunokit ja osa verikurjenpolvista. Kaikki kasvit tulee olemaan sellaisia jotka osaavat itsekin taistella rikkoja vastaan. Kasvien tuuhentuessa reunaa tullaan kanttaamaan reilusti lisää.
 Muoveista en päässyt kokonaan eroon. Nyt ne koristavat kyseenalaisesti lyhyemmän kivimuurin reunaa ainakin vuoden verran. Tästäkin on tarkoitus hävittää nykyinen rikkakasvusto ja istuttaa tilalle hyvää peittokasvia.
 Valkoinen ukonhattu kukkii jo nyt. Lajikettaan en tiedä mutta tämä on joka vuosi se ukonhattu joka kukkii huomattavasti ennen muita.
 Pirja-omenassa on jo komeat raakileet. Ohikulkiessani harvennan niitä sillä tuskin puu jaksaa kaikki kantaa kypsäksi saakka.
 Kivipuron keltajapaninangervojen sekaan on ilmestynyt itsestään tulikukka. En henno poistaa ennen kukkimista. Sitten poistan sillä en halua tuon leviävän ihan holtittomasti kivipuroon.
 Ruusukaaren "Pohjantähti" odottelee lämpöä ja aurinko jotta saisi nuppunsa auki. Tällä hetkellä olen sen suhteen ihan epätoivoinen. Tänään koko päivän pilvistä ja +14 astetta. Ja ollaan heinäkuussa.
 Lumipalloheiden kukinta on ohi ja sen huomaa. Ihan kuin olisi satanut lunta.
 Tummalehtinen kyläkurjenpolvi on dramaattisen näköinen sinisine kukkineen. Jotenkin odotin vaaleanpunaisia kukkia mutta johan nimilapussa sanottiin siniset kukat. Ehkä on kaunis, en osaa sanoa.
Rohtovirmajuurta kuritin kunnolla ja toistaiseksi se sai jäädä paikoilleen. Siirsin vierestä pois yhden tummakurjenpolven ja vielä pitää siirtää yksi pioni. Rohtovirmajuuri on näköjään helppo pitää kurissa kiskomalla keväällä ylimääräinen kasvusto pois ennen kuin ehtii tehdä kunnon juuret.
Pioneihin kannattaa aina kurkistaa syvemmälle. Tässä "Bowl of Beauty" pionin sisustaa. Piti kuvata se ennen kuin kukka on edes kunnolla auki. Näillä sademäärillä pelkään pionien homehtuvan jo nuppuisina. Ja sekös harmittaisi.

24 kommenttia:

 1. Voi miten siisti tuli kivimuurialueesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, siisti tuli. Kunpa voisi pitää mullalla mutta se on liian suuri työ.

   Poista
 2. Ai, soot laittanu heti hösseliksi. Multon veto nii katees ettei tosikaa :) Osasyylline voi olla tämä kylymyys ja sateene keli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään en saanut mitään aikaiseksi. Luin kirjaa koko päivän kun sapetti niin harmaus ja kylmyys. Kuvia kävin vain ottamassa.

   Poista
 3. Kaunis kivimuuri, ja kivipurokin... teillä on kivet otettu hyvin talteen:) Ostin viime viikolla Bowl of Beautyn, saa nähdä, saanko pidettyä hengissä niin monta vuotta, että avaa kukkansa meilläkin! Näytää upealta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kerätään kaikki kivet talteen :) Bowl of Beauty kukki aika aikaisin vaikka siirsin jo kerran tässä välissä.

   Poista
 4. Uudet alueet puhtaalla mullalla ovat inspiroivia. Ja tosi kylmät kelit tuli meillekin. Edelleen ollaan jäljessä pari viikkoa normikesästä. Juhannusruusukin on vielä nupulla. Epistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäljessä ollaan, kasvimaalla kaikki on onnettoman pientä ja tuntuu ettei tomaatit etene kukinnasta mihinkään. Surkeaa.

   Poista
 5. Kivimuurista istutuksineen tulee hieno. Kyllä sitä odotellessa jaksaa vuoden tai pari mustaa muovia katsella.
  Ehkä tuo tummalehtinen kurjenpolvi olisi kauniimpi vaaleanpunaisin kukin, mutta makuasioitahan nämä ovat. Itse tykkäisin vaaleanpunaisesta versiosta, vaan onkohan sellaista olemassakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sininen on aika ärtsy väri tummin lehtien kanssa mutta eiköhän tuohon totu. Mustaa muovia on vaan pakko katsella jotta saa rikat tehokkaasti tukahdutettua.

   Poista
 6. Mitä luulet, toimisiko tuo muovipeitto ruttojuuren hävittämisessä? Meillä se on aika pienellä, muutaman neliömetrin alalla ison ojan penkalla ja ajattelin kokeilla. Ei ota jos ei annakaan. Kahden kevään aikainen juurineen maasta nostaminen ei ole saanut vihulaista kokonaan talttumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen että toimii mutta parempi on antaa muovien olla 2-3 vuotta. Nuo minun muovit on vanhaa ruohomattoa ja auki leikattuja multasäkkejä. Säkit on kestävää muovia.

   Poista
 7. Hienolta näyttää kivimuuri jo nyt. Ja siistiltä.
  Tuo Dark Reiter-kurjenpolven väriyhdistelmä on tosiaan aika ärhäkkä, mutta kyllä siihenkin tottuu, minulöla niitä on useammassakin paikassa, jotenkin kiehtovia kuitenkin.
  Olisiko tuo ukonhattu valkoukonhattu, Aconitumn Ivorine. Samanlaiselta näyttää kuin minunkin ukonhattuni ja siinä sattuu olemaan vielä nimilapppu tallella :) Kukkii myös parhaillaan ja onkin tänä kesänä kasvanut tosi isoksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain kiehtovaa on sinisen ja tumman yhdistelmässä. Ukonhattu taitaa olla valkoukonhattu, googlasin ja kukinta-aika, korkeus ja muut tiedot täsmäisi siihen. Taimi on taas niitä taimia jotka on ostettu Virosta vain nimellä "kukkii valkoisena"

   Poista
 8. Komea muuri ja upeaa kukintaa! Meillä ukonhatut ovat vielä nupulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin meilläkin muut, tuo valkoukonhattu kukkii kuita aikaisemmin. Köynnösukonhatussa ei näy vielä edes nuppuja.

   Poista
 9. Voi... täällä oli eilen juuri tuo sama sää, mutta tänään ihana auringonpaiste! Vaikkakin puuskainen tuuli. Mutta kyllä aurinko aina tuo hyvän mielen ja tuntuu kesältä, vaikka villatakissa ulkona huseeraakin.
  Minusta tuon kurjenpolven siniset kukat hohtavat aivan mahtavasti tumaa lehdistöä vasten!
  Upea ukonhattu! Ja upea kantattu kivimuurin edusta. Hyvä konsti tuo muovi on, vaikka ei mikään silmänilo, mutta aikanaan tuokin vaihe on ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinko tekee paljon, tuulikaan ei silloin tunnu niin pahalta. Muovi on hyvä konsti vaikka ei niin silmänilo. Rinnepuutarhassa on lakanoita ja sanomalehteä eikä se vaan toimi niin hyvin kuin muovi. Vuohenputki meinaa tunkea väkisinkin läpi.

   Poista
 10. Tämä lämpö on kyllä tuskaisaa. Siis lämmön puute.

  Hyvältä näyttää muurin vierusta. Saat itsekin heitin taas pressua rikkisesteeksi. Ei se pressu kaunis ole, mutta vähän tähän hitaampaan puutarhurointiin ihan hyvä vaihtoehto juuri kitketyn penkin reunalle. Kun en vielä tiedä, mitä siihen teen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muovi on hyvä just kun ei vielä tiedä mitä laittaa kasvamaan, ja epäsäännöllisten muurien viereen mistä olisi muuten hankala hävittää rikat.

   Poista
 11. Komea kivimuuri!
  Tuoksukurjenpolvi peittää tehokkaasti, eipä mahdu rikkiksiä. Mahtuisi tuossa hyvin kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tuoksukurjenpolvea kasvaa jo luumulehdon kahdella reunalla ja sitä on tulossa tuolle pienemmälle muurin pätkälle. Verikurjenpolvi ei peitä ihan yhtä hyvin mutta hyvä peittokasvi sekin on. Ja taidan laittaa vielä valkotäpläimikänkin tuohon, se peittää kaiken alleen.

   Poista
 12. Hieno muuri! Lämpöä ja aurinkoa kaivataan meilläkin, edes juhannusruusu ja suviruusu eivät ole kukkineet.
  Jos hyvän peittokasvin haluat muurin viereen niin Tuoksukurjenpolvi! Sillä on huomattavasti parempi peittokyky mitä Verikurjenpolvella. Edes nurmikko ei pääse sen juurelle valtaan. Kukinta ei ole häävi mut kasvutapa muuten ihan loistava ja oon niin tykästyny siihen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksukurjenpolvi on hyvä mutta sitä on jo niin pitkät pätkät että tähän ei enää laiteta. Vaikka kyllä tykkään siitä hirmuisesti.

   Poista

Kiitos kommenteista :)