maanantai 10. heinäkuuta 2017

Ruusuja

Rosarion kukinta alkaa olla parhaimmillaan. Kaikki taimet ovat vielä pieniä joten mitään suureellista ei voi edes odottaa. Kaikki mikä kukkii on plussaa.
 Illan hämyssä kuvattu rosa rugosa "Sointu" on kaunis kuin mikä. Ja yhtä kaunis auringon valossa. Pensaasta on tulossa iso ja ahkera kukkija, niitä kurtturuusun hyviä puolia. Kukkien väri vaihtelee eri vaiheissa vaaleanpunaisesta lähes valkoiseen, terälehdet ovat kauniin suonikkaat. Oli oiva valinta rosarion valikoimaan.
 Puistoruusu "John Cabot" tekee myös kiitettävän määrän kukkia. Ja uusia versoja on kasvanut useita. Tähänkin ruusuun olen todella tyytyväinen.

Punalehtiruusun puolikerrottu muoto rosa glauca "Nova" kukkii myös juuri nyt. Myös tämä ruusu saa minulta täydet pisteet. Kukat ovat kestäviä ja niitä tulee runsaasti.
 Rosa pimpinellifolia "William III" kasvaa enemmän maanmyötäisesti kuin ajattelin. No, se ei haittaa. Kukat ovat kauniita mutta kuihtuvat nopeasti ja menevät rumiksi. Tähän ruusuun olen semityytyväinen.
 Sitten seuraa iso tyytymättömyyden kohde. Sekä rosa pimpinellifolia "Caerulea" että saman suvun "Martina" aiheuttaa suurta pettymystä. Sateet mädännyttivät taas kerran molemmista kaikki nuput, yhtään kunnolla kukkivaa kukkaa en ole nähnyt. Tällä kokemuksella en valitsisi kumpaakaan ruusua puutarhaani uudestaan.
 Kivimuurilla kasvava harisoninruusu rosa harisonii "Williams Double Yellow" ei ole ihan täydessä iskussa tänä kesänä. Kukkia on vähemmän kuin vuosi sitten. Ehkä ruusu pitää välivuoden ja kukkii taas ensi kesänä koko pensaan voimin.
  Arboretumissa kasvava Rosa pimpinellifolia "Ruuhijärvi" eli oman kylän nimikkoruusu ei pettänyt taaskaan. Se on kukkinut todella pitkään eivätkä sateet ole vaikuttaneet siihen mitenkään. Pensas on tuuhea ja kompakti paketti ja kukkia on runsaasti.
Suomenköynnösruusu "Pohjantähti" aloittelee kukintaansa. Kunhan se on täydessä kukassa kuvaan koko kaaren, nyt saan nauttia vasta yksittäisistä valkoisista tähdistä.

Viime talvi oli ruusuille hyvä, sain kaikki säilymään hengissä. Navetan kivimuurille istutetut saamani jakotaimet rosa rugosa "Snow Pavement" ja rosa rugosa "Pohjolan Kuningatar" eivät kuki vielä mutta ovat sentään hengissä ja tehneet uusia juurivesoja. Niiden seuraan on istutettu Arvilan nimetön löytöruusu joka kukkii ihan kohta luumulehdossa. Kunhan pääsen kuvaamaan sitä pääsette taas arvuuttelemaan ruusun lajiketta.

19 kommenttia:

 1. Onpa upea tuo Ruuhijärvi! Suloinen väri.
  Voi noita mädäntyneitä nuppuja, niin ikävä näky! Juhannusruusussakin menevät kukat rumiksi jos sataa, täytyy aina toivoa, että sen kukkiessa ei tulisi sateita. Etenkin vain kerran kesässä kukkivien ruusujen kanssa toivoisi, että se kukintahetki olisi sitten kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruuhijärvi on kaunis, eikä yhtään mädäntynyttä nuppua. Juhannusruusun nuput aukenivat lähes kaikki, vain yksittäisiä huonoja. Sitten on nuo kaksi onnetonta jotka homehtuvat joka kesä. Onni että on muitakin ruusuja.

   Poista
 2. Upeita ruusuja! Pirteän keltainen tuo harisoninruusu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltainen ruusu on yllättävän kaunis, taidan harkita toistakin keltaista ruusua.

   Poista
 3. Meillä on kaikki niin myöhässä, että juhannusruusukin on vasta nupulla. Noh - kaikki kivat ruusujen kukinnat on edessä. Kanadanruusut ovat lupaavasti nupulla, joten pian täällä on kans ruusujen kukkia runsaina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heinäkuun puoliväli/loppu on hyvä aika kukkia, sää ei ole niin armoton kuin sateinen ja kylmä alkukesä.

   Poista
 4. Ruuhijärveä minäkin ihastelen. Todella kaunis. Pitääpä laittaa nimi muistiin, Yksi ruususuunnitelma on jo alkanut itää mielessä.
  Meillä juhannusruusu availee nuppujaan juuri parhaillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin Oulujoen taimisto myy Ruuhijärveä. Itävä ruususuunnitelma kuulostaa kivalta, ruusuja kun ei voi olla liikaa.

   Poista
 5. Kauniita kaikki ja vaikea olisi valita minkä noista ottaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikea olisi valita vain yksi, minulla ehkä vetäisi kotiin päin oman kylän ruusu.

   Poista
 6. Ihanaa ruusuloistoa. Meillä ei hirmuisesti täällä mitään kasva enkä noita lajikkeita tunne, mutta jotenkin tuntuu, että tänä vuonna olisi vähemmän ollut juhannusruusun kukkia ja jotain sellaista vaaleanpunaista... Tästä jälkimmäisestä vain pari hassua kukkaa :(. Ehkäpä ensi vuonna on vähemmän sateita ja enemmän kukkia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvit tuntuvat pitävän välivuosia hyvine kukkimisvuosien jälkeen joten eiköhän teillä ole loistokas kukinta ensi vuonna.

   Poista
 7. Kauniita!
  Tykkään tosi paljon pensasruusuista :)

  VastaaPoista
 8. Ikävää, jos nuput aina mädäntyvät. Ruuhijärvi oli minustakin hyvin kaunis ruusu.

  Onko kokemusta, kuinka kauan John Cabot kukkii? Sellaisenkin olen ostanut tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella ikävää, ehdin jo miettiä että kaivan ruusut pois ja jotain muuta ruusua tilalle mutta saatkoot nyt vielä yhden mahdollisuuden. John Cabot on istutettu vasta viime vuonna joten en osaa vielä arvioida kukintaa mutta vaikuttaa että kukkii pitkään. Ekat kukat oli yli viikko sitten ja vielä on täysin avautumattomia nuppuja.

   Poista
 9. Ihana Sointu, nimikin on kiva. Harmi, nua saretta kestämättömät kukat. Mulla on suviruususki pualiksi ruskeeta kukkia. Juhannusruusu kukkii parasta aikaa. En oo viälä kuvannu sitä ja ny sataa. Onneksi on viälä nuppuja aukeemata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhannusruusu kärsii yleensä sateista mutta tänä vuonan sen kukinta oli niin sopivasti ettei sadevaurioita tullut. Nämä juhannusruusun sukulaiset taitavat olla aika herkkiä sateen suhteen.

   Poista
 10. Ihania kaikki! Meillä kukkii teresaruusu, juhannusruusu lopettelee ja valamo aloittelee. Jalommat ovat vasta nupuilla.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)