lauantai 8. heinäkuuta 2017

Kaurajuuri, kasvimaa ja kärhöjä

Ihmettelin jo viime vuonna pyykkikallion penkissä kasvavaa hujoppia. Silloin hujoppi meni poikki enkä nähnyt sen kukintaa. Tänä vuonna kasvi säilyi ehjänä ja aurinkoisina päivinä näin sen kukkivan. Mutta ei ollut aavistustakaan mikä kasvi on. Epäilin sen tulleen Libanonin laukan mukana.
 Libanonin laukka on saatu puutarhaystävältä ja kävi niin ettäystävä tuli vierailulle Avoimiin Puutarhoihin. Ja minä muistin kysyä hujopista. Hujoppi on kuvassa liilana kukkiva kaurajuuri. Kuulemma syötävää mutta en ajatellut maistaa. Pyykkikalliota aurinkoisempaan paikkaan on siirrettävä tai ainakin siemenensä kylvettävä. Kukka nimittäin ei aukene kuin täydessä auringossa.
 Vanhaan kattilaan kylvetyt sokeriherneet ovat lähteneet hyvin kasvuun. Taivaalta on tullut vettä niin että kertaakaan en ole kastellut näitä itse istuttamisen jälkeen.
 Porkkanat pitäisi harventaa uudemman kerran. Se on työ joka on tehtävä tarkoin sormin ilman hanskoja. Tänään näyttää sää siltä että työn tarkenee tehdä.
 Epäselvä kuva mutta pääasia eli Hyötykasviyhdistykseltä hankittu härkäpapu "Crimson Flowered" kukkien upea tumman pinkki sävy tulee ilmi. Tätä voisi kasvattaa ihan jo kukkien värin takia mutta meillä syödään sato.
 Koskaan ennen ei ole kesäkurpitsat kasvaneet näin onnettomasti. Ensimmäinen erä paleltui harsoista huolimatta. Siemeniä kylvin kahteen kertaan ja vain osa iti. Saapa nähdä saadaanko satoa lainkaan.
Kolmisen viikkoa on kasvukausi viiveessä. Nyt tarvitaan hyvää, pitkään lämmintä loppukesää ja syksyä jotta saadaan viive kurottua kiinni. Muuten on sadot vaarassa muutenkin kuin vain omassa pihassa. Katselin vanhoja kesäkuvia tietokoneelta, joinain vuosina on syöty kasvimaan satoa ja mansikoita jo juhannuksena, nyt näyttää siltä että ekat mansikat syödään parin päivän päästä.  Ja sipulia päästään maistelemaan ensi viikolla.
Blogissa Vaalean Vihreää oli maininta Prisman aleruusuista. Syöksyinpä minäkin niitä katsomaan sillä rosarioon mahtuu vielä kaksi ruusua. En uskaltanut ostaa yhtään sillä ne joita olisin voinut harkita näyttivät kaikki jalojuurisilta. Mutta sitten löysin hämärän nurkan jossa oli jalokärhöjä -70%. Siis yhdelle kärhölle jäi hintaa reilu 1e. Siihen hintaan ostan suosiolla riskin heikosta menestyksestä minun pihassani.

"Margaret Hunt" pääsi kivimuurin viereen ja "Comtesse de Bouchaud" rosarioon. Kaivoin ne niin syvälle kun saatoin eli siihen että savi tuli vastaan. Pohjalle laitoin ensin kerroksen karkeampaa soraa, sitten hiekkaa. Lapiollinen hevosenlantaa ja päälle multaa. Leikkasin kärhöt mataliksi ja laitoin kuoppaan ja peitin mullalla niin että vain tupsu jäi näkyviin kasvustosta.

Kuvan kolmas kasvi on Kärkkäiseltä, espanjankurjenpolvi "Wargrave Pink". Todella kaunis joka vielä vähän hakee paikkaansa, ehkä laitan sen arboretumiin josta siirsin jo vuorikaunokit pois.


12 kommenttia:

 1. Kaurajuuri onkin todella kaunis! Kerran sitä ihailin yhdellä pihalla. Korkea varsi ja upea kukka!
  Voi voi kurpitsoja, kunpa tilanne nyt kuroutuisi, kun tuli hetkeksi lämpimämpää.
  Mahtava hinta noissa kärhöissä. Osuin johonkin Prismaan toukokuussa, missä ne olivat kai puoleen hintaan ja maksoin niistä hulppeat 2,25 euroa :-D Tuon saman kreivittären hankin, nätti väri. Siinä taitaakin olla jo nuppu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon että kaurajuuresta on pitkäaikaiseksi vieraaksi. Tätä ennen en ollut edes kuullut sellaisesta kasvista. Kiva salamatkusta tällä kertaa. Kreivittären myyntilapussa luki että kestää 3 vuotta että se on kasvanut parimetriseksi. Puutarha jos mikä opettaa kärsivällisyyttä. Edullisesti sait sinäkin kärhöt.

   Poista
 2. Ei tullut sitten hukkareissu Prismaan. Minun tekisi mieli ostaa lisää kärhöjä, nyt vain niiden paikat alkaa olla vähissä.

  Kaunis väri tuossa härkäpavussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tullut hukkareissu, samalla sai tehtyä viikonlopun ruokaostokset. Härkäpavussa on todella tumma ja kaunis väri, ihan sen takia ostin.

   Poista
 3. Sanoosin, että tualla hintaa tosiaanki kannattaa ottaa riski :) Mullon ollu molemmat, eka hävis ensimmääsen kesän jäläkihi, toine on ilimestyny vaihtelevalla menestyksellä kymmenen vuaren aijan. Katotalaven jäläkihi ei oo näkyny. Tais olla siinä sen tarina. Ihanan färine kurijenpolovi. Pitääpä googlettaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa riski ottaa ja meidän savimaa ei ole muuta kuin riskiä herkkisten suhteen. Kurjenpolvi on tosi kauniin värinen, oikein kunnon vaaleanpunainen.

   Poista
 4. Hienoa kun löysit kärhön edullisesti. Kärhöt ovat aina tervetulleita puutarhaan. Tuo kaurajuuri on todella kaunis; ihan uusi tuttavuus minulle. - Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaurajuuri on uutta minullekin, ikinä kuullutkaan moisesta ennen kuin ilmestyi omaan puutarhaan.

   Poista
 5. Onpa tuo kaurajuuri kaunis. Minullekin ihan outo kasvi.
  Meillä on ihan sama juttu kesäkurpitsan kanssa. Vain yksi lähti kasvuun. Avomaankurkut, punajuuret ja porkkanat ovat myös jotenkin kitukasvuisia. Onneksi mansikkaa näyttäisi tulevan kukista päätellen hyvin. Eka mansikkakin syötiin tänään puoliksi mieheni kanssa. Että osasikin maistua hyvälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä minulla kasvaa 10 kesäkurpitsan tainta, nyt on vain viisi. Mutta satoa onkin aina tullut ihan liikaa, jospa nyt olisi kohtuudella. Mutta kun ei näy edes kukkia vielä. Porkkanat on meillä osa pieniä ja osa kasvaa hyvin. Tänään tein viimeisen harvennuksen ja lannoitin vähän, jos se antaisi lisää potkua kasvuun. Oman maan mansikat on hyviä.

   Poista
 6. Taas ollaan samassa veneessä näiden sääilmiöiden suhteen, niin on hidasta ja tyhjää kasvimailla ja kärhökaarissa. Kasvialennusmyynnit on paljon mukkavampia kuin vaatekauppojen kiertely, ei tarvii sovitella... Toivotaan, että kärhösi lähtevät hyvään kasvuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään kasvien alemyynneistä enemmän kuin vaatteiden.

   Poista

Kiitos kommenteista :)